‘Tattoos zeggen wie ik ben’

De kogel is door de kerk, ook Lionel Messi is gevallen voor de wereldwijde en niet meer weg te denken hype. De beste voetballer van de wereld heeft ook tattoos laten zetten. The boy next door die met zijn bloempotkapsel lak aan alles en iedereen leek te hebben,zegt tegen de wereld fuck you en vervreemdt zich van de fans die het juist zo waardeerden dat hun idool niet meedeed aan de hippe & trendy rage, ooit internationaal ingezet door David Beckman, in Nederland door Theo – Vitesse – Janssen. Vind je een plaatje, een teken, een ‘lijf’-spreuk of je geliefde zo mooi, maak een print en hang die overal op waar je maar wilt of stop het bij je en haal het voor de dag elk moment dat je het wilt zien. Nee, het moet op het lijf getekend worden.

Tatoeëerders maken overuren, een inktloze huid is met een lantaarntje te zoeken, ook op de groene grasmat. Wat is dat toch, die keuze voor een permanente lichaamsversiering? Dat is lastig te begrijpen. ,,Ik vind het gewoon mooi”, is een vrij oppervlakkig antwoord op zo’n belangrijke beslissing om de beharing te verwijderen en te vervangen door een afbeelding van je huisdier, of – nog erger – het hoofd van Louis van Gaal.
Een tatoeage is een statement: ,,Mijn tattoos zeggen wie ik ben.” Klinkt al beter. In een documentaire die donderdag 11 juni j.l. op 3Doc werd uitgezonden, zegt een tatoeëerder: ,,Tattoos is de zwarte kunst van de achterbuurt.” Hij verklaart zich nader: ,,Ook in de onderbuik van de samenleving leven waarden die vertaald worden in plaatjes. En vaak gaan die over basale waarden, liefde, dood, monsters.”

banner column
Terwijl tatoeages worden gezet, met de daarbij behorende pijnen, ‘stelt de klant zich geestelijk open op’, is de ervaring van een tatoeëerder. ,,Er komt adrenaline vrij en die zorgt voor een kick, het levensverhaal wordt verteld. Tattoos vertalen dat in beeld.”
Wanneer dat waar is, kunnen er interessante verhalen naar buiten komen over de (intieme) levens van de grootheden, die zich na 90 minuten sneller van hun shirt ontdoen dan hun snelste rushes tijdens de twee maal 45 minuten daarvoor.
Een psycholoog, die zich had verdiept in het fenomeen tattoos, komt tot een simpele en wie weet de enig juiste verklaring: ,,IJdelheid, gewoon ijdelheid. Je kamt je haar ook omdat je ijdel bent, lichaamsversiering is je reinste ijdelheid.”
Kijk naar tattoos als naar een stukje kunst dat op een lichaam wordt gezet. Veel mensen laten een tattoo zetten omdat het een speciale betekenis heeft voor ze (een dierbare, een gebeurtenis). Artiesten, vooral rappers menen eerder serieus te worden genomen wanneer ze op vitale plaatsen tattoos hebben laten zetten. Te willen opvallen is ook een reden om naar tattooshop te gaan, ze willen gezien worden.

Op het strand zag ik iemand flaneren, inktvrij, zonder tattoos, met helemaal niks. Stoer, joh, hij viel ook op. Ringen, oorbellen, halskettingen zijn ook versieringen. Piercings dus ook…daarover later (misschien) meer.