Heb jij ze al gezien afgelopen weken in de bekendste winkelstraten van Leiden, Noordwijk, Oegstgeest en Katwijk aan Zee? Ze zijn opvallend snel gekleed, verplaatsen zich met een opvallend bovenmodaal wagenpark en omringen zich met kort gekapte oortjes dragende sportief ogende heren. Wie ik bedoel? Natuurlijk de uit Kazachstan overgekomen Igor Kempinski en zijn zakenpartner Hong Lee Pien uit Maleisië. Bespaar je de moeite van het natrekken van deze namen. Ze zijn op geen enkele zoekmachine te traceren. Maar ik heb ze dinsdag 27 januari jl. een uur lang mogen spreken in Hotel Huis ter Duin. Contacten met de K.N.V.B. kunnen dus ook rendabel zijn.

Ze zijn op zoek naar satellietvoetbalclubs in het Nederlandse amateurvoetbal voor profclubs in hun vaderland. Niet altijd de top- of hoofdklasse in het zaterdag- of zondagvoetbal, ook verenigingen waar ze andere belangen zien zijn in trek. Na de week eerder in Noord- Holland te zijn aanbeland was nu Zuid-Holland aan de beurt. En tot 3 februari bezochten ze voetbalclubs in Friesland en Groningen. Maar over al deze bezoekjes lezen we niks in de regionale- en lokale bladen. Vaste bezoekers van deze website, zet u schrap! Want hier een korte bloemlezing uit wat de beide heren mij in dat uur toevertrouwden.

 

Ze kwamen uit op Nederland door hun liefde voor ‘De Hollandse school’, filmbeelden van vele wedstrijden en de kwaliteit van ons trainersgilde. Ze hielden van de Nederlandse ondernemerslust. Maar bij onze amateurclubs willen zij een financieel tandje bijzetten nu hier ook een soort van tweede profdivisie komt. De amateurclubs kunnen door promotie landelijke aandacht krijgen. Voor beide heren, rijk geworden door aardoliehandel en talloze sojaplantages, een unieke kans om hun producten hier nationaal uit te venten. En om te kunnen (be)sturen nemen ze een aantal amateurclubs over en investeren er kapitalen in om hun doel te bereiken.

Dat betekent bij die clubs o.a. de aanleg van kunstgrasvelden, mogelijkheden voor Nederlandse spelers om een betaalde stage in Maleisië of Kazachstan te lopen, nieuwe sportaccommodaties met een prominente ruimte voor de businessclub, vaste shirtsponsor om hun product onder de aandacht van de toeschouwers te brengen, spelers uit hun land die hier de clubs op sleeptouw moeten nemen, televisietijd bij de lokale- en regionale omroep voor hun clubs, trainers uit hun moederland die hier stage komen lopen maar… hun stroman zal bij de amateurclub met de voorzittershamer zwaaien en louter verantwoording afleggen aan Hong Lee Pien en Igor Kempinski. Wat vind je hiervan?

 

Hebben ze met mij gesproken over één sterke Leidse fusieclub, het samengaan van v.v. Katwijk en Quick Boys en het tijdelijk stallen van Nederlandse amateurtalenten bij het ADO Den Haag van hun Chinese zakenvriend Wang Hui? Ik mag er nu nog niks over zeggen. Het enige wat ik wil zeggen is: ‘Voetbalbestuurders in de Leidse regio, let op uw zakie! Blijf amateurvoetbal met hoofdletters schrijven, ook al is de verleiding groot’.

Willen we wel ‘out of the box’ denken en handelen? Laten voorzitters van clubs in deze regio dan contact opnemen met John en Linda de Mol met maar één vraag: “Wat is het jullie waard als we de dames- en meidencompetitie vanaf augustus 2015 ‘Leidsche Vrouwen 2.0’ gaan noemen?” Ik weet zeker dat deze website die competitie graag onder de aandacht brengt. En als Linda dan de gala-avond van Leiden Amateurvoetbal toespreekt in juni 2016 dan hebben we geen rijke wijzen uit het oosten nodig. ‘Heerlijk Hollands’ is en blijft mijn slogan.