Jullie als trouwe lezers mogen het gerust weten. Ik heb al langer met dit unieke voetbalidee gelopen, maar het nooit eerder durven delen. Ik dacht namelijk altijd dat het zo hoorde. Zo hoort een kopje bij een schotel, Snip bij Snap, omkopingsverhalen bij de F.I.F.A., Pauw bij Witteman, opgeklopte voetbalseizoenverwachtingen bij Quick Boys en de afspraken over beslissingen bij bekerwedstrijden voor amateur- en profteams door vijf penalty’s te nemen bij het huidige voetbal. En juist daar wil ik het na het vernemen van de uitslag van de kraker in de districtsbeker, Katwijk – FC Rijnvogels, over hebben.

P1 (Small)

Trainer Hein van Heek van de Katwijkse hoofdklasser zei het terecht na afloop van deze Katwijkse dorpsderby in de beker tegen verslaggever Marcel van der Vijver van RTV Katwijk: ,,We hebben op penalty’s getraind en dat ging goed want de aangewezen spelers schoten ze er tegen Katwijk na de 2-2 eindstand alle vijf onberispelijk in, zo ook de vijf uitverkorenen van Katwijk. Dan kom je natuurlijk terecht bij de spelers die hadden bedankt voor deze klus. En bij ons was het verdediger Sonny ten Hoope die hem fantastisch inschoot, de keeper lag in de verkeerde hoek, maar helaas ging het speeltuig iets te veel omhoog. De bal belandde op de kruising en met de score van Katwijk uit hun zesde penalty lagen wij van FC Rijnvogels uit de beker.”

P2 (Small)

Nu voetbalden mijn zonen Lennart en Matthijs bij FC Rijnvogels. Nu met 25 en 23 jaar niet meer waar ze komend seizoen wel weer de Kooltuinvoetbalschoenen willen aantrekken. Met deze verloren penaltyserie dacht ik terug aan hun beginnende voetballoopbaan bij de E-tjes en F-jes. Na elke wedstrijd stonden in deze leeftijdsgroep alle spelertjes van beide teams in een keurig rijtje voor het nemen van penalty’s, ongeacht de uitslag van de wedstrijd. Matthijs, mijn jongste zoon, was toen licht astmatisch en kon niet de hele pot rennen en hij hield enorm van keepen. Samen hebben we deze constructie bedacht: de eerste helft veldspeler en de tweede helft keepen want dan mocht hij ook alle penalty’s proberen te stoppen om er zelf ook nog één in de touwen te jassen.

P5 (Small)

Gaat een kind op voetbal dan hoor ik vaak deze zinsnede: ,,Het is goed dat ze op een teamsport zitten.” Maar met penalty’s na verlengingen bij bekerwedstrijden zijn het louter de gespecialiseerde spelers die het meestal in één serie van vijf moeten beslissen. Weg is het groepsprincipe zoals we bij de jongste voetballertjes wel samen mogen beleven. Het wordt in mijn ogen pas echt leuk, zeker bij de profteams, als er een beroep moet worden gedaan op speler zes en lager bij het nemen van penalty’s. Maar dat komt zelden voor door perfect keeperswerk, denk aan de Van Gaal-wissel op het W.K., of de kansloze Cillessen bij penalty’s.

Daarom pleit ik voor een eerlijke afloop van bekerwedstrijden (al dan niet na de verlenging) door net als in hun vroegste jeugd als speler in de E of F alle elf spelers, inclusief de keeper, een penalty te laten nemen. Dat geeft het meest eerlijke beeld weer, want je wint met elkaar of je verliest met elkaar. Levert dat tijdverlies op? Ik denk het niet, het is eerder gaaf om zoveel variaties in penalty’s te kunnen ervaren. Want de overgeschoten bal die we, in de stijl van de penalty’s van Jaap Stam of Clarence Seedorf, nog lang op het voetbalcomplex moeten zoeken wordt vast en zeker gecompenseerd door een Panenka’ tje of Cruijffs penaltyvariatie ooit tegen Helmond Sport.

 

Met deze opzet geen trainers met boekjes meer met namen van goede penaltyschutters. We moeten toch in het veld bij de amateurs en profs allemaal een inworp kunnen nemen, een vrije schop kunnen nemen en kunnen koppen? Ik weet dat de K.N.V.B. deze columns volgt en spelregels mag je niet zomaar veranderen, dus waarom geen try-out bij een vriendschappelijke interland? En anders weet deze website LeidenAmateurVoetbal nog wel een leuk toernooi in 2016 waar we mogelijk op deze wijze een wedstrijd kunnen voorzien van een winnaar. Winnen doe je immers met elkaar, verliezen doe je eveneens met elkaar, zeker in de voetbalsport.