De voetbalbond heeft de promotie-/degradatieregeling voor komend seizoen bekend gemaakt. De kampioen van de topklasse speelt twee wedstrijden tegen de kampioen van de zondagtopklasse, met als inzet het Nederlands kampioenschap amateurvoetbal. Een loting bepaalt welk elftal het thuisrecht heeft in de eerste wedstrijd en welk elftal het thuisrecht heeft in de tweede wedstrijd.

 

  • De nummers 1 tot en met 7 van de topklasse promoveren rechtstreeks naar de nieuwe Landelijke Divisie, die vanaf seizoen 2016-2017 haar intrede doet.
  • De nummers 8 tot en met 14 van de topklasse plaatsen zich voor de topklasse.
  • De nummer 15 van de topklasse speelt een nacompetitie met de in totaal negen (vervangend) periodekampioenen van de hoofdklassen. Inzet zijn vijf plaatsen in de topklasse. De elftallen worden via loting in tweetallen aan elkaar gekoppeld. Elk koppel speelt een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar met als inzet één plaats in de topklasse.
  • De nummer 16 van de topklasse degradeert rechtstreeks naar de hoofdklasse.

 

De kampioenen van de hoofdklasse A, B en C promoveren rechtstreeks naar de topklasse 2016-2017. De eerstvolgende zes elftallen van elke hoofdklassepoule (A, B en C), die geen kampioenen of (vervangend) periodekampioen zijn, komen ook in het seizoen 2016-2017 uit in de hoofdklasse. Dit zijn achttien elftallen in totaal.

De nummers 11 en 12 van de hoofdklasse A, B en C zijn herkansers en spelen nacompetitie met de in totaal vijftien (vervangend) periodekampioenen van de 1e klasse A t/m E. Inzet zijn drie plaatsen in de hoofdklasse.

De elftallen zijn verdeeld in drie groepen van zeven, waarbij elke groep bestaat uit twee herkansers vanuit de hoofdklasse en vijf (vervangend) periodekampioenen vanuit de 1e klasse.

Elke groep is verdeeld in één poule van drie elftallen en één poule van vier elftallen, waarbij de herkansers worden verspreid over de poules. Beide poules spelen een halve competitie. Het speelschema van de poules wordt op een later moment bepaald.

 

Groep 1
Poule 1 Poule 2
Nr. 11 hoofdklasse APK1 1e klasse APK2 1e klasse B Nr. 12 hoofdklasse BPK3 1e klasse CPK1 1e klasse D

PK2 1e klasse E

 

Groep 2
Poule 1 Poule 2
Nr. 11 hoofdklasse CPK1 1e klasse CPK2 1e klasse D Nr. 12 hoofdklasse APK2 1e klasse APK3 1e klasse B

PK3 1e klasse E

 

Groep 3
Poule 1 Poule 2
Nr. 11 hoofdklasse BPK3 1e klasse APK1 1e klasse E Nr. 12 hoofdklasse CPK1 1e klasse BPK2 1e klasse C

PK3 1e klasse D

 

De poulewinnaars plaatsen zich voor de finale van hun groep en spelen hierin een thuis- en een uitwedstrijd voor één plaats in de hoofdklasse. De drie winnaars plaatsen zich voor de hoofdklasse. De in totaal achttien verliezers plaatsen zich voor de 1e klasse.

De nummers 13 en 14 van de hoofdklasse A, B en C degraderen rechtstreeks naar de 1e klasse. De nummers 11 en 12 van de 1e klassen A t/m E zijn herkansers en spelen een nacompetitie met de periodekampioenen van de 2e klasse voor in totaal zes plaatsen in de 1e klasse. De kampioenen van de 1e klasse A t/m E promoveren naar de hoofdklasse.

Voor de nacompetitie geldt onderstaande koppeling:

  • 1e klasse A, gekoppeld aan 2e klasse A en B
  • 1e klasse B, gekoppeld aan 2e klasse C en D
  • 1e klasse C, gekoppeld aan 2e klasse E en F
  • 1e klasse D, gekoppeld aan 2e klasse G en H
  • 1e klasse E, gekoppeld aan 2e klasse I en J

De nacompetitie van de 1e klasse E worden conform handboek competitiezaken AV, 2.4.3 gespeeld. De nacompetities van de 1e klasse A, B, C en D worden conform handboek competitiezaken AV 2.4.6 gespeeld. De nummers 13 en 14 van de 1e klasse A t/m E degraderen naar de 2e klasse.

Voor de lagere klassen volgt nog een up-date via de KNVB.

Bron: KNVB