Hoofdklasse B- Het afgelopen weekend baarde FC Rijnvogels opzien door topklasser Rijnsburgse Boys met 5-1 te kloppen. Aanstaande zaterdag kunnen de Katwijkers tegen Jodan Boys de eerste periodetitel binnenhalen. ,,Die overwinning tegen Rijnsburg was natuurlijk een opsteker, maar we weten dondersgoed dat de komende wedstrijd belangrijker is. We moeten erop klappen”, blikt aanvaller Martijn Tjon-A-Njoek vooruit.

De 25-jarige inwoner van Hoofddorp is bij de roodhemden bezig aan zijn eerste seizoen. Daarvoor kwam hij vier jaar voor Kon.HFC uit. In het jaar waarin de Haarlemse club naar de topklasse promoveerde nam de centrumspits maar liefst 24 goals voor zijn rekening. Drie ervan produceerde hij in de kampioenswedstrijd (4-0) tegen Hollandia.

EENS BIJ 021 (3) (Small)

,,Dat was tot nu toe wel het hoogtepunt van mijn carrière. Daarna zijn we als groep bij elkaar gebleven om het avontuur in de topklasse te beleven. In de loop van het seizoen belde Peter de Koning (lid technische commissie FC Rijnvogels/red.) mij op met de vraag of ik eventueel belangstelling had om naar zijn club te komen. Nu heeft het zaterdagvoetbal mij altijd al getrokken, mede door de publieke belangstelling, en omdat het in mijn thuissituatie ook beter uitkwam heb ik de overstap dus gemaakt. Ik ben een gevoelsmens en als ik niet lekker in m’n vel zit komt dat in mijn spel tot uiting. Bij Rijnvogels meende ik bij een soort familieclub te komen, waar je vertrouwen krijgt en dat is is tot nu toe inderdaad gebleken. Het is een hele fijne vereniging met eerlijke, spontane mensen.”

Op de Kooltuin kreeg Tjon-A-Njoek, in het dagelijks leven werkzaam bij een bedrijf dat naaimachines importeert, perfectioneert en exporteert, te maken met coach Hein van Heek. ,,Dat was wel even wennen. Bij HFC hadden we een trainer die de gehele wedstrijd druk  bezig was om de poppetjes op de goede plek te zetten. Van Heek is langs de lijn juist heel kalm en geeft zijn aanwijzingen in de rust. Daarnaast geeft hij spelers vertrouwen en dat is heel belangrijk voor mij.”

Tjon-A-Njoek kreeg in de zeven duels die de Kooltuinbewoners dit seizoen afwerkten van zijn trainer steeds een basisplek toebedeeld. Hij scoorde tot nu toe viermaal. ,,Ik ben zeker niet helemaal tevreden. Mijn oude niveau heb ik nog niet bereikt. In de voorbereiding is mijn  enkel kapot geschopt, waardoor ik er vijf weken uit ben geweest. Ik moet meer kansen benutten. Maar de vorm is groeiende en ik merk dat ik langzamerhand meer los kom.”

FC Rijnvogels verzamelde in die zeven wedstrijden zestien punten, goed voor de met Noordwijk gedeelde koppositie. Het doelsaldo van de Katwijkers is echter aanzienlijk beter:  + 11 tegen +6 voor Noordwijk. Een zege op Jodan Boys lijkt dus te volstaan om de eerste periodetitel te behalen. Daarmee komt een plek in de topklasse dichtbij, aangezien de nacompetitie dit seizoen slechts uit twee wedstrijden bestaat. Tjon-A-Njoek acteerde met Kon.HFC in de topklasse en weet hoe het er op dat niveau aan toegaat.

A Njoek

,,Je kunt in de topklasse geen steekje laten vallen en je moet de duels met 200% aangaan. Aan de andere kant is het wel zo dat in de te vormen topklasse veel hoofdklassers van nu een plekje krijgen. Als we zouden promoveren kunnen we echt wel in de middenmoot meekomen. We hebben een prima groep en er is veel concurrentie. De club heeft voor dit seizoen een aantal goede jongens aangetrokken. We vormen echt een team. In het veld willen we voor elkaar ook meters maken. Wel moeten we er elke wedstrijd vol voor gaan. Dat hebben we  gezien tegen XerxesDZB en Heinenoord (resultaten: 1-1 en 1-2 verlies/red.). Maar de laatste wedstrijden gaat het gewoon goed. Zo moeten we doorgaan.”

De confrontatie met Jodan Boys is op papier de moeilijkste van de eerste periode. De tegenstanders die Rijnvogels tot nu toe ontmoette zijn op Spijkenisse na terug te vinden in de onderste regionen, terwijl de Gouwenaars op plek vier bivakkeren. Met slechts één puntje minder dan de Katwijkers hebben ook zij nog een kans op het binnenhalen van het competitietoetje. Eerder klopte het gezelschap van coach Dennis van den IJssel al Noordwijk en Ter Leede, de nummer drie van de ranglijst.

,,We zijn ons ervan bewust dat het moeilijk wordt. De overwinning op Rijnsburgse Boys heeft er echt niet toe geleid dat we deze tegenstander zullen onderschatten. We zullen erop moeten klappen en de duels moeten winnen. Dan komt het goed”, besluit Tjon-A-Njoek.

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen