Met deze persiflage op de titel van het boek van Mart Smeets, ‘Niets is wat het lijkt’, kan ik in 2015 vele zichtbare zaken in de Nederlandse voetbalwereld typeren. Ik ga echter mijn hele herfstvakantie niet opofferen aan de complete opsomming van voetbalzaken die ik onder deze columntitel kan scharen. Dan zou ik namelijk dr. L. de Jong met het aantal boeken over de Tweede Wereldoorlog bijna gaan evenaren. Daarom hier mijn bescheiden persoonlijke bloemlezing.

 

Vers van de journalistieke pers, de vrijspraak van spits Kramer op de beschuldiging dat hij een tegenstander in een competitiewedstrijd had geslagen. Logisch, het was duwen in het gezicht en niet slaan. Dan moet je in de aanklacht tegen Kramer natuurlijk wel het juiste werkwoord opnemen. Maar welke scheidsrechter op welk niveau dan ook kan zich in deze vrijspraak vinden? Hoe leg je het als leider dan uit aan dat voetballertje op je club die vraagt waarom Kramer dat wel mag en hijzelf er geel en tien minuten tijdstraf voor kreeg? Alles is wat het lijkt!

Ze werden in het verleden door vele voetbalkenners met een vreemde blik aangekeken, trainers als Barry Hughes, Simon Kistemaker en Frits Korbach, om er maar eens drie te noemen. Ze werkten vaak met clubs in wat nu de Jupiler League is of werden benaderd om het eerste voor een dreigende degradatie te behoeden… wat hen ook vaak lukte. Zij waren in staat om hun spelers te raken, typische voetbalhumor speelde een rol in hun leven, spelers gingen door het vuur voor deze trainers. Passie en beleving waren bij hun spelers aanwezig. En was het er even niet dan hadden ze er wel een subtiele persoonlijke aanpak voor klaar liggen. Geen driedelig pak en dure taal langs de lijn maar echte trainers die de taal van het volk spraken. Alles is wat het lijkt!

 

Het was bijna onmogelijk voor het Nederlands Elftal om zich niet te kwalificeren voor de komende E.K., maar het is ze toch gelukt en hoe. Dan hoor ik toch trainer Blind na de wedstrijd tegen Kazachstan in de nabeschouwing verkondigen dat ze ruim een elftal geblesseerden hadden. Nou en? In een land waar je struikelt over de profvoetballers die wel willen en ook bereid zijn om het volkslied uit hun hoofd te leren moet je als speler van het Nederlands Elftal eigenlijk maar heel klein worden. Of maak maar deemoedig een half maandsalaris over naar die amateurclubs met ‘ome Henk’ als trainer/coach/voorzitter / terreinman die wel op zondagochtend spelertjes van zes tot tien jaar met passie en beleving kan laten ballen. Alles is wat het lijkt!

Ik zie het als mijn levensdoel om in de verslaggeving van het Nederlandse voetbal op alle niveaus en gesproken of geschreven een nieuw werkwoord ingevoerd te krijgen. We spreken vanaf de wedstrijd Heerenveen – Feyenoord over het ‘opdirken’ van je voetbalteam als je ze met meer bezieling en passie wilt laten spelen. Misschien wordt dan de verantwoordelijken in het Nederlandse profvoetbal, spelers, trainers, bondsvertegenwoordigers tot aan de top van de Zeister Olympus aan toe, duidelijk waar het aan ontbreekt als wij weer hoopvol (in het oranje gehuld met de oranje gekleurde moorkop op schoot) de televisie aanzetten voor een nieuwe voetbalinterland. Alles is wat het lijkt!

En voor de Neerlandici onder de vele columnlezers, ik zal het nieuwe werkwoord als eerbetoon altijd schrijven als ‘opDirken’. Wie volgt mij?