Zwammerdam en Woubrugge kruisten de degens afgelopen weekend. Beide zijn bekend als echte dorpsclub. Hoewel er hier en daar weleens denigrerend over wordt gesproken is dit absoluut onterecht. Er is niets boers of kneuterigs aan en het zijn verenigingen waar menig grote stadsclub met jaloezie naar zou kunnen kijken.
Veel hebben de clubs gemeen. Zo zijn ze simpelweg vernoemd naar de plaats van herkomst; géén Moedig Voorwaarts, Sport Staalt Spieren of Na Inspanning Volgt Ontspanning. Zwammerdam en Woubrugge zijn respectievelijk in 1948 en 1946 opgericht. De accommodaties en velden zijn dik in orde. In Woubrugge staat er sinds 2002 een thuishonk om je vingers bij af te likken. Zwammerdam moet het doen met de aanbouw van nieuwe kleedkamers, op een al wel fraai en evenzo gastvrij complex. De sites worden met grote regelmaat ge-update en de programmabladen zijn informatief en foutloos.
Beide clubs kunnen bogen op een sterke band met de lokale gemeenschap. Die band wordt ook gekoesterd. Voorzitter Hans Boer van Woubrugge hierover: ,,De hele week hebben we gasten over de vloer. Mensen komen na hun werk, school of zomaar langs om een bakkie te doen. Dat geldt ook voor de zaalsporters uit de hal hiernaast. We betekenen duidelijk wat voor de bewoners van Woubrugge. Dat vertaalt zich ook in het aantal vrijwilligers dat we hebben. Er moet zoveel gebeuren binnen een vereniging met meer dan 500 leden! We zijn trots dat er zoveel mensen belangeloos iets voor de club willen doen. Het zijn er zo veel, dat we om dat te regelen en organiseren een coördinatieteam vrijwilligers op poten hebben gezet.”
Collega voorzitter Jaap Peters van Zwammerdam is niet minder positief over “zijn” club: ,,Wij zijn wat je noemt een dorpsclub ja en dat heeft zijn voor- en nadelen. Grote sponsors bijvoorbeeld verbinden zich liever aan grote clubs, dan aan ons. Wij hebben dan een pre dat spelers een band houden met onze vereniging. Veel spelers blijven voor ons voetballen tot aan de veteranen toe. Soms trekken spelers als ze in de B of A spelen naar clubs als ARC. Redden ze het daar niet dan komen ze onherroepelijk terug bij ons.”

Aan iedereen wordt gedacht bij een club uit het dorp..
Aan iedereen wordt gedacht bij een club uit het dorp..

 

Peters gaat verder:  ,,Wij zijn niet echt het trefpunt van de gemiddelde Zwammerdammer. Het kost nog wel eens moeite mensen ,,de weg over te krijgen” zoals wij dat hier noemen. Dat zou wat mij betreft beter kunnen. Ik mag niet klagen over het aantal vrijwilligers die we hebben. Soms moet je mensen rechtstreeks vragen om iets te doen voor Zwammerdam, maar dan gebeurt het ook. Het zijn vrijwel allemaal Zwammerdammers die iets voor “Damme” willen doen. In die zin hebben we wel degelijk een goede band met de bewoners.”
Qua sportieve ambities zijn er wel wat verschillen aan te wijzen. Dat heeft onder andere te maken met het achterland waar men uit kan putten. Zwammerdam is een zogenaamde krimpgemeente met amper 2000 inwoners. Woubrugge groeit en heeft nu 5000 inwoners. De voorzitter van Woubrugge zegt hierover: ,,Voetballend hebben we absoluut onze wensen. Wij willen hogerop en hebben een jeugdplan opgezet. Sinds kort werken een aantal gekwalificeerde trainers bij de jeugd en dat moet zijn vruchten gaan afwerpen. Dat zal niet meteen lukken, maar op den duur willen we meer jeugdspelers laten doorstromen Nu al spelen drie jeugdteams in de tweede klasse en dat is nog nooit gebeurd. Doorgroeien als club en kwalitatief beter voetbal in alle geledingen is ons streven.”
Bij Zwammerdam is men noodgedwongen wat bescheidener: ,,Natuurlijk heb ik een droom dat we met een team van zelf opgeleide jongens doorstoten naar een hoger niveau. Dat het kan weet ik uit eigen ervaring. Het is alleen heel erg lastig. Voor jonge jongens is de roep van grote clubs als ARC niet te weerstaan. Onze A1 en B1 presteren nu uitstekend (beide tweedeklassers, red.), maar of de teams bij elkaar blijven is natuurlijk maar de vraag. We werken wat betreft de jeugd en de vrouwen samen met Aarlanderveen en bekijken of die samenwerking is uit te breiden. Dat kan voor beide clubs positief uitpakken. Je hebt dan meer mogelijkheden een goed team samen te stellen.”
Zwammerdam en Woubrugge: twee clubs met veel overeenkomsten, maar ook met de nodige verschillen. Twee verenigingen ook waar respect en waardering geen loze kreten zijn. Dat was in de onderlinge confrontatie in en langs het veld te merken. De clubs hebben in de loop der jaren goede banden met elkaar ontwikkeld en men kijkt al weer uit naar het jaarlijkse kersttoernooi in de hal naast Woubrugge. Ongetwijfeld zullen Woubruggenaren en Zwammerdammers het glas heffen op het nieuwe jaar. Het motto van Zwammerdam ,,Meer dan een vereniging” is van toepassing op beide dorpsclubs.