Zondagvierdeklasser Warmunda en zondagderdeklasser SJZ speelden dinsdagavond hun eerste oefenwedstrijd van het seizoen. De Warmonders bleven in het onderlinge treffen met 2-0 aan de goede kant van de score. Een eerste indicatie van de kracht van de beide teams?

SJZ-trainer Rob van den Wijngaard blikte voor de oefenwedstrijd tegen Warmunda nog kort terug op het vorig seizoen: ,,Eigenlijk hebben we 26 wedstrijden onder druk gestaan. We begonnen met verlies tegen de latere kampioen Hillegom en daarna was elke wedstrijd er een, waarin we moesten knokken voor de punten. We wilden koste wat kost boven de streep blijven en ook geen promotie-/degradatiewedstrijden spelen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Als team én als trainer steek je er wekelijks zoveel energie in dat het op een gegeven moment niet meer echt leuk is. Gelukkig hebben we het gered, maar zo’n seizoen wil niemand meer.”

Wat dat betreft komt het voor Van den Wijngaard ongelukkig uit dat hij een paar vaste krachten zag vertrekken. ,,Jammer, maar dat is nu eenmaal onderdeel van het spel. We hebben er gelukkig ook een paar jongens bij gekregen (waaronder de broers Wansink, wat een pikant tintje gaf aan de wedstrijd gezien hun verblijf in Warmond hiervoor, red.). Ik ga er vanuit dat het waardige vervangers worden. Ook ben ik heel benieuwd naar hoe onze Amerikaan, Alex Glomset, het gaat doen. Wie weet wordt het een aangename verrassing.” Een mooi begin vormt de grootte van de groep en de trainingsopkomst. ,,We trainen al bijna twee weken”, zo gaat Van den Wijngaard verder, ,,en ik zie dan 26 jongens lopen die laten zien dat ze er zin in hebben. Daar ben ik heel blij mee. Dat geeft energie en zin in het seizoen.”

Een wedstrijd zoals deze tussen Warmunda en SJZ te betitelen als ,,vriendschappelijk potje zomeravondvoetbal” zou de waarheid geweld aan doen. Alle selectiespelers van beide teams kregen de kans zich te bewijzen. Dat betekende dat ruim 45 voetballers hun kwaliteiten mochten vertonen. Er stond voor velen dan ook wat op het spel: een definitieve plaats in de selectie c.q. hoofdmacht voor het komend seizoen. Tackles en fysiek spel werden niet geschuwd. Op sportcomplex ‘Overbos’ was Warmunda SJZ de baas. De meeste duels werden door de thuisploeg gewonnen, terwijl het combinatiespel ook een onderdeel was dat door de thuisploeg beter verzorgd was. De 2-0, door doelpunten van Falk van Grieken en Eric Smit was dan ook verdiend. Een teleurstelling voor van den Wijngaard, die na afloop dan ook niet blij was. ,,Er lukte vandaag niets”, mopperde een speler van de ploeg uit Zoeterwoude toen hij het veld af liep.

Ook de nieuwe trainer van Warmunda, Alen Campfens, zag genoeg verbeterpunten. ,,Defensief moet en kan het allemaal beter. Verdedigen begint al bij de aanvallers en ook het middenveld heeft hier een taak. Daar gaan we aan werken.” Dat er door zijn mannen scherp getackeld werd stemde hem wel tevreden. ,,Natuurlijk ben ik daar blij mee. Dat wordt in de competitie ook van hen verwacht. Dat moet je dan ook doen in een wedstrijd als vanavond.” Vertrouwen is het sleutelwoord in de voetbalfilosofie van Campfens. ,,Ik geef de spelers vertrouwen als ik met ze werk. Dat vertaalt zich in beter voetbal en zelfverzekerdheid als ze op het veld staan. Je hoopt dat er op een gegeven moment een positieve flow ontstaat, die de punten gaat opleveren.” Campfens is niet over ambitieus als hij het heeft over de positie die zijn ploeg eind van het seizoen inneemt: ,,Het linkerrijtje. Het is nu niet logisch meer te verwachten. Er valt genoeg te verbeteren. Die doelen kunnen we in de loop van het seizoen nog genoeg bijstellen als het loopt zoals ik hoop.”