vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 5): Erik Falkenburg bezorgt Willem II een...

Van Amateur naar Prof (deel 5): Erik Falkenburg bezorgt Willem II een punt

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer  ‘van amateur naar prof’. In deel 5 van dit seizoen de periode van 12 november tot en met 25 november. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Leidenaar Ricardo van Rhijn schoot raak bij Jong Ajax.

In de Jupiler League gaf Go Ahead Eagles met Leidenaar Randy Wolters de koppositie weg aan Sparta Rotterdam. Op bezoek bij FC Oss werd kansloos met 3-0 verloren. Katwijker Aleksander Bjelica (Helmond Sport) hield een punt over aan de ontmoeting met hekkensluiter Almere City (2-2), na een 2-0 achterstand. De Brabanders en Bjelica blijven daardoor in de middenmoot bivakkeren.

Django Warmerdam uit Voorhout speelde afgelopen maandag  niet mee met Jong Ajax vanwege een enkelblessure. De verwachting is dat de middenvelder enkele weken buitenspel staat. Ricardo van Rhijn, voormalig jeugdspeler van DoCoS, kwam wel in actie in het doelpuntenrijke duel met PSV (3-3). De rechtsback, die bij het eerste van Ajax tweede keuze is achter Kenny Tete, nam één doelpunt voor zijn rekening (1-2).

Bij Telstar stond de Katwijkse doelman Cor Varkevisser weer onder de lat, tegen FC Dordrecht (2-2). Zijn concurrent Welsey Zonneveld, voormalig keeper van FC Lisse, zat niet bij de wedstrijdselectie. Oud-UVS’er Sven Verlaan zat bij FC Den Bosch eveneens niet bij de selectie tegen NAC Breda (3-0 verlies).

In het buitenland kwam voormalig Boshuizen-speler Garry Mendes Rodrigues afgelopen weekend – met PAOK Saloniki – niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Panaitolikos. Mendes Rodrigues boekte wel succes met het nationale team van Kaapverdië. Na een 1-0 nederlaag in en tegen Kenia, wonnen de Kaapverdische eilanden thuis met 2-0. In het uitduel kwam Mendes Rodrigues in actie, maar in eigen huis zat de aanvaller de hele wedstrijd op de bank.

De Leidse trainer Alfons Groenendijk deed wederom uitstekende zaken met Excelsior. Van de laatste drie duels wist hij er twee te winnen, van Roda JC (1-2) en Willem II (2-3). Van Vitesse verloor de ploeg van Groenendijk wel kansloos in eigen huis (0-3). Maar dankzij de twee zeges staan de Rotterdammers op een keurige elfde plaats. In de beker werd het echter wel uitgeschakeld door Hoofdklasser Excelsior ’31 met 4-3. In dat duel maakte Stanley Elbers (ex-UVS en -DoCoS) dan eindelijk zijn debuut  voor Excelsior na twee maanden blessureleed. Elbers mocht na ongeveer een uur invallen. Tegen Willem II, waar Erik Falkenburg in de basis stond, was hij eveneens invaller.

In de Eredivisie rolden Dirk Kuijt en Jens Toornstra (Feyenoord) FC Twente op met 5-0. Kuijt kwam dit keer niet tot scoren, maar was wel aangever bij de 3-0 van Michiel Kramer. Toornstra moest vanaf de bank toekijken. Dat gold niet voor Alphenaar John Heitinga, die eindelijk weer eens mocht meedoen bij Ajax. Tegen Cambuur Leeuwarden (5-0) verving hij elf minuten voor tijd Nemanja Gudelj.

Erik Falkenburg zorgde afgelopen zaterdag voor een daverende verrassing met Willem II door regerend landskampioen PSV op een gelijkspel te houden. Falkenburg boog een 1-0 achterstand in de tweede helft om met twee treffers. Het leek er zelfs even op dat de middenvelder zijn ploeg de overwinning ging bezorgen, maar Luuk de Jong maakte namens PSV nog gelijk. Voor Falkenburg staat de teller voor dit seizoen alweer op zeven doelpunten.

Lucas Woudenberg boekte met NEC in eigen huis een knappe 1-0 zege op FC Utrecht. Dat betekende de derde overwinning op rij voor de Nijmegenaren, waardoor het nu de vijfde plaats bezet in de Eredivisie. Woudenberg, oud-jeugdspeler van VV Zwammerdam, maakt op de linksbackpositie een uitstekende indruk. Zijn werkgever Feyenoord, die hem dit seizoen verhuurd aan NEC, zal Woudenberg ongetwijfeld deze zomer terughalen naar De Kuip.

Over twee weken volgt de volgende ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read