Aan het einde van het seizoen plaatst onze redactie een overzicht van de verrichtingen van de jeugdelftallen van onze regionale clubs. Een document die blijkens de cijfers wordt ‘gevreten’ bij de clubs. Aan het einde van het seizoen wordt de balans opgemaakt. Wederom een mooi overzicht van de jeugdteams in de regio! Let wel: het overzicht is opgemaakt op 18 mei!

A-Junioren

A-Junioren

LANDELIJK

Eredivisie

In de eredivisie spelen 14 teams. Dichtstbijzijnde club is voor onze regio ADO Den Haag. Opvallend is dat er veel clubs zijn die hun jeugdteams gecombineerd hebben, zoals Feyenoord/Excelsior en  NEC/FC Oss. De jeugdteams van FC Twente en Heracles Almelo spelen onder de gezamenlijke naam “VA Twente”, Go Ahead Eagles maakte hiervan ook deel uit maar  is in 2014 weer voor zichzelf begonnen.  RKC Waalwijk en FC Den Bosch spelen samen onder de naam “Brabant United”.

In 2011 en 2012 werd  Ajax landskampioen. Feyenoord/Excelsior is landskampioen 2013. In 2014 eindigden Ajax en PSV gelijk bovenaan; ook een beslissingswedstrijd bracht geen  verschil want na verlenging bleef het 2-2. Omdat Ajax in de competitie een beter doelsaldo had werden de Amsterdammers kampioen. Ook in 2015 gaat het landskampioenschap naar Ajax, vóór AZ (2e), PSV (3e), ADO Den Haag (4e) en Feyenoord (5e).

De KNVB-bekerwinnaar 2012 was SC Heerenveen. In de bekerfinale 2013 won PSV na verlenging met 3-2 van Feyenoord/Excelsior. In 2014 won Feyenoord met 4-3 van AZ. In 2015 gaat de finale tussen AZ en SC Heerenveen.

In het seizoen 2014/15 is geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet: tot de winterstop speelde de Eredivisie een halve competitie. Daarna gingen  de eerste 8 teams verder om het Kampioenschap van Nederland. De nummers 9 t/m 14 speelden  met de beste 4 teams uit de Eerste Divisie een hele competitie om 6 plaatsen in de Eredivisie 2015/16. Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Eerste Divisie

In de Eerste divisie spelen 12 teams, maar  daarbij zijn geen clubs uit onze regio.

Tweede Divisie

In de Tweede divisie (2x 12 clubs) vinden we in afdeling A 3 ploegen uit onze regio: Alphense Boys, Quick Boys en UVS.

De eerste periode werd gewonnen door Be Quick Groningen, maar halverwege de competitie stond Alphense Boys al bovenaan en aan het eind van de rit werden de Alphenaren ook kampioen. Quick Boys eindigde als 2e  en UVS werd 7e.  De kampioenen promoveren, de periodekampioenen (waaronder Quick Boys, dat de 2e periode won) krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11 herkansen, nummer 12 (Emmen AV)  degradeert. Inmiddels is Quick Boys uitgeschakeld door Alexandria’66 en de Katwijkers blijven dus in de Tweede Divisie.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In afdeling A speelt het vorig seizoen gedegradeerde ARC. De Alphenaren eindigden als 9e .  De kampioen (De Meern) promoveert,  de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 (Xerxes DZB) en 11 (Argon A2) herkansen, nummer 12 (Leonidas) degradeert.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen. In de Vierde Divisie B  speelt het 2x achter elkaar gepromoveerde Voorschoten’97, dat op de 3e plaats eindigde met ruime achterstand op kampioen Forum Sport. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen (waaronder Voorschoten’97 als winnaar van de tweede periode) krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11 (VOC en Slikkerveer) herkansen, nummer 12 (GDA) degradeert.

Voorschoten’97 won in de eerste promotieronde van Flevo Boys en gaat nu verder tegen FC ‘s-Gravenzande.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D  spelen Rijnsburgse Boys (in 2014 gedegradeerd), Noordwijk (in 2013 gedegradeerd), Katwijk en FC Lisse (beiden in 2012  gedegradeerd),  Foreholte , het  in 2014 gepromoveerde RCL en daarnaast Alphense Boys A2.

DSO werd kampioen met 3 punten voorsprong op FC Lisse. RCL werd 3e.  Katwijk werd 5e, Foreholte 6e, Noordwijk 7e, Rijnsburgse Boys 8e.  Alphense Boys A2 werd 10e.

Er zijn 13 clubs in deze afdeling. De kampioen (DSO)  promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen (RCL en FC Lisse) krijgen daarvoor ook de kans. Nummers 12 en 13 degraderen, de nummers 10 (Alphense Boys A2) en 11 gaan herkansen.

In de promotieronde won RCL in de eerste ronde van AFC uit Amsterdam, FC Lisse won van Slikkerveer. In de tweede ronde spelen RCL en FC Lisse tegen elkaar! In de degradatieronde won Alphense Boys A2 de eerste ronde tegen Verburch en gaat nu spelen tegen HVV.

Eerste klasse

In afdeling 08 spelen  VVSB , Ter Leede,   SJC, het gedegradeerde  DOSR  en verder ARC A2, Quick Boys A2 en het in 2014 gepromoveerde UVS A2. 

VVSB werd kampioen. Quick Boys A2 werd 2e. ARC A2 werd 4e, Ter Leede 5e, SJC werd 6e  , DOSR  8e en UVS A2 eindigde onderaan, mede omdat zij 6 winstpunten in mindering kreeg.

De eerste periode is gewonnen door Ter Leede en de 2e door Quick Boys A2. In de promotieronde won Ter Leede van SC Monster en Quick Boys A2 van Olympia Gouda. In de tweede ronde spelen Ter Leede en Quick Boys A2 tegen elkaar.

In afdeling 10 speelt Floreant, dat als laatste is geëindigd.

De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De 2 laatsten degraderen.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is er in de tweede klasse en lager voor de beker gespeeld. De competitie is pas in november begonnen.

In afdeling 06 (“Promotie-afdeling”) spelen  ASC, UDO, Oegstgeest, GHC, het in 2014 gedegradeerde DOCOS, FC Rijnvogels en Valken’68. Met nog 2 wedstrijden te spelen lijkt het erop dat SVC’08 kampioen gaat worden. Voorlopig is FC Rijnvogels 2e, ASC 3e, Valken’68 4e, GHC 7e, UDO 8e en Oegstgeest 9e.

In afdeling 07 (ook een promotie-afdeling) werd  Alphen kampioen met een kleine voorsprong op Meerburg. Roodenburg werd 3e, Kickers’69 6e , Alkmania 7e, ROAC 8e.

In afdeling 12 (geen promotieklasse) werd  Blauw Zwart kampioen. Met nog één wedstrijd te spelen is Bernardus 2e , Hazerswoudse Boys 4e en  Lugdunum 7e.

In de tweede klasse spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager    

In de derde klasse 02 is Gol Sport geëindigd als 5e.

In de derde klasse 06 wordt TAVV 2e of 3e.  Woubrugge eindigde als 5e,  Koudekerk werd 6e.

In de derde klasse 07 wordt Teylingen 2e of 3e. Kagia is 4e geworden,  Van Nispen 5e en Warmunda 6e.

In de vierde klasse 07 eindigde Altior als 6e.

Géén A-junioren hebben vv Leiden, Boshuizen, Leidsche Boys, Football Factory, LSVV, FC Rijnland, SJZ, Alphia, SVOW en MMO.  

 

B-junioren

B-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 17 jaar. De wedstrijden duren 2 x 40 minuten.
Er is een landelijke competitie waarin ca 200 teams zijn ondergebracht.Vanaf het seizoen 2012/13 zijn de B2-elftallen van de betaald voetbalclubs (dit zijn meestal de eerstejaarsteams) in een aparte competitie ondergebracht.

LANDELIJK

Eredivisie

Net als de A-junioren kennen ook de B-junioren nu een eredivisie van 14 teams, waarvan ADO Den Haag voor onze regio het dichtst bij is. Er zijn hier verder geen teams uit onze regio. Ajax B1  werd  kampioen van Nederland 2013 door op de laatste speeldag AZ te passeren. In 2014 werd Feyenoord/Excelsior kampioen vóór PSV, Ajax, Sparta, ADO Den Haag en AZ: de westelijke clubs waren in deze leeftijdsgroep dus duidelijk het sterkst en  clubs als FC Twente, Vitesse, FC Groningen of SC Heerenveen speelden in het seizoen 2013/14 geen rol van betekenis.

In de eerstejaarscompetitie voor B2’s werd Feyenoord/Excelsior kampioen  in 2014 en in 2015.

In het seizoen 2014/15 wordt geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet: tot de winterstop speelt de Eredivisie een halve competitie. Daarna gaan de eerste 8 teams verder met een hele competitie om het Kampioenschap van Nederland, de andere 6 gaan strijden voor een plaats in de Eredivisie 2015/16 met de 4 besten uit de Eerste Divisie. Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer. De kampioenstitel was verrassend voor FC Utrecht, vóór Ajax (2e) en AZ (3e).

Eerste divisie

In de Eerste Divisie  van 12 clubs spelen maar liefst 2 clubs uit onze regio ! Dat zijn Alphense Boys en het vorig seizoen in de nacompetitie gepromoveerde Quick Boys. Verder is alleen DWS uit Amsterdam de enige amateurclub op dit hoge niveau (d.w.z. bij de beste 26 clubs van Nederland!). Na een halve competitie in het najaar bleek dat zowel Alphense Boys als Quick Boys verwezen werd naar de “handhavingsgroep” waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moesten uitkomen. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 (Alphense Boys) en 7 (DWS) moeten herkansen en nummer 8 (Quick Boys) degradeert naar de Tweede Divisie.

Alphense Boys heeft inmiddels Be Quick Groningen, na een strafschoppenserie, uitgeschakeld en gaat nu verder tegen Hollandia uit Hoorn om haar hoge positie te verdedigen.

Tweede Divisie

Er zijn 2 afdelingen van  12 clubs.  Daar zijn geen clubs uit onze regio bij. De 2 kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, de nummers 12 degraderen, de nummers 10 en 11 moeten herkansen.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie A spelen UVS, dat als 6eindigde en –zeer knap- Alphense Boys B2, dat zelfs op de 5e plaats eindigde.

De kampioenen (waaronder DHC uit Delft) promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 (Barendrecht en Jodan Boys) herkansen, nummer 12 (RKAV Volendam) degradeert.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Vierde Divisie C spelen Katwijk (dat als 11e eindigde) en het in 2014 gepromoveerde  ARC (5e). De kampioenen (waaronder Nieuwenhoorn) promoveren, de periodekampioenen (waaronder RKAVV en Laakkwartier) krijgen daarvoor ook de kans, nummer 12 (BVCB) degradeert, nummers 10 en 11 (SVV en Katwijk) moeten herkansen. Katwijk verloor al in de eerste ronde tegen het Brabantse NIVO Sparta en degradeert dus naar de Hoofdklasse.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D (12 clubs) vinden we   Rijnsburgse Boys , VVSB , RCL, Voorschoten’97, Ter Leede en FC Lisse  en het  in 2014  gepromoveerde  Foreholte.

De eerste periode is gewonnen door Voorschoten’97, maar halverwege de competitie stond Rijnsburgse Boys al bovenaan en uiteindelijk zijn de Rijnsburgers met 10 punten voorsprong kampioen geworden.  Voorschoten’97 werd 2e. FC Lisse werd 5e, Ter Leede 8e en  Foreholte 9e. VVSB en RCL deelden de 11e en 12e plaats; de beslissingswedstrijd om rechtstreekse degradatie werd door RCL met 4-2 verloren. Kampioen Rijnsburgse Boys promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. Nummer 12 (RCL) degradeert en de nummers  10 (Zoetermeer) en 11 (VVSB) moeten herkansen.

Voorschoten’97 begon de promotieronde goed door Spakenburg uit te schakelen en gaat nu door tegen RKDEO. VVSB begon de degradatieronde met een kansloze nederlaag tegen Quick Boys B2 en degradeert dus alsnog.

Eerste klasse

In afdeling 08 (12 clubs) vinden we  ASC, DOSR, het in 2014 gedegradeerde SJC, het in 2014 gepromoveerde Meerburg  en daarnaast Voorschoten’97 B2, ARC B2, Quick Boys B2 en UVS B2.

Quick Boys B2  eindigde als 3e, met 5 punten achterstand op kampioen Sportlust’46 uit Woerden. SJC werd 4e, DOSR 5e, UVS B2 6e, Meerburg 7e, ARC B2 8e.  ASC werd 10e en redde zich daarmee. Voorschoten B2 werd laatste. De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen (waaronder Quick Boys B2 en SJC) krijgen daarvoor ook de kans. De 2 laatsten (Woerden en Voorschoten B2) degraderen naar de Tweede klasse.

Quick Boys B2 begon de promotieronde door  VVSB ruim te verslaan.  SJC won van Den Hoorn. In de tweede ronde spelen SJC en Quick Boys B2 tegen elkaar.

Tweede klasse   

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna pas.

In de “promotieklasse” 05 wordt Alphen 5e of 6e.  Alphia werd 8e en Hazerswoudse Boys werd 10e.

In de promotieklasse 07 vinden we Noordwijk, dat  met ruime voorsprong kampioen werd. DOCOS werd 3e,  GHC 4e of 5e,  Oegstgeest (dat nog een paar wedstrijden moet inhalen) wordt 5e of 4e. Van Nispen werd 6e en FC Rijnvogels 8e. Kickers’69 trok zich terug.

In de promotieklasse 08 eindigde Blauw Zwart als 2e , Wassenaar als 4e en SJZ als 8e.

In de Tweede klasse 10 (dit is géén promotieklasse) werd Woubrugge 2e, Alkmania 3e, Valken’68 5e, Roodenburg 6e, ROAC 7e , Teylingen 8e en Boshuizen 10e.

In de Tweede klasse 11 (ook geen promotieklasse) werd Floreant 5e.

In alle afdelingen spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

Ook hier is eerst om de beker gespeeld en is de competitie in november begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In de derde klasse 03 werd UDO 3e.

In de derde klasse 07 werd TAVV 2e  en Altior 7e.

In de vierde klasse 03 werd Bernardus 8e.

In de vierde klasse 08 werd Kagia 2e.

In de Vijfde klasse 01 werd  MMO 4e.

 In de Vijfde klasse 11 werd Koudekerk 10e.

In de zesde klasse 04 staat Lugdunum met nog één wedstrijd te spelen 10e, maar ze kunnen nog 8e worden door de laatste wedstrijd te winnen!

In de zesde klasse 10 werd Warmunda 7e.

Géén B-juniorenteams hebben:   Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70,  vv Leiden, Gol Sport en SVOW.

 

C-junioren

C-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 15 jaar. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten. Vanaf de C zijn er geen periodetitels meer te verdienen. In deze leeftijdsgroep spelen slechts 3 clubs uit onze regio in de landelijke competitie, waarin in totaal ca 170 teams spelen.

LANDELIJK

Eerste divisie

In de C-junioren is dit het hoogst bereikbare want er is hier nog geen Eredivisie (die komt er wel vanaf het seizoen 2015/16). Er zijn dit seizoen 2 Eerste Divisies van ieder 12 clubs , hierbij zijn 3 amateurclubs, namelijk AFC en Zeeburgia, beiden uit  Amsterdam  en Alphense Boys, dat in de halve najaarscompetitie op de 8e plaats eindigde. De eerste 4 teams uit de afdelingen A en B gingen door voor het landskampioenschap en plaatsten zich voor de nieuwe eredivisie, de nummers 5 t/m 12 van beide afdelingen speelden in twee groepen om in totaal 6 eredivisieplaatsen in 2015/16. De overige 10 clubs blijven in de Eerste Divisie.

Het kampioenschap ging ook dit jaar weer naar Ajax. In 2014 ging de finale tussen Ajax (kampioen Noord) en  Feyenoord (kampioen Zuid). Na verlenging won Ajax met 3-2. In de finale van 2013 stonden  AZ (Noord) en Feyenoord (Zuid), kampioen werd AZ door deze  finale met 4-1 te winnen. Landskampioen 2012 werd Ajax.

De beker 2015 werd in de C gewonnen door Ajax, dat in de finale met 2-1 won van Willem II en daarmee de “double” realiseerde.

Voor de C2-teams van de profclubs (bestaande uit eerstejaars C-spelers) wordt een aparte competitie georganiseerd. Feyenoord werd in 2015 kampioen, vóór ADO Den Haag (2e)  en Ajax (3e).

In 2014 werd Ajax kampioen. PSV werd in 2013 kampioen en volgde daarmee Ajax (2012) en  ADO Den Haag (2011) op.

Tweede Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs, daar zijn geen clubs uit onze regio bij. De nummers 1 t/m 3 promoveren naar de Eerste Divisie, samen met 2 nummers 4. De andere 2 nummers 4 blijven in de Tweede Divisie, samen met alle nummers 5 t/m 12.

Derde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie C spelen het in 2014 uit de Tweede Divisie gedegradeerde UVS, met  Quick Boys en het uit de Hoofdklasse gepromoveerde VVSB.

UVS stond vrijwel de hele competitie op de 2e plaats, achter Spijkenisse, en is daar ook geëindigd. Dat betekende dus dat UVS nog promotiewedstrijden mocht spelen en die zijn succesvol gebleken want door 2 overwinningen ( 4-1 en 2-0 ) op Baronie uit Breda is UVS weer terug op het oude niveau.

VVSB werd 7e  en Quick Boys, dat halverwege nog onderaan stond, werd toch nog 10e.

De 8 kampioenen promoveren naar de Tweede Divisie, samen met 6 van de 8 nummers 2 (waaronder dus UVS). De beide andere nummers 2 en alle nummers 3 t/m 11 blijven in de Derde Divisie, evenals 6 van de 8 nummers 12.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D  (12 clubs) spelen RCL, ARC,  Voorschoten’97 , Foreholte en het in 2014 gepromoveerde FC Lisse

Na een spannende strijd werd Voorschoten’97 kampioen met 3 punten voorsprong op Foreholte. ARC werd 4e. FC Lisse werd 7e   en RCL 12e.

De kampioen van de hoofdklasse promoveert naar de Derde Divisie. De nummers 11 (HBS) en 12 (RCL) degraderen naar de Eerste Klasse.

Eerste klasse

In afdeling 07 (12 clubs) spelen het vorig seizoen gedegradeerde Rijnsburgse Boys en SJC, daarnaast Katwijk, Noordwijk , Meerburg  en Ter Leede, plus het in 2014 gepromoveerde Blauw Zwart; maar ook Alphense Boys C2, ARC C2  en UVS C2 .

Alphense Boys C2 werd hier kampioen zonder ook maar één keer te verliezen. Rijnsburgse Boys haalde ook veel punten maar kwam er toch 4 tekort  bij de Alphenaren en werd 2e.  Ter Leede zakte in de tweede competitiehelft wat weg en werd 3e. Blauw Zwart werd 5e, Katwijk  6e, Meerburg 7e, SJC 8e , Noordwijk 9e en ARC C2 10e.  UVS C2 kwam net 2 punten tekort en degradeert (11e) samen met Nieuwkoop (12e).

De kampioen promoveert naar de Hoofdklasse, de nummers 11 en 12 degraderen naar de Tweede Klasse.

Tweede klasse

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In promotie-afdeling 01 werd SJZ 6e .

In promotie-afdeling 06 is FC Lisse C2 kampioen, vóór ASC, DOCOS, DOSR en FC Rijnvogels op de plaatsen 2 t/m 5.  Valken’68 werd 7e  en Alkmania 10e.

In promotie-afdeling 08 werd Alphen kampioen. Floreant eindigde als 6e .

In de Tweede klasse 10 staat Hazerswoudse Boys op de 5e plaats. De Boys zijn uitgespeeld maar kunnen toch nog 4e worden als Sportlust’46 C2 de laatste wedstrijd verliest.

In de Tweede klasse 15 spelen UDO, Oegstgeest, Warmunda, Teylingen, ROAC en  Kickers’69. Half mei zijn er nog diverse wedstrijden te spelen maar Warmunda lijkt kampioen te gaan worden. Nicolaas Boys is nog de enige (theoretische) concurrent. ROAC is 3e, UDO 5e, Teylingen 6e, Kickers’69 7e , Oegstgeest 9e.

In alle afdelingen spelen ook een aantal  tweede en derde elftallen.  De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 03 werd  Stompwijk 3e, GHC 5e  en Lugdunum 8e

In  de Derde klasse 04 werd  Van Nispen 2e.

In de Derde klasse 09 werd Alphia ongeslagen kampioen. Altior verrichte óók een bijzondere prestatie want de Langeraarders scoorden maar liefst 113 goals in 18 wedstrijden (gemiddeld dus 6,3 per wedstrijd!). TAVV werd 3e, Woubrugge 4e,  Kagia 8e  en Koudekerk 10e.

In de Vierde klasse 04 spelen Roodenburg en GOL Sport. De competitie is op het moment dat wij dit schrijven nog niet afgelopen maar GOL Sport wordt waarschijnlijk 2e en Roodenburg 9e.

In de Vierde klasse 10 werd Bernardus kampioen.

In de Zesde klasse 11 werd  MMO  4e.

 

D-junioren

D-pupillen

Het gaat hier om de groep spelers onder de 13 jaar. Vanaf de D-leeftijdsgroep spreekt de KNVB niet meer van “junioren” maar van “pupillen”. De wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Er wordt gespeeld met “halve corners”.

LANDELIJK

Eerste divisie (er is, net als tot nu toe  bij de C-junioren,  geen Eredivisie).

Er zijn 3 afdelingen van ieder 12 clubs. Er spelen na de degradatie van Alphense Boys in 2013 geen ploegen uit onze regio meer in deze divisie.

In het seizoen 2014/15 wordt er geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet. Tot de winterstop wordt een halve competitie gespeeld. Daarna gaan de nummers 1 t/m 4 van de 3 afdelingen verder om het kampioenschap van Nederland (in 2 poules van 6) en de nummers 5 t/m 12 gaan in 4 poules van ieder 6 teams verder in een hele competitie, waarbij de laatste 2 clubs van iedere poule degraderen.

De finale om het kampioenschap van Nederland 2015 gaat tussen de poulewinnaars Ajax en Feyenoord. De beker 2015 is gewonnen door Vitesse, dat in de finale met 3-1 won van Feyenoord.

In 2014 is Feyenoord kampioen van afdeling A geworden, voor AZ (2e) , Ajax (3e)  en ADO Den Haag (4e). Daarna werd Feyenoord ook kampioen van Nederland door de beide andere Eerste Divisiekampioenen,  PSV en FC Twente, te verslaan. In 2013 werd AZ kampioen van Nederland  vóór  PSV (2e) en SC Heerenveen (3e). Ajax was de kampioen van Nederland in deze leeftijdsgroep in 2012.

Tweede Divisie

Er zijn 6 afdelingen. Hier speelt één  club uit onze regio :  Alphense Boys.

De kampioenen  zullen dit seizoen niet promoveren. Alle nummers 1 t/m 6 blijven in de Tweede Divisie net als 4 van de 6 nummers 7. De andere 2 nummers 7 en alle nummers 8 t/m 12 degraderen naar de nieuw te vormen  Derde Divisie.

De Alphenaren eindigden als 4e, achter kampioen Quick, Feyenoord AV en Spijkenisse. Hierdoor handhaaft Alphense Boys zich dus in de Tweede Divisie. HVV werd 7e en moet degradatiewedstrijden spelen en start tegen Fortuna Wormerveer.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D speelden het in 2012 uit de landelijke klasse gedegradeerde UVS, het in 2014 gedegradeerde Voorschoten’97 en verder  Quick Boys, Katwijk, FC Lisse, ARC en de in 2014 gepromoveerde clubs Noordwijk, Foreholte en Meerburg

De nummers 1 t/m 3 van de Hoofdklasse promoveren naar de nieuwe Derde Divisie, nummer 4 speelt een promotiewedstrijd. De nummer 12 degradeert naar de Eerste klasse.

FC Lisse stond op de helft van de competitie riant  bovenaan met 7 punten voorsprong op DSO, maar moest toch het kampioenschap aan de Zoetermeerders laten. FC Lisse (2e) en ARC (3e) promoveren ook naar de Derde Divisie.  UVS (4e) mocht een promotiewedstrijd spelen en won die van JSV uit Nieuwegein, zodat UVS volgend seizoen, na een onderbreking van 3 jaar,  weer met alle standaard-jeugdteams in de landelijke divisie speelt. Noordwijk zakte in de tweede competitiehelft weg en werd 5e. Voorschoten’97 werd 7e, Quick Boys 9e, Foreholte 10e. .Katwijk redde zich op de laatste speeldag en werd 11e. Meerburg werd 12e en degradeert.

UVS D1 kampioen
UVS D1 promoveert naar de derde divisie

Eerste klasse

Tot de herfstvakantie is in de eerste klasse en lager alleen om de beker gespeeld. De competitie is pas in november  begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In  de promotieklasse (afd. 01) spelen de in 2014 gedegradeerde clubs RCL en VVSB, naast   Rijnsburgse Boys, Ter Leede, ASC,  Blauw Zwart, DOCOS en FC Rijnvogels . Ter Leede werd kampioen. ASC werd 3e, FC Rijnvogels 4e, RCL 5e , Blauw Zwart 6e, VVSB 7e, Rijnsburgse Boys 8e en DOCOS 9e.

In afdeling 07 (geen promotieklasse) werd UDO kampioen. Alphen werd 3e, DOSR 6e en Teylingen 9e.

In afdeling 10 (geen promotieklasse) werd SJZ kampioen.

In alle afdelingen spelen ook tweede en derde elftallen. De kampioen en de nummer 2 van de promotieklasse spelen volgende seizoen in de Hoofdklasse.

 Tweede klasse

In afdeling 02 werd  Hazerswoudse Boys kampioen. Koudekerk werd 2e.  Woubrugge wordt 4e of 5e, TAVV, ROAC en Floreant zullen  op de laatste competitiedag  de 8e , 9e en 10e plaats verdelen.

In afdeling 03 eindigde  Valken’68 als 5e.

In afdeling 10 is SJC kampioen geworden. Warmunda werd 5e, Lugdunum 7e, Oegstgeest 8e en Roodenburg  10e.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 01 moeten op 20 mei nog maar 2 wedstrijden gespeeld worden maar toch zijn er nog 3 kampioenskandidaten. Alphia is uitgespeeld met 36 uit 18, Van Nispen (35 uit 17) kan op 23 mei kampioen worden door te winnen van Alkmania maar als dat niet gebeurt heeft zelfs Kickers’69 (33 uit 17) op 28 mei nog een kans. Bernardus is 6e geworden en  Kagia en Alkmania verdelen de 8e en 9e plaats.

In de Vierde klasse 04 is GHC op de 7e plaats geëindigd.

In de Vierde klasse 05 werd vv Leiden 2e en GOL Sport 8e.

In de Vijfde klasse 09 werd Altior 4e.

In de Vijfde klasse 11 werd MMO 6e.

 

Géën D-elftallen hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, Boshuizen en SVOW.

E-pupillen


E-pupillen
Het gaat hier om de spelers onder de 11 jaar. Vanaf de E-leeftijdsgroep zijn de regels aangepast. Er wordt (in principe)  7 tegen 7 gespeeld op een half veld, zonder buitenspelregel. De wedstrijden duren 2 x 25 minuten.

Er is géén landelijke, maar alleen een regionale competitie.

 

Variant 1: de 9 tegen 9

Met ingang van het seizoen 2013/14 organiseerde de Regio West 2 van de KNVB een officiële 9:9 competitie. Dit is een tussenvorm tussen de 7:7 competitie en de 11:11 competitie die vanaf de D-pupillen  wordt gespeeld. De aanmelding voor deze competitie is op vrijwillige basis. De 9:9 kent een aantal bijzondere regels:

  • Alleen bestemd voor tweedejaars E (dit seizoen dus geboortejaar 2004) met maximaal één dispensatie per team voor een eerstejaars E (2005)
  • Speelduur 2 x 30 minuten
  • Lengte speelveld van lijn strafschopgebeid tot lijn van het andere strafschopgebied, ofwel ca 73 meter
  • Breedte speelveld 56 meter, aangegeven door “hoedjes” als zijlijn (sommige clubs vinden die “hoedjes” maar lastige obstakels en laten ze weg)
  • Breedte doel 6 meter, hoogte 2 meter (indien zo’n doel niet aanwezig is mag het ook 5 meter breed zijn); penalty’s dan van 9 meter respectievelijk 8 meter afstand;
  • Doorwisselen is toegestaan; geen buitenspel; geen terugspeelballen in handen van de keeper; per speler maximaal één keer per wedstrijd een 5- minutenstraf
  • Ouders achter de hekken (!)

Vroeger waren er een paar grote clubs uit onze regio die de beste E-spelers doorschoven naar een zogenaamde “E-top”, een team dat in een (lage) D-klasse uitkomt waardoor de spelers al kunnen wennen aan het grote veld, 11 tegen 11 en de buitenspelregel. Na de invoering van het 9:9 doet, voor zover ons bekend, alleen Alphense Boys dat nog.

Variant 2: de twingames (straatvoetbal op het veld)

De grote profclubs waren niet tevreden met de 9:9 competitie. Met name Ajax wilde het anders gaan doen en daarom wordt in dit seizoen voor het eerst door een aantal clubs geëxperimenteerd met de zogenaamde “twingames”. De essentie daarvan is dat het straatvoetbal op landelijk niveau in de profopleidingen wordt opgenomen. De kernbegrippen zijn : “voetbal in de kleine ruimte, meer balcontacten per speler, hogere spelintensiteit door minder onderbrekingen, verschillende ondergronden en meer nadruk op techniek en plezier. Voorlopig worden de twingames gespeeld door o.a. Ajax, ADO Den Haag, PSV en FC Utrecht. Andere clubs, zoals Sparta en Feyenoord, wachten nog even af maar spelen wel doordeweeks oefenwedstrijden volgens het twingame-concept.

REGIONAAL

Hoofdklasse   

Voor de 9:9 competitie zijn er in de Regio West 2 in totaal  64 clubs aangemeld, waarvan sommigen, zoals ARC, 2 teams inschreven. De KNVB heeft  de eerste indeling gemaakt van 8 hoofdklasse-afdelingen van ieder 8 teams. Vanaf 1 november werd een tweede indeling gemaakt (weer 8 x 8) en vanaf 1 maart is er nog een derde keer ingedeeld, met groepen van 6 clubs. De bedoeling daarvan is dat iedere club zoveel mogelijk gelijkwaardige tegenstanders krijgt.

Uit onze regio doen  13 clubs mee (ARC dus met 2 teams). In de derde en laatste fase zijn dat:

In poule 1 (vooral “Rotterdams”):  UVS (dat in de eerste fase in poule 3  2e werd achter Quick, de tweede fase, weer in poule 3, won en in de derde fase in poule 1 terecht kwam en daar  5e werd; Spartaan ’20 werd kampioen vóór Feyenoord!)

In poule 2 : RCL dat, door een beter doelsaldo dan nr 2 Feyenoord AV E3, de poule won

In poule 3 werd Quick Boys  eerste door de laatste en beslissende wedstrijd bij Smitshoek met 0-5 te winnen

In poule 4 werd   Katwijk  poulewinnaar.

In poule 5 werd  FC Lisse poulewinnaar;   Voorschoten’97 werd 2e en  Meerburg 4e.

In poule 6 werd VVSB poulewinnaar, ARC werd 4e en Noordwijk 5e.

In poule 8 werd  Foreholte 4e en Rijnsburgse Boys 6e.

In poule 9 werd Blauw Zwart 5e en ARC E2 6e

 

Eerste klasse:  (deze klasse en alle lagere klassen spelen dus 7:7; meestal bestaan de klassen uit 10 teams)

In afdeling 09 werd Valken’68 kampioen. Ter Leede werd 2e. DOSR staat voorlopig 3e maar kan nog worden ingehaald door ASC, dat nog 3 wedstrijden te spelen heeft en nu 5e staat.  Kagia wordt 6e of 7e, Hazerswoudse Boys  6e, 7e of 8e, UDO 7e of 8e, SJZ 9e of 10e.

In afdeling 08 werd Floreant 5e.

Tweede klasse

In afdeling 01 werd GHC 7e en Oegstgeest 8e. In deze afdeling speelt ook Alphense Boys “E1” (maar dat is dus eigenlijk een combinatie van de E2 en E3 i.v.m. het bestaan van een E-top !) De Alphenaren hebben in hun laatste wedstrijd nog één punt nodig voor het kampioenschap.

In afdeling 02 werd Woubrugge 4e, Alphia 7e, Bernardus 8e en Alphen 9e.

Lagere klassen

In de Derde klasse 01 werd DOCOS  kampioen.  FC Rijnvogels werd 6evv Leiden  staat met nog één wedstrijd te spelen 9e maar kan nog 7e worden!

In de Derde klasse 02 werd ROAC kampioen. Alkmania werd 8e.

In de Derde klasse 06 werd SJC kampioen.

In de Vierde klasse 07 werd Roodenburg kampioen. Boshuizen werd 6e, Teylingen 7e en Lugdunum 9e.

In de Vierde klasse 15 werd Koudekerk 3e, TAVV 4e en Kickers’69 5e .

In de Vijfde klasse 01 werd Stompwijk kampioen. ABF (de club van de Amerikaanse school in Wassenaar) werd op korte afstand 2e.  Gol Sport eindigde als 7e.

In de Zevende klasse 19 werd MMO 4e.

 

Géén E-teams hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory en  LSVV ’70 .

Comments are closed.