Zonder iets af te willen doen aan de terechte 3-1 zege van VV Oegstgeest, wil ik via deze weg de rol van de scheidsrechter in deze wedstrijd omschrijven.

 
Zaterdagmiddag heb ik met stijgende verbazing naar de wedstrijd Oegstgeest-Roodenburg gekeken. Helaas waren het niet de wonderschone dribbels of heerlijke slidings die mijn aandacht vast hielden. Het was de scheidsrechter, je weet wel, die man die neutraal hoort te zijn. Deze man was heel wat, maar zeker niet neutraal. Ernstig bevooroordeeld, dat is denk ik toepasselijker. Ik kan geen enkele andere reden bedenken waarom deze man zo oneerlijk floot.

 
Het begon met de penalty voor Oegstgeest, de sliding die hieraan voorafging werd buiten het strafschopgebied gemaakt. Volgens de reglementen is het dan een vrije trap. Roodenburger Mike Armitage wees de scheids op de streep die de sliding in het natte gras achterliet en kreeg een reactie die niet echt bij een scheidsrechter past. Hem werd verteld dat als hij zijn bek niet hield, lekker kon vertrekken. Niet echt netjes, zeker niet voor een vertegenwoordiger van de nationale voetbalbond.

 
Het verdere verloop van de wedstrijd stond bol van verbazende acties van deze man. Waar Oegstgeest er vrolijk op los kon duwen, tackelen en trekken, werd ieder contact van de ploeg uit Leiden-Noord bestraft met een fluitsignaal en een occasionele gele kaart. Dat is ten eerste niet netjes en geeft ten tweede scheidsrechters en hun organisatie een slechte naam.

 
Ik was niet de enige die hier verbaasd en enigszins kwaad naar stond te kijken, ook mensen met een geel-rood hart vonden het optreden op zijn minst dubieus. Roodenburg voorzitter Raymond Keur is zelfs van plan stappen te ondernemen tegen deze man. Wat deze man bezielde, geen idee, hij heeft in elk geval weinig op met Roodenburg. Of de man nare ervaringen heeft met de club en hen een lesje wilde leren, weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat ik het knap vind van de mannen van Roodenburg dat zij zich in hebben gehouden en de scheidsrechter normaal bleven behandelen. Natuurlijk waren er protesten, maar het bleef beschaafd. Dat wilde ik toch even kwijt.

 

H.de Meij

Comments are closed.