voorbeschouwing vierde klasseDe strijd om het kampioenschap op zaterdag ligt weer volledig open. UVS leidt de dans en Leidsche Boys volgt, maar heeft nog wel de beste papieren. Komt er nog een ploeg in de buurt van het duo? Op zondag staat Kickers’69 er het beste voor, maar zijn er ook nog enkele andere kanshebbers. Een blik op speelronde twintig op zaterdag en speeldag achttien op zondag.

Zaterdag

4A:

Na de zeperd tegen UVS (1-4), ontvangt Leidsche Boys wederom een Leidse uitdager aan de Vliet. Henk de Cler en zijn mannen hebben het nodige recht te zetten, waardoor buurtgenoot Boshuizen met weinig vertrouwen zal afreizen naar het complex in Leiden Zuidwest, een paar honderd meter verderop. Zeker gezien het resultaat uit de vorige ontmoeting tussen de twee, toen op de Boshuizerkade Leidsche Boys over de blauwgelen heen walsten (2-6), lijkt de wedstrijd van komende zaterdag bij voorbaat eentje tussen David en Goliath. Boshuizen incasseerde met 55 treffers evenveel als dat Leidsche Boys er produceerde. Dat aantal bleef voor de nummer elf afgelopen zaterdag in stand, toen er eindelijk weer eens wat te vieren viel voor Boshuizen. De kwakkelende ploeg sleepte haar derde overwinning van het seizoen uit het vuur door DOSR met 1-0 te verslaan. Voor Leidsche Boys is de missie helder als water. De achtervolging op UVS moet alsnog leiden naar de titel. Voor minder komen de Vlietbewoners de bedstee niet uit.

UVS deelde Leidsche Boys afgelopen zaterdag een gevoelige tik uit, maar weet dat het nog altijd meer verliespunten heeft dan de naaste belager. De blauwwitten moeten dus hopen op een misstap van Leidsche Boys en bovenal zelf blijven winnen, om aan het eind van de rit de kampioensschaal in ontvangst te nemen. Aanstaande zaterdag staat het weerzien met SVOW op het programma. In Oude Wetering verpulverde UVS de nummer acht letterlijk: 0-9. Coach Charl van Goozen, eerder werkzaam voor o.a. Voorschoten ’97 en Delfia, zal reikhalzend uitkijken naar het weerzien met SVOW , komende zaterdag op Sporpark Kikkerpolder I. Het vertrouwen op een goede afloop is flink toegenomen bij Van Goozen en de zijnen.

Leidsche Boys wil de titel, Hazerswoudse Boys de nacompetitie
Leidsche Boys wil de titel, Hazerswoudse Boys de nacompetitie

Een ploeg wiens perspectief een stuk minder optimistisch is, heet LVV Football Factory. Meer dan lof en complimenten zaaide de ploeg niet in de afgelopen twee wedstrijden. Tegen Woubrugge (0-2) en VVSB (2-1) werden alweer de 12e en 13e nederlaag van het seizoen geleden. Met een mager aantal van zeven punten sluit de kleine club de rijen in de laagste klasse van het amateurvoetbal. ‘De Factory’ begroet komende zaterdag Hazerswoudse Boys op het Leids Universitair Sportterrein. De bezoekers hebben nog enig zicht op promotievoetbal, dus kan Football Factory zijn borst opnieuw natmaken voor een zware kluif. Toch, de grote nederlagen lijken verleden tijd voor de manschappen van Pieter van Schie.

Belangrijkste achtervolger van Leidsche Boys en UVS is VVSB. De nummer drie neemt het zaterdag op in en tegen Leiden. Een moeilijke middag lijkt daarmee in het verschiet te liggen voor de Leidse thuisploeg. Voorafgaand aan het seizoen werd het keurkorps van Maurice Jansen nog onder de titelfavorieten geschaard. Heden ten dage vindt de opvolger van Fred Filippo zijn club terug in de grauwe middenmoot. De Leidenaren wonnen slechts vijf van de vijftien gespeelde wedstrijden. Om daar een zesde aan toe te voegen zal VV Leiden uit een ander vaatje moeten tappen dan in de voorgaande confrontatie eind oktober. Destijds zegevierden de Noordwijkerhouters met 3-1.

Woubrugge legt zaterdag een bezoek af aan DOSR. De Woubruggenaren houden zich schuil op de vierde plek in het klassement en zijn daarmee volop in de race voor een plek die promotievoetbal verdient. Waarschijnlijk is een overwinning op DOSR. De gastheren uit Roelofarendsveen zijn tobbende. In het huidige kalenderjaar verloor het alle vier haar wedstrijden, waaronder ook thuis tegen hekkensluiter Football Factory (1-4). Eerder werd het 2-0 voor Woubrugge dat hongerig is naar een uitstekend slot van de competitie.

Zondag

4A:

Featured_udoBijzonder onfortuinlijk verloor GOL Sport voor de zesde keer dit seizoen afgelopen zondag. Op bezoek bij UDO gingen de Oegstgeestenaren in de slotseconden met een zege aan de haal. Naar het schijnt kwam de enige treffer van de wedstrijd ook nog eens op onrechtmatige wijze tot stand. Centrale verdediger Özcan Bayram van UDO zou zijn doelpunt op Maradonna-achtige wijze hebben gemaakt. Met de hand. De titel binnen harken is nu zo goed als onmogelijk geworden voor de club uit Leiden Zuidwest. Daar zal men niet bijzonder rouwig om zijn aan de Boshuizerkade, gezien het eerder de eerste periodetitel al naar zich toetrok. Komende zondag ontvangt GOL Sport een club die dolgraag hetzelfde wil presteren. ASC begon in ieder geval goed, alle drie de tot nu toe gespeelde wedstrijden in de derde periode werden gewonnen. Daarnaast is ASC in tegenstelling tot GOL Sport nog altijd wel een serieuze gegadigde in de strijd om de titel. Het staat immers slechts vier punten achter op koploper Kickers ’69. Het belooft kortom een enerverende middag te worden zondag in Leiden.

Even verderop neemt, gedeeld koploper in de derde periode, UDO, het zondag op tegen Leidsche Boys. De Boys pakten zondag eindelijk weer eens een puntje, op bezoek bij Warmunda, en staan nu qua puntenaantal op gelijke hoogte met nummer tien Altior. Aanhangers van beide ploegen zullen met weinig plezier terugdenken aan de eerdere ontmoeting tussen UDO en Leidsche Boys. De twee elftallen legden destijds een oersaaie pot op de mat. Voor UDO telt er nu maar één ding: winnen, terwijl Leidsche Boys eigenlijk al is uitgeteld. De bezoekers uit Oegstgeest krijgen er volgend seizoen een hoop directe versterkingen bij in de vorm van Ian van der Wilden, Bob Kikkert (beiden UVS), Joost den Hollander (VV Oegstgeest), Mark Ouwerkerk (GHC) en is daarnaast nog in gesprek met Dario Braun (verleden UVS & UDO), Cenny Scheffer en Melvin van Gent (beiden DoCoS). Voetballen in de derde klasse zou geen probleem moeten zijn met deze aanwinsten voor de zwartgelen.

Door een zure nederlaag afgelopen zondag tegen directe concurrent Zoetermeer, daalde FC Rijnland af naar de vijfde plek in het klassement. Aanstaande zondag kunnen de Leidenaren wellicht weer wat vertrouwen tanken, als het opponent Altior treft, richting de laatste loodjes van het seizoen. Op eigen terrein kende Rijnland weinig moeite (4-1) met de uitdager uit Langeraar en de verwachting binnen de spelersgroep is dan ook dat de ploeg opnieuw geen moeite hoeft te kennen met Altior. Rijnland verdediger Dexter Pardon, die tegen Zoetermeer terugkeerde van een schorsing: ,,Tegen Altior mag je niet eens denken aan verliezen.”

DoCoS slaagde er zondag niet in koploper Kickers ’69 punten af te nemen en vindt zich nog altijd terug in de middenmoot van de zondag 4e klasse. Gezien de zondagafdeling vanaf volgend seizoen op straat wordt gezet, maakt het Leidse elftal zich op voor één van de laatste thuiswedstrijden in de historie. Op Sportpark Morskwartier ontvangt het Warmunda, dat niet al te best presteert. Kansen dus voor de Leidenaren om één van de laatste wedstrijden glans te geven.

Het seizoen van Roodenburg blijft er één om snel te vergeten. Twee keer kon er worden gelachen komende zondag, daar het twee keer doel trof tegen Bernardus. Daar tegenover staat liefst acht keer dat de Roodenburg-goalie moest vissen. Wederom een kansloze nederlaag (2-8) voor de getergde club. Komende zondag zal de Leidse club met een weinig verwachtingsvol gevoel afreizen naar Zoetermeer. In eigen huis verloren de Leidenaren al kansloos van Zoetermeer (0-6), dat nog meedingt om de prijzen.