Ook de vierde klasse is toe aan de negende speelronde en dat impliceert tevens dat de speeldagen van de tweede periode in gaan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen derhalve. Een wekelijks rondje langs de velden derhalve.

Zaterdag

4A

Door een nipte 0-1 overwinning bij VVSB veroverde Hazerswoudse Boys de eerste periodetitel. Een prijs die ook Lugdunum graag haar kant op ziet gaan. Ondanks de uitgesproken ambitie om te klimmen naar de derde klasse, bivakkeert de ploeg van Henk de Cler ‘slechts’ op de vierde plek. Om bovenin mee te blijven draaien wacht een belangrijke krachtmeting. Nummer vijf KSD-Marine, dat Lugdunum volgt op één punt, legt zaterdag een bezoek af aan de Kikkerpolder. De kikkers kwamen zelf niet verder dan 1-1 bij Haagse Hout, een score die Henk de Cler en zijn team pijn deed vanwege de gemiste kansen en dus onnodige morserij.

Een onvervalste Leidse derby dan op Sportpark de Morsch. Leiden neemt het in eigen huis op tegen Boshuizen. De thuisploeg staat precies weer waar het vorig seizoen eindigde; in de middenmoot. Om dit seizoen nog iets te forceren, lijken de troepen van Maurice Jansen de focus te moeten leggen op een periodetitel. Zaterdag kan daar een nieuw begin aan worden gemaakt. De tweede periode vangt voor de roodwitten aan met een op het oog eenvoudige prooi. Boshuizen staat lager aangeschreven, maar pakte anderzijds in evenveel duels (vier) wel punten, als geen punten.

Warmunda ljkt nu al gemanoeuvreerd in een voortvarender seizoen dan het vorige, alhoewel het de laatste tijd weer wat minder gaat met de Warmonders. Vier van de vijf laatste wedstrijden besloot het puntloos. Alleen Leidsche Boys werd teruggewezen – en hoe (11-1)- in de recente duels. Om de neerwaartse spiraal een halt toe te roepen zal Warmunda zaterdag als het op bezoek gaat bij sv Wassenaar haar huid duur verkopen. De gastheren staan één plek onder de blauwwitten.

Weinig clubs in de Leidse regio zo divers als Football Factory. Het vreemdelingenlegioen van Pieter van Schie trekt altijd optimistisch ten strijde, en zal dat zeker ook aanstaande zaterdag moeten doen. Nummer twee Haagse Hout is dan de opponent op het Leidse Universiteitsterrein. Een heugelijke statistiek voor Van Schie en zijn internationale elftal is dat het de laatste twee thuiswedstrijden als winnaar over de streep trok. Zowel Wassenaar als Warmunda werden geveld door de grillen van aanvalsleider Jason Choi.

Tot slot Leidsche Boys, de ploeg van John Peper won eindelijk eens een keer. Niet ver weg van huis werd FC Boshuizen met 2-3 geklopt door Peper en zijn mannen. Zaterdag moet blijken of de Vlietbewoners, die het na een conflict overigens verder zullen moeten stellen zonder teammanager Henny Noordervliet, de smaak daadwerkelijk te pakken hebben. Nota bene het team dat de rode lantaarn kreeg overgedragen door de zege van de Boys, Wilhelmus, reist zaterdag af naar Sportpark de Vliet. Een uitgelezen kans dus om voor eigen publiek een heuse zegereeks te creëren.

In 4C speelt Woubrugge thuis tegen Siveo’60, een wedstrijd die in de Voorbeschouwing van de Week, nog separaat aan bod zal komen.

Zondag

Wisselvalligheid is een welbekende valkuil voor FC Rijnland. De Morschbewoners verdeelden de negen tot nu toe gespeelde competitiewedstrijden keurig over zeges, remises en verliespartijen. Met iets meer geluk stonden Ronald Mink en zijn spelers op een stek in de top van het klassement. Nu is met de zesde plaats slechts een plekje in de subtop weggelegd. Eén van de concurrenten op dat deel van de ranglijst is Floreant. De Boskopers volgen Rijnland op één punt en leven met de luxe een wedstrijd minder gespeeld te hebben. Rijnland zal dus zondag op eigen terrein moeten voorkomen dat de bezoekers een slag slaan.

Feestje bij Leidsche Boys tegen Ammerstolse SV. De Leidse ploeg lachte echter niet als laatste...
Feestje bij Leidsche Boys tegen Ammerstolse SV. De Leidse ploeg lachte echter niet als laatste…

Leidsche Boys staat nog een punt daarachter. Zondag jongstleden was Leidenamateurvoetbal.nl nog getuige van een 2-4 nederlaag voor de manschappen van Richard de Graaf. Geen schande gezien Ammerstol meedraait bovenin en Leidsche Boys in een rechterrijtje dat nauw luistert bivakkeert. De verschillen zijn miniem aan de onderkant van de ranglijst. Het verschil met Cabauw, tegenstander van komende zondag, bedraagt ook slechts een punt.

Op Sportpark Overbos hoopt Warmunda af te rekenen met een fikse vormcrisis. Drie overwinningen op rij betekenden een glansrijke start. Zes nederlagen volgden waardoor de pupillen van Stephan Spruijt zijn terug te vinden op een bescheiden elfde plek in de zondag vierde klasse A. Tegenstander Bodegraven van komend weekend is terug te vinden op de vierde plaats. De Bodegravers kunnen fraaie resultaten overleggen en hebben na koploper ASW de minste verliespunten van de competitie. Een zware kluif dus voor Spruijt en zijn team om zich zondag in vast te bijten, zeker in de wetenschap dat Warmunda zwaar gehavend zal aantreden.

Roodenburg moet oppassen onderin de ranglijst. De equipe van Kees de Roode staat voorlaatste en de twee ploegen die pal boven en pal onder de Leidenaren staan, spelen zondag tegen elkaar. Roodenburg zelf reist af naar Stolwijk, waar het de gelijknamige voetbalvereniging treft. Na een serie van zeven wedstrijden zonder nederlaag, delfde Stolwijk afgelopen zondag weer eens het onderspit, op bezoek bij het Rotterdamse Hillegersberg. Allicht kan Roodenburg zondag een nieuwe dreun uitdelen en zichzelf zo een goede dienst bewijzen om weg te blijven van de onderste plekken.