dinsdag, april 23, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 1): veel transfers deze zomer

Van Amateur naar Prof (deel 1): veel transfers deze zomer

-

Ook dit seizoen volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 1 van de rubriek ‘van amateur naar prof’ kijken we onder andere terug op de belangrijke transfers in de zomer, zoals de overstap van Stanley Elbers (Helmond Sport) naar eredivisionist Excelsior. Verder: hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken in de eerste weken van het nieuwe seizoen?

Alphenaar John Heitinga kreeg deze zomer een contract aangeboden bij Ajax, zijn jeugdliefde. De ARC’er speelde echter nog niet voor het eerste van Ajax. Voor Jong Ajax, waar ook Voorhouter Django Warmerdam speelt, kwam hij wel één keer in actie tegen FC Eindhoven (0-0). Leidenaar Ricardo van Rhijn komt wel aan zijn minuten voor Ajax 1, maar hij heeft nog geen basisplaats veroverd in het elftal van Frank de Boer.

Dan door naar de andere belangrijke club van ons land. Dirk Kuijt keerde deze zomer na negen seizoenen weer terug op Nederlandse bodem bij Feyenoord. De Katwijker kwam daar regiogenoot Jens Toornstra (ex-Alphense Boys en ex-TAVV) tegen. Kuijt was overigens direct belangrijk voor de Rotterdammers door in de eerste drie duels doel te treffen. Mede daardoor staat Feyenoord nu keurig derde in de competitie. Tegen FC Utrecht (3-2 winst), Cambuur Leeuwarden (0-2 winst) en Vitesse (2-0 winst) scoorde de voormalig aanvaller van Quick Boys iedere wedstrijd uit een penalty. In het duel met PSV werd tussendoor een nederlaag geleden (3-1), maar tegen Willem II boekten Feyenoord en Kuijt wel weer een overwinning (1-0).

Bij Willem II stond Erik Falkenburg, oud-jeugdspeler van UVS en VV Oegstgeest, in de basis. De middenvelder kreeg eveneens een nieuwe werkomgeving: van Breda (NAC) naar Tilburg. In het eerste competitieduel tegen Vitesse (1-1) was ook hij direct trefzeker. In de vier duels die daarop volgden, pakten Falkenburg en Willem II nog slechts één punt. Een magere vijftiende plaats is tot dusver het resultaat.

Lucas Woudenberg

Lucas Woudenberg (archieffoto) wordt dit seizoen verhuurd door Feyenoord aan NEC. Tegen Willem II (0-1 winst) was hij nog invaller, afgelopen zaterdag tegen Roda JC (0-0) speelde Woudenberg de hele wedstrijd. Voor de verdediger, die in de jeugd uitkwam voor VV Zwammerdam, is het te hopen dat hij voldoende speeltijd krijgt in Nijmegen. Vorig seizoen kwam hij voor Feyenoord slechts 110 minuten in actie.

De laatste regiogenoot die een transfer maakte, was Stanley Elbers. De Leidenaar maakte op de valreep van de transferperiode de overstap van Helmond Sport naar Excelsior. In Helmond was de aanvaller goed begonnen aan de competitie met één doelpunt uit drie duels, maar tegen Jong Ajax raakte hij geblesseerd. Bij Excelsior kwam Elbers dus nog niet in actie.

In de Jupiler League zijn er zodoende minder spelers uit de regio actief. Zo besloot Santy Hulst (ex-RCL) De Graafschap te verlaten. De aanvaller tekende in de Topklasse bij Scheveningen. Sven Verlaan (oud-UVS) bleef wel behouden voor het tweede profniveau van Nederland. De verdediger verruilde Jong FC Twente voor FC Den Bosch, waar Verlaan nog maar één duel in actie kwam tegen Sparta Rotterdam (5-2 verlies).

Leidenaar Randy Wolters maakte ook een opmerkelijke overstap binnen de Jupiler League. De aanvaller verliet VVV-Venlo voor Go Ahead Eagles, waar hij direct in het eerste officiële duel geblesseerd uitviel met een vervelende heupblessure. Wolters hoopt snel zijn rentree te maken voor de ploeg uit Deventer. De Katwijkse doelman Cor Varkevisser fungeert op dit moment als tweede keeper bij Telstar achter de eerste doelman Wesley Zonneveld.

De enige bekende die nog in het buitenland actief is, is Garry Mendes Rodrigues (PAOK Saloniki). De voormalig aanvaller van FC Boshuizen maakte net als vele andere regiogenoten een transfer. Hij liet het Spaanse Elche achter zich voor een avontuur in Griekenland bij PAOK. In Saloniki, dat gelegen is in Noord-Griekenland, is Mendes Rodrigues basisspeler. Hij scoorde in de voorronde van de Europa League tegen het Deense Brøndby IF (5-0 winst). In de return eindigde het in 1-1, waardoor PAOK en Mendes Rodrigues zich plaatsten voor het hoofdtoernooi.

Over twee weken volgt voorlopig de volgende ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read