Vaak wordt er in Nederland gemopperd over het matige verdedigen. Zo was er nauwelijks vertrouwen in Oranje voor het WK van 2014. We zouden defensief overlopen worden. De uitkomst is bekend. Toch zijn er ook verdedigers die op jeugdige leeftijd opvallen en die vroegtijdig worden weggeplukt bij amateurclubs en worden klaargestoomd bij een BVO. Of ze hebben zelfs in het buitenland een oogje op een jongeling. Het overkwam een regionale topverdediger eerder al en nu lonkt de stap naar Engeland nog nadrukkelijker.

Hij speelde een blauwe maandag bij Lugdunum, stapte over naar buur UVS, werd opgehaald door ADO Den Haag en kende daar twee zeer succesvolle seizoenen. In het derde jaar kwam de klad erin. Een halfjaartje vervolgde hij zijn weg bij UVS, om daarna het andere blauwwit van Quick Boys te gaan dragen. Nu speelt Henk van Schaik in de B1, maar de vraag is nog voor hoe lang. Eerder liep de centrale verdediger stage bij Arsenal en Ipswich Town, maar nu is Birmingham City meer dan gemiddeld geïnteresseerd.

Henk van Schaik gaat zijn ploeg, nu (nog) Quick Boys, voor bij een uitwedstrijd.
Henk van Schaik gaat zijn ploeg, nu (nog) Quick Boys, voor bij een uitwedstrijd.

Onze redactie besteedt regelmatig aandacht aan talenten uit onze regio en dus is het logisch dat Henk even werd benaderd over hoe het nu allemaal zit. Met trots en dankbaarheid voor geboden ruimte praat de 1.91 (!) lange geboren en getogen Leidenaar honderd uit.

,,Ik was er al vroeg bij. Op mijn vierde rook ik bij Lugdunum aan het spelletje. Vervolgens kwam UVS op mijn pad. Daar speelde ik tot en met de D1. Vervolgens toonde ADO interesse en daar heb ik twee heerlijke jaren beleefd in de C-junioren. In het derde jaar kwam ik meer en meer op de bank te zitten, omdat de trainer andere spelers voor ogen had als centrale verdediger. Preciezer, hij koos voor een linkspoot als linker centrale verdediger en ik was en ben rechts. Op school ging het destijds heel slecht en toen hebben we besloten om te stoppen bij ADO en school voorrang te geven. Ik keerde even terug bij UVS. Als het op school beter zou gaan dan zou het voetballend gezien ook wel weer in orde komen. Trainer Patrick Roukema heeft me toen perfect begeleid. Aan het einde van het seizoen kwam Quick Boys om de hoek kijken. De B1 speelde eerste divisie en dat trok me toch meer aan dan bij UVS blijven in de derde divisie. Vanaf dag één ben ik prima opgevangen en werd ik gebombardeerd tot aanvoerder. We spelen nu tegen op Alphense Boys na allemaal BVO’s. We hebben het moeilijk, maar het is heel erg leerzaam.”

Van Schaik werd tussendoor echter ook al benaderd door Engelse clubs. Als kind droom je ervan om ver te komen in de voetballerij, maar de droom werd voor de fysiek zeer sterke speler werkelijkheid. Althans, hij mocht stage lopen. Verder kwam het toen nog niet. Van Schaik vertelt: ,,Tegen het einde van mijn tweede jaar C bij ADO speelden we tegen Ajax en die wonnen we met 1-0. Ik hoorde toen dat er een scout was van Arsenal die het wel in mij zag zitten. Een paar weken later speelden we op een toernooi tegen Anderlecht. Waren de Engelsen er weer. Toen ik net weg was bij ADO was er opnieuw contact en vroeg men zich bij Arsenal af waar ik gebleven was. Toen mocht ik op stage komen. Moet je je voorstellen dat ik mocht meetrainen als vijftienjarige bij onder 18. Ik wist niet wat ik zag daar. Porsches, Lamborghini’s en meer van dat soort werk. Ik heb zelfs gegeten aan tafel bij Arsène Wenger en Mesut Ȏzil. Wat een belevenissen allemaal. Vervolgens moest ik naar huis en heb ik geen wedstrijd gespeeld, maar later kwam Arsenal weer terug. Toen heb ik zelf met onder 21 mee gedaan. Ze dachten trouwens ook dat ik 18 was en geen 15. Met onder 16 heb ik uiteindelijk een wedstrijd gespeeld tegen Westham United. Men was zeer tevreden, maar uiteindelijk koos men op mijn plek voor een Duitse international. Die speelde geloof ik bij Leverkusen of Dortmund.”

Einde verhaal dus op dat moment, maar het balletje bleef toen ook al rollen. ,,Het is in de UK kennelijk normaal dat clubs spelers dan bij andere clubs aanbevelen. Zo kwam Ipswich Town op de proppen, we spreken dan over februari 2014. Hoewel ze lager spelen, was het daar ook allemaal top geregeld. Ook bij deze club was men tevreden over mij, maar ze waren zuinig met de centjes en durfden het niet aan in verband met mijn leeftijd. Tegen de zomer van vorig jaar kwam vervolgens Birmingham City als volgende gegadigde, maar ik had toen net mijn ja-woord aan Quick Boys gegeven.”

Dus is de jongensdroom over, zou je zeggen. Niets is evenwel minder waar. ,,Birmingham is teruggekomen en nu ga ik ervoor. Je bent gek als je zo’n kans laat lopen. Bij Quick Boys gunnen ze me het beste. En belangrijk ook; als ik slaag op stagebezoek en ik krijg een contract dan is dat voor het seizoen ’15-’16. Ik heb nu de focus op het laatste jaar van de HAVO. Als ik mijn diploma binnen heb, is het hoofd leeg en kan het Engelse avontuur beginnen. Tenminste, als ik goed genoeg word bevonden. Maar ook als dat niet het geval is dan bestaat de kans dat er wellicht nog een andere club komt. Ik ben altijd al wezenloos geweest van het Engelse voetbal en dus zou het voor mij mijn ultieme droom zijn. Woensdag ga ik weg om daar twee of drie trainingen mee te maken. Dan zaterdag een wedstrijd, naar ik meen tegen Coventry City. Het valt allemaal prima samen, want met Quick Boys hoef ik zaterdag niet te spelen. Ik ga er volledig voor. Het zou wat zijn als het nu gaat lukken.”

Uiteraard zal onze redactie Van Schaik blijven volgen. Wellicht is er volgende week al nieuws over of de Leidenaar een contract mag gaan ondertekenen. Een verdediger uit onze regio met een grote toekomst? We wensen Henk alle succes toe!