zaterdag, april 20, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 4): Woudenberg maakt debuutgoal in Eredivisie

Van Amateur naar Prof (deel 4): Woudenberg maakt debuutgoal in Eredivisie

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer  ‘van amateur naar prof’. In deel 4 van dit seizoen de periode van 21 oktober tot en met 11 november. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Regiogenoten Dirk Kuijt, Erik Falkenburg en Lucas Woudenberg waren trefzeker voor hun club.

We beginnen in het buitenland, waar voormalig Boshuizen-speler Garry Mendes Rodrigues in de afgelopen weken goed op dreef was bij zijn ploeg PAOK Saloniki. In de met 3-1 gewonnen wedstrijd met Panathinaikos scoorde Mendes Rodrigues de 2-0. In het bekerduel tegen Panthrakikos (2-0 winst) werd de aanvaller gespaard en was hij in de tweede helft als invaller in het veld. De laatste twee competitiewedstrijden werd wel puntverlies geleden door de ploeg uit Noord-Griekenland. Bij Asteras Tripolis ging het met 2-1 onderuit en thuis tegen Panthrakikos werd dit keer niet gewonnen (3-3). In die laatste wedstrijd was Mendes Rodrigues weer belangrijk met twee doelpunten: de 1-0 en 2-2. Tussendoor was het Russische FK Krasnodar te sterk in de Europa League (2-1) voor PAOK.

Ook Randy Wolters was eindelijk weer op schot voor Go Ahead Eagles, de koploper in Jupiler League. De Leidenaar kampte de eerste twee maanden in Deventer nog met een blessure, nu is hij niet meer weg te denken uit de basis. Wolters zorgde voor het slotakkoord bij de 4-1 zege op Almere City. Een week later maakte hij de winnende in het uitduel bij MVV Maastricht (1-2). Tegen FC Dordrecht (3-0 winst) wist de ex-jeugdspeler van Lugdunum en UVS het net niet te vinden. Na dertien speelronden hebben Go Ahead Eagles en Wolters slechts één punt voorsprong op de nummer twee en drie, respectievelijk Sparta Rotterdam en FC Eindhoven.

Oud-UVS’er Sven Verlaan maakte eindelijk weer zijn minuten voor FC Den Bosch. Tegen VVV-Venlo (0-1 verlies) en het bekerduel met Almere City (0-3 winst) zat de verdediger nog op de bank, maar tegen FC Dordrecht (1-2 winst) was hij in de 72e minuut invaller. Voorhouter Django Warmerdam (Jong Ajax) speelde de hele wedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-0 zege) en VVV-Venlo (3-0 verlies), maar tegen MVV (0-1 verlies) zat de middenvelder niet bij de selectie.

Bij Telstar moest de Katwijkse doelman Cor Varkevisser zijn concurrent Welsey Zonneveld een aantal maanden voor zich dulden, maar bij afwezigheid van de voormalig keeper van FC Lisse mocht Varkevisser afgelopen week zijn eerste minuten van het seizoen spelen, tegen FC Volendam (1-1). Eerder mocht hij in de beker tegen AZ (0-1 verlies) het doel verdedigen.

De Leidse trainer Alfons Groenendijk deed wederom uitstekende zaken met Excelsior. Van de laatste drie duels wist hij er twee te winnen, te weten tegen Roda JC (1-2) en Willem II (2-3). Van Vitesse verloor de ploeg van Groenendijk wel kansloos in eigen huis (0-3). Maar dankzij de twee zeges staan de Rotterdammers op een keurige elfde plaats. In de beker werd het echter wel uitgeschakeld door Hoofdklasser Excelsior ’31 met 4-3. In dat duel maakte Stanley Elbers (ex-UVS en -DoCoS) dan eindelijk zijn debuut  voor Excelsior na twee maanden blessureleed. Elbers mocht na ongeveer een uur invallen. Tegen Willem II, waar Erik Falkenburg in de basis stond, was hij eveneens invaller.

Falkenburg kon niet voorkomen dat de Tilburgers verloren, net zoals in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (2-1 verlies). De aanvallende middenvelder maakte in dat duel nog wel de aansluitingstreffer, maar dat was niet genoeg voor minimaal een punt. John Heitinga mocht ook eindelijk eens opdraven bij het eerste van Ajax. De Alphenaar en publiekslieveling in Amsterdam viel een half uur voor tijd in tegen Roda JC (6-0 winst). Ricardo van Rhijn (oud-jeugdspeler van DoCoS) zat zich te verbijten op de bank. De rechtsachter heeft al twee maanden geen minuut meer gespeeld.

Lucas Woudenberg lijkt de juiste stap te hebben gemaakt door zich door Feyenoord te laten verhuren aan NEC. In Nijmegen is hij basisspeler op de linksbackpositie. Hij  voldoende Eredivisie-ervaring op en maakte bovendien zijn debuutgoal op het hoogste niveau in Nederland. In de met 4-2 gewonnen uitwedstrijd tegen AZ was de oud-jeugdspeler van VV Zwammerdam verantwoordelijk voor de 3-1. Overigens werd afgelopen zaterdag nog gewonnen van De Graafschap (2-0) en werd bekerhouder FC Groningen op 1-1 gehouden. In de beker boekten NEC en Woudenberg een eenvoudige zege op Sparta Rotterdam (4-0).

Ook regiogenoten Jens Toornstra en Dirk Kuijt bekerden met Feyenoord verder na de 1-0 zege op Ajax. In de competitie kwamen ze niet langs de Amsterdammers (1-1). Anderhalve week geleden verloor Feyenoord, met Kuijt in de basis en Toornstra als invaller, van ADO Den Haag (1-0). Daarvoor werd AZ met 3-1 verslagen, dankzij drie doelpunten van Kuijt. De Katwijker voert daardoor – samen met Luuk de Jong van PSV – het topscorerslijstje aan.

Over twee weken volgt de volgende ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read