voorbeschouwing vierde klasseDrieëntwintig wedstrijden zijn achter de rug (voor VV Leiden zelfs 24) en nog steeds is e kampioen nog niet bekend op zaterdag. Maar, de race is daar wel bijna gelopen. Op zondag zijn er na 21 wedstrijden zelfs nog drie titelkandidaten. Wie, wat, waar en hoe op de laatste speelronde. Een rondje langs de velden.

 

Zaterdag, 4A:
Niets lijkt een aanstaand kampioenschap van UVS nog in de weg te staan. Zaterdag wacht de laatste horde in de vorm van het niet veel punten verzamelde LVV Football Factory. Afgelopen zaterdag rekenden Charl van Goozen en zijn troepen doodeenvoudig af met VVSB (8-0), die op dat moment de derde plek bezaten. Football Factory is van een andere orde, de ploeg van speler/coach Pieter van Schie bungelt al de hele jaargang in de onderste regionen van de 4e klasse en ziet alleen Warmunda onder zich. Halverwege december werd de eerste confrontatie tussen UVS en Football Factory afgewerkt, lange tijd deed laatstgenoemde aardig mee, maar uiteindelijk liet de uitslag weinig aan de verbeelding over: 7-1 voor de blauwwitten. UVS zal deze keer zeker geen gas terug nemen en beschikt met Ferry Kort en Evert van Rest over een dodelijke spitsenduo, afgelopen zaterdag nam het tweetal nog zes doelpunten voor haar rekening.

Op de laatste speeldag zal er een wonder moeten geschieden wil Leidsche Boys er nog met de schaal vandoor gaan. Afgelopen weekend was het Tim de Cler die vlak voor tijd de zege veiligstelde uit bij Haagse Hout (1-2), en daarmee ijdele hoop koestert voor de Boys. Een uitglijder van UVS lijkt uiterst onwaarschijnlijk, en daarom zal Leidse Boys vrijwel zeker genoegen moeten nemen met de tweede plek. Komende zaterdag wacht de laatste thuiswedstrijd tegen SVOW. De ploeg uit Oude Wetering kent een weinig voortvarend seizoen en incasseerde de meeste tegentreffers van alle deelnemers aan de competitie (76). Om aan die kwelling op de laatste speeldag te ontglippen, treft het in Leidse Boys niet de ideale tegenstander; het voorgaande duel eindigde in 1-5.

FC Boshuizen speelt aanstaande zaterdag haar laatste (thuis)wedstrijd van het seizoen tegen Haagse Hout. De Leidenaren, die veel met schorsingen en blessureleed te maken hebben gehad, kijken terug op een weinig verheffend seizoen. Afgelopen zaterdag ging het ten onder op bezoek bij Warmunda (2-0), nota bene de eerste overwinning van de Warmonders in de tweede periode.

Of de overwinning Warmunda vleugels heeft gegeven, moet zaterdag blijken als het op bezoek gaat in en bij Woubrugge, dat de vijfde plek bezit. Het voorgaande treffen eindigde in een 2-4 overwinning voor de Woubruggenaren. De ploeg van Arie van Duijn zakte j.l. zaterdag finaal door het ijs bij Hazerswoudse Boys. Het werd maar liefst 7-1 en het schaamrood stond de Katwijkse oefenmeester op de kaken. Woubrugge kan even zo goed nog wel deelnemer worden van de nacompetitie.

Zondag, 4A:
Doordat het afgelopen zondag even knap als verrassend won bij titelkandidaat Kickers ’69 (1-3), houdt GOL Sport het bovenin uiterst spannend. Zelf bivakkeert het op de vijfde plek en is het reeds verzekerd van nacompetitie. Komende zondag wacht een pot louter om des keizers baard. Het fragiele Roodenburg komt op bezoek. De gasten incasseerden zondag jongstleden nog een 2-11 nederlaag tegen Leidsche Boys.

Eén van de drie ploegen die zondag kampioen kan worden is Zoetermeer. Wanneer het komende zondag wint bij DoCoS, kan er mogelijk al een kampioensfeestje worden gevierd. In dat scenario zal A.S.C wel punten moeten laten liggen in de dorpskraker tegen UDO. Mocht A.S.C gewoon winnen, dan volgt er een beslissingswedstrijd om wie de schaal mag heffen. Voor DoCoS betekent de wedstrijd tegen Zoetermeer de laatste zondagse wedstrijd in de clubgeschiedenis.

Na de ongekende zege vorige week bij Roodenburg (2-11), wacht ook Leidsche Boys de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De ploeg neemt het op tegen Bernardus, dat een gelijk aantal punten verzamelde (20). Alle reden dus voor de Boys om te laten zien wie de betere van de twee is. Opmerkelijk is nog dat de formatie van Richard de Graaf uit de laatste vijf wedstrijden acht punten ophaalde en ongeslagen bleef in die reeks.

Tot slot FC Rijnland, dat het voor eigen publiek opneemt tegen Warmunda. Lange tijd dongen Ronald Mink en zijn mannen mee om de prijzen, maar het verval trad in en meer dan een zesde stek zit er niet in voor de Leidenaren. In de derde periode verloor het liefst vijf van de zes wedstrijden. Om het seizoen zonnig af te sluiten is Warmunda (7e) allicht een geschikte tegenstander, in Warmond werd het eerder 1-3 voor de groengelen. ,,Uithuilen en opnieuw beginnen.”. Meer kon trainer Ronald Mink er na afloop van UDO uit (2-1) om begrijpelijke redenen niet van maken.