vrijdag, maart 29, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenDe Leidse Voetbalbond: Toen en nu

De Leidse Voetbalbond: Toen en nu

-

Inleiding

De Leidse voetbalbond vormde gedurende 92 jaar hèt officiële voetbalorgaan in deze regio.  Het LVB-gebied liep van Voorschoten tot Langeraar en van Alphen aan den Rijn tot Noordwijkerhout. In 1996 verdwenen alle onderbonden in Nederland en werd ook de LVB opgeheven. De KNVB verdeelde het land vervolgens in negen (grotere) districten. Vijf jaar later, in 2001, werd het aantal districten teruggebracht naar zes, hetgeen anno 2015 nog steeds van toepassing is.

De LVB kende ooit een moeilijke start. De clubs uit Leiden vielen aanvankelijk onder de Haagse Voetbalbond, die in 1894 al was opgericht, maar voelden zich achtergesteld.  Zij werden ‘stiefmoederlijk’ behandeld door de HVB en meenden dat de bond de belangen van de Haagse clubs liet prevaleren boven die van hen. LC & FC Ajax, De Sportman en vvv Beresteyn besloten om die reden een eigen Leidse Voetbalbond op te richten. Op 18 november 1903 vond de oprichtingsvergadering plaats, maar pas op 20 augustus 1904 werd de LVB erkend door de overkoepelende Nederlandse Voetbalbond. De LVB was een feit! De pioniers LC & FC Ajax en De Sportman fuseerden in 1918 tot ASC, terwijl vvv Beresteyn uit Voorschoten in 1944 werd opgeheven.

De Leidse Voetbalbond werd dus 20 jaar geleden opgeheven. De regionale voetbalautoriteit ging op in een grotere structuur, waardoor ook jeugdelftallen en categorie B-senioren uit het oude LVB-gebied vanaf dat moment competitiewedstrijden gingen spelen tegen clubs uit (o.a.) Den Haag, Zoetermeer en Wassenaar. Generaties lang vormde de LVB een begrip in de regio. Duizenden voetballers uit Leiden, Alphen, de Rijn- en Bollenstreek en in het Westelijke deel van het Groene hart speelden onder de vlag van de bond waaronder zoveel markante en traditionele clubs ressorteerden. Wat gebeurde er de afgelopen 40 jaar met de clubs die ooit in de Leidse voetbalbond speelden? Sommige fuseerden of werden opgeheven, anderen veranderden van naam, verhuisden of gingen op in een andere club. De meeste verenigingen echter, die bleven gewoon bestaan. Een overzicht!

Van 61 naar 51 clubs

Op 1 juli 1975 bestond de Leidse voetbalbond uit 61 voetbalclubs uit 29 dorpen en steden. Had de LVB anno 2015 nog bestaan en hetzelfde gebied omvat, dan was het aantal clubs per saldo met 10 gedaald naar 51. Door verschillende fusies nam het aantal clubs in 40 jaar met 11 af, terwijl de elftallen van 2 opgeheven clubs zich aansloten bij bestaande verenigingen. Tegenover deze afname van dertien stond de geboorte van drie nieuwe clubs, waarmee het verschil van 10 (van 61 naar 51) is verklaard.

3 (Small)

In Leiden vonden de meeste fusies plaats. De eerste golf vond plaats in 1990/1991. Op 20 februari 1990 smolten Oranje Groen en ZLC  samen tot FC Rijnland, dat op Sportpark De Morsch ging spelen. ZLC was ooit al in 1939 ontstaan doordat Zuiderkwartier en Leiden Door Training Sterk (LDTS) samen een combinatie gingen vormen. Een paar maanden later, op 1 juli 1990, vonden Leiden Door Wilskracht Sterk (LDWS) en Unitas Leiden elkaar. Fusieclub UDWS (Unitas oftewel ‘eenheid’ Door Wilskracht Sterk) speelde op de Boshuizerkade, op reeds bestaande voetbalvelden. Op 1 november 1991 fuseerden Vlug Trouw Lenig (VTL) en Voetbalvereniging Nieuw Leiden (VNL) tot de Vlietcombinatie Leiden (VCL). De tweede fusiegolf vond 12 jaar later plaats, op 1 juli 2003. De Sleutels ‘trouwden’ op die dag met VCL tot de Groene Hart Combinatie (GHC), dat bleef spelen op Sportpark De Vliet. De grootste samensmelting vond echter een kilometer verderop plaats, op de Boshuizerkade. De Leidse Footballclub (LFC), Voetbal Na Arbeid (VNA) en UDWS gingen verder als FC Boshuizen. Ook de Jongeren Activiteitengroep (JAG), een voetbalvereniging die op 1 augustus 1979 was opgericht en achter het station aan de Wassenaarse weg speelde, sloot zich aan bij de nieuwe combinatie. En zo hadden 9 Leidse clubs zich verenigd in 3 nieuwe bolwerken: FC Rijnland, GHC en FC Boshuizen.

Ook in de regio vonden diverse fusies plaats. Voetbalvereniging Oud Ade (VVOA) en vv Rijpwetering gingen samen en heetten vanaf 1979 ROAC’79. Twee jaar later kwam FC Lisse tot stand, toen Sportclub Lisse en Lisser Boys op Ter Specke een topamateurclub gingen vormen. In Voorschoten was sinds de Tweede Wereldoorlog gesproken over het vormen van één vereniging, maar pas op 1 juli 1997 was het zover. SVLV (van 1925), Randstad Sport (1932) en SV Voorschoten (1982) gingen samen verder als Voorschoten ’97. In Katwijk aan den Rijn stak Met Vereende Krachten Voorwaarts (MVKV) op 29 mei 2004 over naar buurman KRV (Katwijk Rijnvogels), om samen FC Rijnvogels te gaan vormen. De meest recente fusie vond plaats in 2015. Sportvereniging Oude Wetering en Alkmania besloten de afgelopen zomer de handen ineen te slaan en verder te gaan als de Weteringse Voetbal Combinatie (WVC).

6 (Small)

Twee clubs werden opgeheven, waarna de leden zich aansloten bij bestaande verenigingen. Damesclub Iduna werd in 1972 opgericht, maar sloot op 1 augustus 2008 aan bij TAVV. Goede Wilskracht Sterkt (GWS) uit Sassenheim hield in 2012 op te bestaan, waarna de leden onderdak vonden bij vv Warmunda. Naast dat clubs verdwenen de afgelopen 40 jaar, werden ook nieuwe verenigingen opgericht. Hierboven werden JAG en SV Voorschoten al genoemd, die beide na 1975 werden opgericht, maar vervolgens weer opgingen in respectievelijk FC Boshuizen en Voorschoten ’97. HVZ, GOL Sport en LVV Football Factory werden na 1 juli 1975 opgericht en bestaan anno 2015 nog steeds als zelfstandige voetbalvereniging. De Heineken Voetbalvereniging Zoeterwoude (HVZ) werd op 27 november 1975 opgericht en is gelieerd aan de gelijknamige biergigant. Groot Oost Leiden Sport (GOL Sport) is van 8 april 1993 en zetelt op een gloednieuwe accommodatie aan de Boshuizerkade. LVV Football Factory tenslotte bestaat sinds 23 mei 2008, voetbalt op het Universitaire sportcomplex en speelt in de zwart-rode kleuren van AC Milan. Institutioneel gezien zal het clubbestand ongetwijfeld in beweging blijven. Oegstgeest (van 1929) en UDO (van 1938) hebben inmiddels een fusie begeleidingscommissie ingesteld om het samengaan van beide clubs te onderzoeken. Gelet op de positieve grondhouding binnen beide verenigingen, zal de samensmelting ongetwijfeld op enig moment tot stand gaan komen.

10 (Small)

Namen, naamswijzigingen en verhuizingen

Nederland is een uniek land als het gaat om de namen van voetbalclubs. Waar in vrijwel alle buitenlanden de dorpsnaam of de stadsnaam de grondslag vormt voor de clubnaam, kennen wij een traditie van afkortingen en namen die van andere fenomenen zijn afgeleid. MMO (Met Moeite Opgericht), DOSR (Door Oefening Sterk Roelofvarendsveen), LSVV’70 (Leidse Studenten Voetbalvereniging) en UDO (Uithoudingsvermogen Door Oefening) bezitten afkortingen die klinken als een klok. Een aantal Katholieke verenigingen verwijst in haar afkorting naar een religieus persoon: SJC (Sint Jeroens Club), SJZ (Sint Jan Zoeterwoude), VVSB (Voetbalvereniging Sint Bavo) en vroeger SVLV (Sportvereniging Laurentius Voorschoten) zijn daar goede voorbeelden van.

12 (Small)

Traditie en verleden spelen bij veel clubnamen in Nederland een belangrijke rol. Sommige namen hebben een klassieke achtergrond (Altior staat voor hoger, Iduna was de godin van de jeugd en de dichtkunst), terwijl andere clubnamen verwijzen naar historische landhuizen en kastelen (Ter Leede, Teylingen). Lugdunum is afgeleid van studentenvereniging Lugdunum Batavorum, waarbij ‘Lugdunum’ een Romeinse nederzetting was in de buurt van het huidige Katwijk. Foreholte verwijst naar de Romeinse naam van Voorhout, terwijl de naam van het roemruchte Roodenburg is afgeleid van het gelijknamige stadsdistrict. Sommige clubnamen hebben een Engelse grondslag. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Boys uit Katwijk, Hazerswoude, Alphen, Leiden, Rijnsburg en (vroeger) Lisse, Stompwijk en (Oude) Wetering. Ook de Kickers (voetballers) uit Leimuiden hebben een Britse connectie, terwijl de jongste club uit de regio (LVV Football Factory) naar een volledig Engelse naam luistert. Prachtig in zijn eenvoud was de naam van de Leidse club die op 21 oktober 1945 werd opgericht: Oranje Groen. De velden van de buurtclub vormden het hart van de Boshuizerkade en de spelers droegen een oranje shirt met groene kragen en manchetten, een witte broek en oranje kousen.

11 (Small)

Niet alle clubnamen hebben de tand des tijds overleefd. Weteringse Boys veranderde in 1977 haar naam in SV Alkmania, nadat het damesvoetbal als nieuwe loot aan de stam werd geintroduceerd bij de club uit Oude Wetering. Inmiddels vormt het voormalige Alkmania samen met SVOW het gloednieuwe WVC. Stompwijkse Boys fuseerde in 1992 met HVS (handbal) en Gyversto (gymnastiek), waarna de omnivereniging verder ging als Stompwijk ’92. Hetzelfde gebeurde in Rijpwetering. Toen ROAC’79 één club ging vormen met Oase (handbal) en Gyvero (gymnastiek), werd de gezamenlijke naam verkort tot ROAC.

13 (Small)

Een aantal clubs verhuisde de afgelopen decennia naar een ander complex. Het naar de heilige Franse abt vernoemde (Sint-) Bernardus verruilde het legendarische veld langs de Rijndijk in 1980 voor het verderop gelegen Rhijnenburg, terwijl ARC in 1983 het gloednieuwe Sportpark Zegersloot betrok. De Alphense Racing Club is inmiddels één van de grootste verenigingen van Nederland, het woord ‘Racing’ verwijst (net als bij RCL) naar het Engelse woord dat staat voor het meten van krachten in competitieverband. DoCoS (Door Combinatie Sterk) speelde vanaf de peildatum (1 juli 1975) op Sportpark De Mosch, maar was toen nog maar net overgekomen vanuit De Leidse Kikkerpolder. In 1976 voegde vv Leiden zich bij DoCoS op De Morsch, de club met het klassieke rood-witte shirt speelde daarvoor op Pomona, een complex achter het Leidse station. In 1995 werd Sportpark Roodemolen opgeleverd in Sassenheim, waarna zowel Ter Leede als Teylingen daar hun intrek namen. De clubs aan de Boshuizerkade en Sportpark De Vliet verruilden een aantal keren onderling van veld. Zo verkaste Leidse Boys in 2003 bij de totstandkoming van FC Boshuizen naar het oude veld van VTL op Sportpark De Vliet. LSVV’70 verliet in 2006 het Universitaire sportcomplex en trok in bij LVV Lugdunum. Ook op Sportpark De Bijlen in Alphen aan den Rijn wisselden de velden een aantal keer van bespeler. Na het vertrek van ARC naar het nabijgelegen Zegersloot bleven Alphense Boys (Sportlaan nr. 5), Alphia (nr. 7) en avv Alphen (nr. 9) bijeen op het bosrijke complex.

14 (Small)

Kunstgras en stenen

Niet alleen verhuisden diverse clubs naar andere plekken, ook op de complexen van de clubs die bleven zitten veranderde het nodige. In het oog springend was de afgelopen 15 jaar de opkomst van het kunstgras. Wisten voetballers vroeger nog precies bij welke clubs ze een kunststof ondergrond konden verwachten, tegenwoordig is dat niet meer bij te houden. Een van de eerste clubs in Nederland met kunstgras was Meerburg, naar de gelijknamige buurt in Zoeterwoude. De club reconstrueerde haar terrein en opende in september 2011 een clubgebouw met een kantine op de 1e etage. Ook verrezen bij veel verenigingen prachtige tribunes. Rijnsburgse Boys zette in 2004 de trend met een adembenemende tribune met heel veel kleedkamers eronder, waarna Quick Boys niet kon achterblijven en in 2007 een soortgelijk bouwwerk neerzette. Noordwijk realiseerde in 2014 een multi-functioneel complex met nieuwe opstallen en een gedraaid hoofdveld, dat in 2015 officieel werd geopend. Op 22 mei 2015 vond ook de officiele opening van de nieuwe tribune van vv Katwijk plaats. In het seizoen 2016-2017 zullen vanaf dit oranje bouwwerk naar verwachting wedstrijden in de nieuwe Tweede divisie te bezichtigen zijn.  Ook op dit moment wordt nog op diverse plekken gewerkt aan de verbetering van de voetbalvoorzieningen. Zo zijn onder andere UVS (Uit Vriendschap Saam) en vv Warmunda concreet bezig met ingrijpende vernieuwingen aan de thuishaven. Andere clubs (als VVSB en Voorschoten ’97) denken na over de verdere ontwikkeling van hun complex. De oudste club uit de regio, de Ajax Sportman Combinatie (ASC) van 1 juni 1892, probeert al jaren een nieuw complex in Oegstgeest te betrekken, maar loopt in dat proces tegen forse administratieve problemen aan.

15 (Small)

Tot slot

In de afgelopen 40 jaar zijn de verhoudingen binnen het voormalige gebied van de Leidse Voetbalbond flink gewijzigd. Waar UVS, Roodenburg en Lugdunum vroeger de dienst uitmaakten in het zondagvoetbal, is de nadruk meer op de zaterdag komen te liggen. De clubs in de Rijn- en Bollenstreek spelen in de top van het amateurvoetbal en trekken veel toeschouwers. Hoe dan ook, ondanks alle veranderingen is het LVB-gebied een prachtig en uniek voetballandschap gebleven. Wie een tocht maakt van het unieke hoofdveld van Quick Boys in de duinen, naar het complex van ASC tussen de huizen, om te eindigen op het terrein van MMO naast de idyllische oude molen, zal zich voor altijd verbonden voelen met het oude domein van de Leidse Voetbalbond. De diversiteit van grote clubs en kleine clubs, oude clubs en nieuwe clubs, topclubs en breedteclubs en stadsclubs en dorpsclubs maakt dat de regio voor iedere actieve en passieve voetballiefhebber wel iets te bieden heeft. De LVB die 92 jaar een samenbindende factor vormde bestaat dan weliswaar niet meer, haar ziel waart anno 2015 nog in volle glorie rond.

18 (Small)

 

Clubs op 1 juli 1975 (in alfabetische volgorde):

Abbenes, Alphen, Alphense Boys, Alphia, Altior, ARC, ASC, Bernardus, DoCoS, DOSR, Foreholte, GWS, Hazerswoudse Boys, Iduna, Kagia, Katwijk, Kickers’69, Koudekerk, KRV, LDWS, Leiden, Leidse Boys, LFC, Lisser Boys, LSVV’70, Lugdunum, Meerburg, MMO, MVKV, Noordwijk, Oegstgeest, Oranje Groen, Quick Boys, Randstad Sport, RCL, Rijnsburgse Boys, Rijpwetering, Roodenburg, SJC, SJZ, De Sleutels, Sportclub Lisse, Stompwijkse Boys, SVLV, SVOW, TAVV, Ter Leede, Teylingen, UDO, Unitas Leiden, UVS, Valken’68, VNA, VNL, VTL, VVOA, VVSB, Warmunda, Weteringse Boys, Woubrugge en ZLC (totaal: 61 clubs).

Clubs op 1 juli 2015 (in alfabetische volgorde):

Abbenes, Alphen, Alphense Boys, Alphia, Altior, ARC, ASC, Bernardus, DoCoS, DOSR, FC Boshuizen, FC Lisse, FC Rijnland, FC Rijnvogels, Football Factory, Foreholte, GHC, GOL Sport, Hazerswoudse Boys, HVZ, Kagia, Katwijk, Kickers’69, Koudekerk, Leiden, Leidse Boys, LSVV’70, Lugdunum, Meerburg, MMO, Noordwijk, Oegstgeest, Quick Boys, RCL, Rijnsburgse Boys, ROAC, Roodenburg, SJC, SJZ, Stompwijk’92, TAVV, Ter Leede, Teylingen, UDO, UVS, Valken’68, Voorschoten’97, VVSB, Warmunda, Woubrugge en WVC (totaal: 51 clubs).

Met dank aan: Hans Douw, Voorschoten’97

16 (Small)

 

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read