Vierde klasse A (zaterdag)- Mede doordat concurrent Hazerswoudse Boys niet in actie kwam, veroverde Lugdunum zaterdagmiddag de koppositie in 4A. De Kikkers versloegen koploper af VVSB op eigen terrein met 2-1 en stijgen daardoor van de derde naar de eerste plek. Na de wedstrijd werd nog lang nagepraat, en dat kwam door één man, de scheidsrechter.

Cem Isitir is op zoek naar een hoektand
Cem Isitir is op zoek naar een hoektand

Ondanks dat hij zich met twee treffers matchwinner mocht noemen, was de absolute hoofdrol in de topper van de vierde klasse niet voor Lugdunum-spits Tobias Schaafstra weggelegd. Arbiter Gerrit Hulters trok liefst zeven gele en vijf rode kaarten en claimde daarmee de rol als meest besproken man na afloop.

Nabil Atif staat klaar om een bal weg te koppen
Nabil Atif staat klaar om een bal weg te koppen

,,Een aardige man, dacht ik. Ik zei nog dat het vandaag in ieder geval niet aan de scheids zou liggen. Vooraf zei hij nog dat hij een hekel had aan VVSB. Het was een sportieve wedstrijd, maar opeens ging hij gek doen, het begon met de rode kaart voor Marco Harleman, wat geen bewuste overtreding was”, begint winnend coach Henk de Cler zijn verhaal. ,,Met mazzel kom je dan tien tegen tien te staan. De tweede rode kaart voor VVSB vond ik wel terecht. De tweede rode kaart was in een duel dat van twee kanten kwam.”

Al binnen vier minuten versprong het scorebord op de Kikkerpolder tweemaal. Toen spits Schaafstra na een pass van Tim de Cler opendraaide in het zestienmetergebied en scoorde met een laag schot in de verre hoek, was VVSB een minuut eerder al op voorsprong gekomen. Centrumverdediger Henkie Brandt beging een overtreding die leidde tot een benutte penalty voor de Noordwijkerhouters. ,,Dat was gewoon een beetje dom”, bekent de 21-jarige Brandt. ,,Dan kan je wel gaan protesteren, maar dat levert alleen maar weer geel op. Zeker bij deze scheids. Ik heb veel maffe scheidsrechters meegemaakt, maar deze spant de kroon.”

Ozan Isitir was vaak een plaag voor de Noordwijkerhoutse defensie
Ozan Isitir was vaak een plaag voor de Noordwijkerhoutse defensie

Na de twee vroege goals, leefde het vooraf door trainer De Cler als ‘op dit moment de wedstrijd van het jaar’ bestempelde duel pas voor rust weer echt op. Het offensief van Lugdunum voor de pauze leverde echter niet meer op dan een gevaarlijke scrimmage en een gele kaart voor VVSB’er Daan Oostdam, die daarmee de tweede op de bon geslingerde speler van de wedstrijd werd.

Tot een kwartier na rust was het moeilijk om het sterkere elftal van de twee aan te wijzen, zag ook het aanwezige deel van de Hazerswoudse Boys-selectie. De dorpelingen kregen eerder die middag, nauwelijks een uur voor de aftrap, een belletje dat tegenstander Wassenaar slechts zeven man op de been kon brengen en derhalve niet op zou komen dagen. De delegatie uit Hazerswoude zag na een uur speeltijd hoe Lugdunum met tien man kwam te staan. Na een overtreding die terug deed denken aan de ongelukkige tackle van Mitchell te Vrede in het Europa League-duel tussen Feyenoord en AS Roma, moest middenvelder Marco Harleman het veld ruimen.

Binnen een handomdraai kwam het Leidse ondertal te vervallen doordat aan de andere kant Leroy Brooks onderuit werd gehaald en zijn directe tegenstander daarop mocht inrukken. Een tweede VVSB’er kon tien minuten later zijn ploegmaat achterna door een tweede gele kaart (het betrof Sven Aartman en Jorn van der Heide, rd.). Met nog een kwartier te spelen in een overtalsituatie drong Lugdunum direct aan, wat resulteerde in de tweede goal van aanvaller Schaafstra. Na twee grote kansen om zeep te hebben geholpen, kwam het aloude gezegde driemaal is scheepsrecht bovendrijven toen Schaafsftra in de 77e minuut al vallend binnenkopte.

Tobias Schaafstra heeft de 2-1 bewerkstelligd en dat willen zijn ploeggenoten weten
Tobias Schaafstra heeft de 2-1 bewerkstelligd en dat willen zijn ploeggenoten weten

,,We hadden het beter uit moeten spelen”, oordeelt De Cler, die na de tweede rode kaart voor Lugdunum (invaller Khalid Maayad, red.), vlak voor tijd, zelf ook rood zag. ,,Ik zei tegen de scheids dat hij niet zo gek moest doen. Het was gewoon een sportieve wedstrijd. Twee weken terug tegen Hazerswoudse Boys ging het ook al mis in de slotfase. Ik dacht: daar gaan we weer.”

Even voor het laatste fluitsignaal verzuimde VVSB-invaller Lucas de Jong een uitgelezen mogelijkheid te benutten, waardoor Lugdunum de topper in haar voordeel besliste. Desondanks wekte de tumultueuze tweede helft vooral ergernis op bij De Cler. ,,Bij bewuste overtredingen mag je best gele kaarten geven, maar dit sloeg nergens op. Je loopt zo ook weer onnodig tegen schorsingen aan.”

Met de zege op mededinger VVSB doet Lugdunum uitstekende zaken. Naast de koppositie, is ook de tweede periodetitel nog altijd voor het grijpen, toch is De Cler er nog niet gerust op: ,,Als Wassenaar nu de competitie uit wordt gezet, zijn wij de dupe. Dat gebeurde vorig jaar ook al. Wij hebben gewonnen van Wassenaar, terwijl VVSB tegen hen gelijkspeelde. Dat kan nog wel eens in ons nadeel gaan werken.”

Gaandeweg de middag werd het steeds minder druk op het veld
Gaandeweg de middag werd het steeds minder druk op het veld

Opstelling Lugdunum: Wassenaar: Cem Isitir (46. Matahelumal), Brandt, Du Prie, Atif; Harleman, Poulina, De Cler; Ozan Isitir, Schaafstra (88. Maayad), Brooks (80. Tolud).

Scoreverloop: 3’ 0-1 Timo van der Raadt (penalty), 4’ Schaafstra 1-1, 77’ 2-1 Schaafstra.

Rode kaarten: 59’ Harleman (Lugdunum), 64’ Aartman (VVSB), 75’ Van der Heide (VVSB, 2 x geel), 90’ Maayad (Lugdunum), 90’ Henk de Cler (Lugdunum).

Foto’s: met dank aan G.Duprie