vrijdag, maart 29, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenMeeste Nederlandse voetbalclubs spelen in het rood

Meeste Nederlandse voetbalclubs spelen in het rood

-

Rood is de populairste kleur op de Nederlandse voetbalvelden. Dat blijkt uit een onderzoek van beslist.nl, dat onderzoek deed naar de clubkleuren van Nederlandse voetbalclubs. De meerderheid van de Nederlandse voetbalclubs speelt in tenues waarin de rode kleur voorkomt. Daarnaast bestaan er duidelijke regionale voorkeuren voor clubkleuren.

Elke voetbalclub heeft zijn eigen logo en clubkleuren. Rood en wit zijn de populairste clubkleuren. Bijna 20 procent van de Nederlandse voetbalclubs spelen in rode of rood-witte voetbaltenues. Ook blauw-wit (9,5 procent), effen wit (9 procent) en blauwe shirts (8,7 procent) komen veelvuldig voor op de Nederlandse amateurvoetbalvelden.

Oorsprong van clubkleuren

Al jarenlang tonen voetbalfans door het dragen van clubkleuren aan dat ze bij een bepaalde voetbalgemeenschap horen. Echte supporters voelen zich emotioneel verbonden met de shirtkleur van hun club. Over de oorsprong van clubkleuren bestaan talloze theorieën. Zo zouden clubkleuren verwijzen naar een stad: rood van Amsterdam, groen van Groningen en blauw van de golf van Napels. Volgens een andere theorie staat rood symbool voor het bloed van Christus en wordt deze kleur dan ook vaak gebruikt door van oorsprong katholieke clubs. Ook groen zou symbool staan voor katholieke clubs, terwijl blauw juist weer een tegenhanger zou zijn van katholieke voetbalclubs.

Kleuren per provincie

Er zijn duidelijke regionale voorkeuren als het gaat om clubkleuren. Zo spelen de meeste Brabantse voetbalclubs in een geel shirt, terwijl deze kleur in Overijssel en Flevoland niet eens tot de acht meest gekozen clubkleuren behoort. In Noord-Holland en Zuid-Holland spelen opvallend veel clubs in witte shirts, terwijl veel voetbalclubs uit Utrecht in het rood spelen.

Felle kleuren

Diverse studies laten zien dat er een verband bestaat tussen de kleur van het shirt en de prestaties van een club. Zo zouden de spelers van teams met lichtgekleurde shirts elkaar beter weten te vinden in het veld en meer succesvolle passes versturen. Teams die in het wit of met felle kleuren spelen, zouden meer kans hebben om te winnen. Spelers van deze teams zouden elkaar namelijk beter herkennen. Deze trend lijkt te worden doorgezet bij de kleuren van voetbalschoenen. Waar een gekleurde voetbalschoen voorheen een unicum was, zijn nu juist de zwarte kicksen behoorlijk zeldzaam op de Nederlandse velden. Populaire voetbalclubs lijken in te spelen op de uitkomsten van deze studies; zo spelen clubs als FC Barcelona, Ajax en Feyenoord dit seizoen met zeer opvallende uitshirts met felle kleuren.

Meer informatie over clubkleuren in het Nederlandse voetbal? Bekijk dan de infographic van beslist.nl.

Robin Knol, Beslist.nl

 

 

Must Read