vrijdag, maart 29, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (9): Dirk Kuijt bezorgt Fenerbahçe de punten

Van amateur naar prof (9): Dirk Kuijt bezorgt Fenerbahçe de punten

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 9 een overzicht van de periode van 23 december tot en met 1 februari. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Garry Mendes Rodrigues, voormalig aanvaller van FC Boshuizen, speelde vorige maand op de Afrika Cup voor Kaapverdië.

Opmerkelijk nieuws kwam er in winterstop uit Zwolle. Daar tekende Katwijker Aleksander Bjelica een contract bij PEC tot het einde van het seizoen. De 21-jarige verdediger werd eerder weggestuurd bij Sparta Rotterdam wegens wangedrag en daardoor was hij transfervrij. In Zwolle krijgt hij dus een nieuwe kans om zich te bewijzen. Trainer Ron Jans liet hem direct al debuteren tegen NAC Breda (4-1 winst). Bjelica speelde de negentig minuten vol. Tegen AZ (1-1) was dat ook het geval. Enkel tegen FC Utrecht (0-2 winst) afgelopen zondag was hij invaller vlak na rust.

In de Eredivisie begon Leidenaar Ricardo van Rhijn (Ajax) goed aan 2015 met een overwinning op FC Groningen (2-0). Daarna liet de rechtsachter, die zijn jeugdopleiding genoot bij DoCoS, met zijn ploeg punten liggen tegen Feyenoord (0-0) en Vitesse (1-0 verlies). De achterstand op koploper PSV is inmiddels opgelopen naar negen punten. Jens Toornstra staat met Feyenoord op de derde plaats, één plek achter Van Rhijn. De oud-middenvelder van Alphense Boys ging er met Feyenoord twee keer met de winst van door tegen ADO Den Haag (2-1) en FC Twente (3-1). Tegen Twente was Toornstra bovendien één keer (2-1) trefzeker. Dat betekende voor hem alweer zijn vijfde doelpunt van het seizoen. Tussendoor werd dus nog gelijkgespeeld tegen Ajax (0-0).

Erik Falkenburg wacht nog altijd op de eerste overwinning in 2015 met zijn club NAC Breda, dat momenteel op de zeventiende plaats is terug te vinden. Na de ruime nederlaag bij PEC Zwolle (4-1) eindigden ook de duels met Willem II en Excelsior zonder overwinning (2 maal 0-0). Falkenburg en NAC blijven zodoende in de gevarenzone bivakkeren. Het verschil met ADO Den Haag, dat net boven de ‘streep’ staat, is slechts twee punten.

In de Jupiler League deed aanvaller Randy Wolters (VVV-Venlo) goede zaken met VVV-Venlo. Twee duels werden winnend afgesloten tegen respectievelijk Jong FC Twente (0-1) en MVV (3-0) en afgelopen vrijdag werden de punten gedeeld met FC Emmen (1-1). Wolters kwam niet tot scoren. Sven Verlaan, oud-jeugdspeler van UVS, zat bij Jong FC Twente de hele wedstrijd op de bank. In de overige wedstrijden in januari maakte Verlaan ook geen minuten.

Net als Wolters sloot Santy Hulst (De Graafschap) ook twee duels winnend af tegen Telstar (0-2) en FC Oss (2-1). De wedstrijd tegen FC Emmen van 17 januari ging wel verloren. Collega-aanvaller Stanley Elbers uit de Leidse regio was minder succesvol met Helmond Sport tegen Fortuna Sittard (1-0 verlies) en FC Emmen (2-2). Afgelopen zondag tegen NEC (3-1 verlies) moest Elbers noodgedwongen afhaken in de warming-up. Mogelijk is hij er aanstaande vrijdag alweer van partij als Helmond Sport op bezoek gaat bij FC Oss.

De Katwijkse doelman Cor Varkevisser keepte tot dusver in 2015 nog maar twee wedstrijden. Beide duels leverden geen overwinning op. Thuis tegen De Graafschap werd verloren (0-2) en tegen Jong Ajax eindigde het in 1-1. Bij Jong Ajax speelde Voorhouter Django Warmerdam de hele wedstrijd. De middenvelder, die zijn jeugd deels bij Foreholte doorbracht, lijkt zich goed te ontwikkelen in Amsterdam. Hij kwam dit seizoen al tot vijf optredens.

In Duitsland komt John Heitinga helemaal niet meer in actie voor Hertha BSC. De verdediger uit Alphen a/d Rijn kwam voor het laatst halverwege december in actie. Vorige week schijnt Heitinga nog te zijn aangeboden bij Ajax, maar de Amsterdammers weigerden de oud-speler terug te halen. Voorlopig zit hij dus nog een half jaar in Berlijn. Een andere dertiger uit de regio die nog altijd in het buitenland actief speelt, is Dirk Kuijt. De aanvaller uit Katwijk is nog altijd belangrijk voor zijn club Fenerbahçe. Zo is hij niet meer uit de basis weg te denken. In de afgelopen periode won Fenerbahçe met de inbreng van Kuijt vier keer achtereenvolgens tegen respectievelijk Mersin Idmanyurdu (1-0), Istanbul BB (2-0), Kasimpaşa (0-3) en Karabükspor (1-2). Tegen Istanbul BB (2-0) maakte Kuijt de 1-0 en Kasimpaşa was hij zelfs twee keer trefzeker. Een overstap naar zijn geliefde Feyenoord zat er tijdens de winterse transferperiode niet in. Wellicht dat het komende zomer alsnog gebeurt.

En dan door naar Equatoriaal Guinea. Daar vond afgelopen maand de Afrika Cup plaats, het kampioenschap voor het Afrikaanse continent. Voormalig FC Boshuizen-aanvaller Garry Mendes Rodrigues vertegenwoordigde op dat evenement Kaapverdië. Helaas kwam Rodrigues alleen in het laatste groepsduel tegen Zambia (0-0) in actie. In de andere groepswedstrijden tegen Congo (0-0) en Tunesië (1-1) maakte hij geen minuten. De drie gelijke spelen waren uiteindelijk niet voldoende om de volgende ronde te halen. Daardoor miste Rodrigues slechts een deel van het competitieprogramma van zijn club Elche. Begin januari speelde hij nog gelijk tegen Villarreal (2-2) en afgelopen zaterdag ging hij met 1-0 ten onder bij Granada. Overigens wacht Rodrigues dit seizoen nog altijd op zijn eerste treffer.

En dan ten slotte technisch directeur Fons Groenendijk bij zijn Roemeense club Universitatea Cluj. Het is weliswaar winterstop, maar Groenendijk zat zeker niet stil de afgelopen maand. Zo werden meerdere Nederlanders binnengehaald om te komen voetballen in Cluj. De competitie wordt pas weer hervat op 21 februari, thuis tegen Târgu Mureş.

Over twee weken volgt er weer een nieuwe ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read