Vorige week plaatste onze redactie al een uitgebreid interview met Henk van Schaik, momenteel jeugdspeler bij Quick Boys. De centrale verdediger (17) vertrok vorige week woensdag naar Birmingham om daar een contract te verdienen bij City. Zondagavond had onze redactie even contact met de getalenteerde verdediger over zijn opgedane ervaring. Voor de liefhebbers hierbij nog even de link naar het eerste interview: https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2015/redactioneel/jeugdvoetbal/henk-van-schaik-17-op-drempel-van-transfer-naar-engeland/

Henk steekt enthousiast van wal in het tweede onderhoud en niemand ontneemt hem de nieuwe ervaring meer. Of het genoeg is voor een toekomst in Engeland is op dit moment nog onduidelijk. Een team van wijze mannen bij Birmingham City zal de komende dagen een besluit nemen. Het is wachten op dat verlossende belletje. En mocht het niet lukken dan zal de Leidenaar zonder meer in de picture blijven staan van Engelse clubs. Of worden Nederlandse BVO’s wakker?

Henk, barst los. Hoe zagen jouw voorbije dagen eruit?

,,Het was fantastisch, laat ik dat voorop stellen. Ik ben er vorige week woensdag heen gevlogen. In Birmingham werd ik netjes opgehaald en ben ik naar het trainingscentrum daar gebracht. Daar wachtte mij een warm onthaal. En die warmte heb ik eigenlijk gevoeld tot ik zondag terugging. Ondertussen was mijn pa overgekomen. Hij wilde mij zaterdag graag zien spelen tegen Coventry City<18. Zondag zijn we samen huiswaarts gekeerd.”

Wat heb je zoal meegemaakt na het onthaal?

,,Ik heb een rondleiding gehad, ben voorgesteld aan heel veel mensen van de club. Ook kwamen er jongens van het eerste elftal om mij speciaal een hand te geven. Het ging er allemaal heel spontaan aan toe. Vervolgens ben ik naar een mooie wijk gebracht, waar het gastgezin mij uitstekend heeft opgevangen. Ik voelde me meteen thuis. Op donderdag ging ik weer naar de club voor een eerste training. We zijn twee uur tekeer gegaan, ik kan niet anders zeggen. Ik moet zeggen dat het heel goed ging. Ik kon goed meekomen en dat voelt natuurlijk goed. De groep had zelf die dinsdag nog een wedstrijd gespeeld, maar denk maar niet dat het er dan twee dagen later kalmpjes aan toe gaat. In het team spelen ook jongens uit Ierland en Wales. En er was ook een Roemeense jongen bij. Verder ook Afrikaanse jongens met een Engels paspoort. Daarna heb ik geluncht op de club en toen ben ik weer teruggebracht naar het stel dat mij perfect opving.”

Vrijdag weer aan de bak met een training?

,,Twee zelfs. Eerst in de ochtend en toen ’s avonds nog een keer. Vooral die tweede sessie ging erg lekker. Daar krijg je dan wel vertrouwen van. Het komt ook omdat ik op mijn gemak werd gesteld. Al met al was het wel een cultuurswitch, want de volgende ochtend stond de wedstrijd tegen Coventry City gepland. Maar goed, niets liever dan dit. Wat een geweldige ervaring. En wat een fitte gasten allemaal. Echt indrukwekkend.”

henk bcfc 2.0

Dan de wedstrijd. Jouw echte vuurdoop. Hoe ging het?

,,Ik moest al vroeg uit de veren. Na het gezamenlijke ontbijt gingen we met de touringcar van het eerste elftal naar Coventry. Helaas verloren we met 3-2. Voor mij wel belangrijker nu was dat ik het gevoel had dat ik prima speelde. De nederlaag was niet nodig overigens. De keeper ging een paar keer in de fout. Je begrijpt dat mijn eigen belang nu voorop stond. Ik kan mezelf niets verwijten. Ik heb de hele wedstrijd gespeeld en op mijn eigen stek centraal achterin. Ik heb er wel wat spierpijn aan over gehouden, maar daar hoor je me uiteraard niet over.”

Heb je complimenten mogen ontvangen?

,,Nee, dat werk daar anders. Er is een heel team van kenners dat zich nu gaat buigen over mijn performance. Dan heb ik het dus niet alleen over de trainer, maar ook de man die enkel naar de defensie kijkt, het hoofd Opleidingen, hoofd Scouting en ga zo maar door. In de loop van de week zal ik het wel horen. Het is daar niet gebruikelijk dat je meteen iets te horen krijgt.”

Maar het lijkt een appeltje-eitje te worden?

,,Het ging lekker en ik heb er heerlijk over gesproken met mijn vader na de wedstrijd. We zijn erg close. We kunnen nu niet meer dan afwachten. Ik haal me niets in mijn hoofd, want dan kan het enkel maar tegenvallen. Het gevoel is goed, maar verder is het nu aan anderen. Ik wil niets liever dan mij ontwikkelen als voetballer en mens in Engeland, zoveel is zeker. We gaan het zien. Maar na eerdere ervaringen bij Arsenal en Ipswich Town mag deze ervaring er zonder meer ook zijn.”

Uiteraard zal onze redactie Van Schaik blijven volgen en de lezers op de hoogte stellen bij ontwikkelingen. Het zou prachtig zijn dat een in Leiden geboren en opgegroeide jongen via Quick Boys de stap kan maken. Een voorbeeld voor aanstormende jeugd in deze regio.