Hoeveel app’jes en sms’jes hebben spelers en clublieden vanuit Spaanse- en Portugese stranden in de winterstop gestuurd? Wie ik bedoel? Natuurlijk die van de selectieteams uit het zaterdag- en zondagvoetbal in de regio. Een paar dagen met elkaar erop uit als voorbereiding op de tweede seizoenhelft. Oké, het is natuurlijk ook voor de teambuilding. Sponsors kan je zo ook kietelen en bedanken voor clubtrouw en steun. Nederlands werd zo enige dagen de voertaal in hotels aan de Costa del Sol, op Tenerife en in badplaatsen als Albufeira. Dat kwam niet door de stroom zonliefhebbers in de categorie ‘grijze plaag’.

Deze teams komen terug in Nederland en het sneeuwt en regent afgelastingen. Rolt de bal wel dan zijn velden en speelomstandigheden koud en zwaar. Blijkbaar kan je je daarop voorbereiden in genoemde zonnige oorden. Dus voetbal is helemaal niet zo’n sport met tradities. Er is over nagedacht door besturen en technische commissies. Deze wijze van overwinteren is trendsettend en booming. Beelden en verhalen op clubsites en alle media zijn het bewijs. Andere sporters kunnen hier dus denk ik wel een voorbeeld aan nemen. Wielrenner Robert Gesink kan stoppen met hoogtestages in de Spaanse bergen. Hardloper Lasse Virén trainde in de vorige eeuw voor niets in het Keniaanse hoogland voor de lange afstand. Heren en dames sporters, laat u leiden door deze innovatieve voetbaloverwinteraars!

Hard bevroren grasvelden in de vorige eeuw betekende gewoon thuis doortrainen. Of de parkeerplaats met straatverlichting werd opgezocht. En wat was er toen mis met het als selectie samen bowlen, fonduen, de bioscoop opzoeken voor ‘One flew over the Cuckoo’s nest’? Of het ultieme winterse hoogtepunt, een weekend naar groepsaccommodatie ‘De Heidehupper’ in Lunteren? Was dat niet goed voor de teambuilding en om te trainen? Die keuzes hebben zeker niet geleid tot veel puntenverlies na de winterstop. In die jaren kreeg het thuisfront uit Lunteren nog een snel verstuurde ansichtkaart die werd ingehaald door de zondagavond thuiskomende selectiespeler. Toch wat anders dan al die foto’s van de zomerse winterstop met het goudgele vocht uit Zoeterwoude prominent in beeld!

Voetbalbesturen en technische commissies uit de regio, pak het in de winterstop van januari 2016 anders aan. Bezoek de winterse omstandigheden in Lunteren, speel tegen elkaar en vermaak uzelf. Bereid je zo terdege voor op klein Siberische omstandigheden bij thuiskomst. Kost veel minder dan de huidige zonrijke winterstop. Dat verschil in euro’s investeert u in de selectie damesteams om ook goed te overwinteren. En wordt het toch Zuid-Europa, uw damesselectie heeft zeker geen angst om te vliegen. Ik hou januari 2016 de social media in de gaten.