vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 2): Erik Falkenburg belangrijk voor Willem II

Van Amateur naar Prof (deel 2): Erik Falkenburg belangrijk voor Willem II

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer  ‘van amateur naar prof’. In deel 2 van dit seizoen de periode van 18 september tot en met 2 oktober. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Zo was Katwijker Dirk Kuijt belangrijk voor Feyenoord en speelde voormalig Boshuizen-aanvaller Garry Mendes Rodrigues in de Europa League met PAOK Saloniki.

In de Eredivisie was Erik Falkenburg weer van waarde voor zijn ploeg Willem II. De 27-jarige middenvelder, afkomstig uit Oegstgeest, maakte de openingstreffer in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen FC Utrecht. Een week later trof hij twee keer het doel voor de Tilburgers in het uitduel met De Graafschap (2-2). In het midweekse bekerduel met DOVO (0-3 winst) kreeg Falkenburg rust van trainer Jurgen Streppel.

Alphenaar John Heitinga mocht vorige week dan eindelijk zijn langverwachte rentree maken bij zijn jeugdliefde Ajax. In het bekerduel met De Graafschap (2-0 winst) scoorde de verdediger direct als invaller. In de overige wedstrijden kreeg hij geen kans van trainer Frank de Boer. Ricardo van Rhijn, oud-jeugdspeler van DoCoS, was basisspeler tegen De Graafschap. Zowel in de competitie als in de Europa League werd Van Rhijn niet ingezet.

Bij Feyenoord liet Dirk Kuijt zien wat hij nog altijd in huis heeft. Tegen Roda JC werden de punten nog gedeeld en kwam hij niet tot scoren (1-1), maar zowel in de competitie als in de beker werd PEC Zwolle opzij gezet. In de beker (3-0 winst) schoot Kuijt de 2-0 en de 3-0 binnen en een paar dagen later in de competitie (2-0 winst) maakte hij de openingstreffer. Ploeggenoot Jens Toornstra, oud-speler van TAVV en Alphense Boys, kwam alleen tegen Roda JC in actie. De middenvelder heeft dit seizoen hevige concurrentie en moet vechten voor een basisplaats.

Lucas Woudenberg, die dit seizoen wordt verhuurd door Feyenoord aan NEC, krijgt wel zijn speeltijd. Zo speelde de ex-jeugdspeler van VV Zwammerdam tegen SC Heerenveen (2-0 winst) en PSV (2-1 verlies) de hele wedstrijd. In de beker tegen Noordwijk (0-3 winst) maakte trainer Ernest Faber ook de volle negentig minuten gebruik van Woudenberg.  Stanley Elbers heeft nog altijd zijn debuut niet gemaakt voor zijn nieuwe ploeg Excelsior. De Leidse aanvaller kampt momenteel met een hamstringblessure.

Een niveau lager, in de Jupiler League, maakte Randy Wolters zijn rentree bij Go Ahead Eagles, nadat hij in zijn eerste officiële duel direct van het veld moest met een blessure. Tegen Jong Ajax (2-0 winst) en RKC Waalwijk (0-2 winst) was de aanvaller, die in de jeugd onder andere uitkwam voor Lugdunum, basisspeler. Maar Wolters speelde beide duels niet helemaal uit. In de beker tegen HSC ’21 uit Haaksbergen dupeerde hij zijn ploeg overigens door – nog voor rust – zijn tweede gele kaart te pakken. Dat kwam de ploeg uit Deventer bijna duur te staan, want nota bene een penaltyserie (9-10!) was nodig om de amateurs te verslaan.

Sven Verlaan (oud-UVS) speelde sinds eind augustus geen enkel duel meer voor FC Den Bosch. Ook in de beker kwam hij niet in actie. De Katwijkse doelman Cor Varkevisser moet eveneens genoegen nemen met een reserverol bij Telstar. Hij zag zijn ploeg in de competitie één keer winnen van Fortuna Sittard (3-0) en verliezen van Sparta Rotterdam (2-1). In de beker tegen Scheveningen kreeg Varkevisser wel een plek onder de lat. Hij hield de nul en uiteindelijk pakte Telstar de winst via penalty’s (5-6).

Garry Mendes Rodrigues (PAOK Saloniki) scoorde zijn eerste goal voor zijn nieuwe club tegen AEK Athene (2-1 winst). De voormalig aanvaller van FC Boshuizen was verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Verder boekte hij met PAOK een 2-1 uitzege op Atromitos. In de Europa League wisten de Grieken nog niet te winnen met puntendelingen tegen FK Qabala (0-0) en Borussia Dortmund (1-1). Mendes Rodrigues was in alle duels basisspeler.

Over twee weken volgt de volgende ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read