UDO D1 speelde een uitwedstrijd tegen het nog zonder puntverlies zijnde Rijnsburgse Boys D1. De uitgekiende strijdplannen van coach Wilbert Witteman leken snel de prullenbak in te kunnen.  Niet omdat UDO slecht aan de wedstrijd begon maar omdat nog voor de aftrap 2 belangrijke pionnen (Julen Duivesteijn en Daan Deroyvanzuydewijn ) wegens resp. een blessure en ziekte niet konden spelen. Vraagtekens waren er daarnaast bij UDO ook bij Ruben Tijl en Beer Ankone die al een aantal weken met blessures lopen , en daardoor de afgelopen weken beperkt train- en speelminuten , hebben kunnen maken. E1 speler Duuk Visser werd op het laatste moment opgetrommeld om de gelederen te versterken. Rijnsburgse Boys had geen ander doel dan de punten in eigen huis te houden.

Coach Wilbert reageert: “Ondanks de personele problemen, besloten we de speelwijze die, n.a.v. de ervaringen van de eerste competitiewedstrijd tegen de Rijnsburgers hadden opgedaan, was uitgedacht, toe te passen. De speelwijze was er op gericht om de minder sterke punten die Rijnsburgse Boys zeker heeft, te benutten en de sterke punten in te dammen. Vanuit de analyse kwam naar voren dat de  achterhoede op snelheid te kloppen is en de keeper goed is maar wel klein van stuk wat hoge ballen gevaarlijk maakt. Daarnaast is de fysiek kracht van de Rijnsburgers, zeker in de achterhoede, niet indrukwekkend. Daar staan wel heel veel goede punten tegenover. Sterke punten, tenminste zo was de analyse,  waren o.a. de opbouw via de 2 centrale verdedigers en de Rijnsburgers beschikken over 3 voetballers die er met hun specifieke kwaliteiten echt boven uit steken. Juist die 3 voetballers maakten de eerste onderlinge wedstrijd het verschil. Dat waren de 2 buitenspelers en de aanvoerder van RB Boys (centrale middenvelder).”

De hoofdtrainer van UDO licht zijn tactiek verder toe: “Met het spelen met 2 spitsen haalden we de opbouw bij de Rijnsburgers voor een groot deel weg . De backs van RB boys hadden misschien wel wat meer ruimte maar waren onvoldoende in staat mede door het storende werk van de onvermoeide Alex van de Kolk, om die ruimte te benutten. Aangezien UDO de razendsnelle Beer Ankone tegen de laatste man aan van RB Boys lieten spelen, kwamen er genoeg mogelijkheden om gevaarlijk te worden. Daarnaast kwam er aan de zijkanten veel meer ruimte omdat 1 van de backs meer naar binnen moest voetballen om tegenwicht te geven aan de 4 middenvelders waarmee UDO nu voetbalde.”

Door de gekozen tactiek kreeg Ruben Tijl als linkshalf  veel ruimte. In de beginfase hadden de Boys hier problemen mee. De snelheid, fysieke kracht en het gevaarlijk schot van de linkshalf vroeg om een oplossing aan Rijnsburgse kant. Na ca 7 minuten leidde de tactiek tot de 0 -1. Ruben Tijl was op links doorgebroken en zette messcherp voor waarna Beer Ankone de 0 – 1 in kon schieten. Daarna was UDO niet in staat door te drukken en werd Rijnsburgse Boys, vooral via hun rechtsbuiten (een getalenteerd meisje) en hun aanvoerder (centrale middenvelder), steeds gevaarlijker. Het was dan ook de aanvoerder die de terechte gelijkmaker inschoot (zie foto onder).

Rijnsburgse-Boys_ASC D1_0213_291115
Even later moest Tibbe Bottema van UDO zich met een bloedneus laten vervangen en kon E junior Duuk Visser zijn competitiedebuut maken in de D1. Zijn eerste actie was echter een ongelukkige, i.p.v. de bal uit het doel te schieten, schoot hij de bal keihard in zijn eigen goal. 2 -1. Duuk Visser revancheerde zich in de rest van de wedstrijd uitstekend, Hij speelde dan ook de hele tweede helft en wist zich in de wedstrijd te knokken. UDO liet het niet op zich zitten. Een mooie voorzet van Rijk Verheul, panklaar op het hoofd van Beer Ankone, hoefde alleen maar ingekopt te worden maar helaas Beer raakte hem niet goed. Even later gebeurde precies hetzelfde met een corner met dezelfde hoofdrol spelers en resultaat. Ruststand 2 -1 waarbij een gelijke stand meer recht deed aan de krachtsverhoudingen.

Rijnsburgse Boys - UDO D1PB282738_1De tweede helft begon voor UDO heel slecht en voor Rijnsburg juist heel goed. Een werkelijke prachtige aanval van de Rijnsburgers werd door hun aanvoerder koelbloedig afgerond 3 -1. Rijnsburg was nu los en leek UDO even onder de voet te lopen maar de keeper van UDO (Jens van Staveren) liet weer geweldig vakmanschap zien en was vastbesloten UDO in de race te willen houden. Helaas lukte dat niet en wist de spits van RB Boys weg te draaien van de centrale verdediger van UDO (Jort Faber) om vervolgens met een mooie schuiver Jens kansloos te laten 4 -1. Zoals zo vaak dit seizoen rechtte UDO daarna weer de rug en wist Beer na een mooie rush met dito afronding de 4 -2 aan te tekenen.

De laatste 7 a 8 minuten ging UDO achterin 1 op 1 spelen. Aanvoerder Camiel Perquin werd naar het middenveld gedirigeerd en de piepjonge UDO defensie met 1 E junior en 2 eerste jaars D junioren moesten 1 op 1 gaan spelen. De gevaarlijke Beer Ankone werd aan de rechterkant weggestuurd door Filip Dobrivojevic en passeerde vervolgens a la Arjen Robben 3 verdedigers binnendoor om de bal vervolgens met links hoog in het doel te schieten. De keeper van de Boys kon de bal nog wel aantikken maar de bal rolde vervolgens toch tergend langzaam in het doel 4 – 3. Meer kon UDO niet brengen.

Al met al een verdiende overwinning van de Rijnsburgers maar de beker en de competitie hebben tot dusverre wel duidelijk gemaakt dat van UDO D1 niet zo maar is te winnen. Met 5 punten staan ze met ASC in de middenmoot. Rijnsburgse Boys blijft meedoen in de kop en zal volgend weekend vooral uitkijken naar de topper tussen de twee overgebleven concurrenten: Wilhelmus en RCL.