Weet het kwakkelende RCL op tijd de kampioensvorm te vinden? De deur naar de eerste klasse staat nog altijd op een kier voor Ben Kottenhagen en zijn mannen. Ook UVS mag, een treetje lager, nog dromen van ontkurkte champagneflessen en rondritten door Leiden op de platte kar. Al hebben in 3A SEV en Koudekerk vooralsnog beduidend betere papieren. Op zondag staat het uiterst pikante treffen tussen GOL Sport en DOSR op het programma.

 

TWEEDE KLASSE ZATERDAG

 

Voor RCL zou het zomaar eens het weekend van de waarheid kunnen worden. Zelf speelt de huidige nummer vier van 2C tegen VDL, dat een plekje hoger genoteerd staat, terwijl koploper BVCB het opneemt tegen runner-up Vitesse Delft. In het meest gunstige geval – zelf winnen en een puntendeling in Delft – staat de ploeg van Ben Kottenhagen na zaterdag op slechts drie punten van de kop, met nog vier wedstrijden te gaan. Bovendien is het resterende programma vrij gunstig voor RCl, dat na de winterstop evenwel flink aan het kwakkelen is. De 3-1 overwinning op CWO van twee weken terug gaf de burger echter moed en wellicht heeft het vrije Paasweekend de (met pijntjes kwakkelende) Leiderdorpers ook wel goed gedaan.

 

DERDE KLASSE ZATERDAG

 

UVS is zo goed als verzekerd van nacompetitie. De ploeg van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk eindigt sowieso in de top-4, maakt daarmee goede aanspraak op een vervangende periode en leidt met 12 uit 4 bovendien de dans om de derde periode. Doemscenario is dat een ploeg anders dan Kouderkerk of Floreant, die al een periodetitel op zak hebben, of koploper SEV de derde periode wint en datzelfde SEV voor UVS eindigt op de ranglijst. In dat geval pissen de blauwwitten naast de pot. Een droomscenario ligt echter ook nog klaar. UVS wint haar laatste vijf duels en profiteert optimaal van de plankenkoorts bij SEV en Koudekerk, die onder de druk bezwijken en in de laatste speelronden dusdanig veel punten verspelen dat de Leidenaars de lachende derde worden. Veel meer dan de druk op de ketel houden, kan UVS voorlopig in ieder geval niet doen. Een opgave op zich, want dat het bezoekje aan Floreant zaterdag zomaar drie punten op gaat leveren, is bepaald geen sinecure. Aan de Kikkerpolder trokken de Boskopers eerder dit seizoen immers nog aan het langste eind: 1-2. Bepaald terecht was de zege destijds niet van de toen nog te kloppen ploeg.

 

Zorgen van een geheel andere orde heeft Roodenburg. In de strijd tegen degradatie kende de ploeg van Patrick Heijmans een Paasweekend waaraan het ongetwijfeld gemengde gevoelens overhield. De 2-2 tegen het al zo goed als gedegradeerde LSVV ’70 was ronduit teleurstellend, maar op Tweede Paasdag grepen de Leidenaars de laatste strohalm door WDS in de slotfase eronder te houden: 3-2. Van de concurrenten verloor Gouda, thuis van Floreant, maar boekte Reeuwijk een knappe 0-2 zege bij Zwammerdam. De achterstand van Roodenburg op dit tweetal, dat samen de twee p/d-plekken bezet, bedraagt nu vier punten. Overigens kwam Heijmans tegen LSVV ’70 zelf nog in actie, wegens personele problemen.
Voor LSVV ’70, dat zaterdag op bezoek gaat bij WDS, kwamen er verder geen punten meer bij. Maandag bleek DoCoS in alweer de volgende Leidse derby een maatje te groot: 0-2. Waar de Leidse studenten – met dertien punten achterstand op de twaalfde plek – alleen op papier nog niet gedegradeerd zijn, zijn de Morsbewoners na de winst wel zeker van lijfsbehoud. Een veilige marge van elf punten verdedigt Docos ten opzichte van de ‘streep’. Zaterdag treft de ploeg van Nico van der Salm het Oegstgeest van college Jerry Ubink. Zijn elftal is er, na de 1-1 tegen WDS, nog niet helemaal. Al is zeven punten nog altijd een flink gat. De ongeïnspireerde indruk die de Oegstgeestenaren vooral de eerste helft maakten, stelde Ubink echter zwaar teleur. ,,Het restant van het seizoen kan ons nog wat kleur geven. Maar dan moet het wel veel beter dan we nu lieten zien.’’

 

Kagia en Zwammerdam spelen alleen nog om des keizers baard. De twee middenmotors hoeven niet meer naar beneden te kijken en er lijkt ook niets meer te halen voor ze. In de derde periode staan ze namelijk al op flinke achterstand. Mogelijk kunnen ze nog wel een beslissende factor zijn in de titelrace, want beide ploegen krijgen in de slotweken van het seizoen nog twee titelkandidaten voor de kiezen. Eerst nemen ze het zaterdag echter nog tegen elkaar op, in Lisserbroek. Wel is er voldoende ambitie bij beide teams om nog vol voor de vijfde plaats te gaan. Kagia kwam niet in actie tijdens de feestdagen, Zwammerdam moest twee keer aan de bak. Eerst werd er compleet onnodig verloren van CVC Reeuwijk, waarna afgelopen maandag BSC’68 met 5-3 werd verslagen in een meer dan meeslepende tweestrijd.

 

DERDE KLASSE ZONDAG

 

Meerburg deed maandag slechte zaken. De club uit Zoeterwoude-Rijndijk verloor met 3-2 van MMO, een directe concurrent in de strijd om een nacompetitieticket, die nu op de ranglijst op gelijke hoogte is gekomen. In Hoogmade kwam de ploeg van Ron de Roode tot drie keer toe op achterstand. Die laatste kwam het niet meer te boven, mede omdat Kevin de Jong een strafschop miste. Meerburg staat nu vierde, op één punt van DOSR, dat momenteel de gewilde derde plek in handen heeft. Die plaats is aan het einde van de rit namelijk goed om de vacante periodetitel van Hillegom over te nemen. Het is voor De Roode en consorten te hopen dat die ploeg nog last heeft van champagnebenen, want Hillegom is zondag te gast in Zoeterwoude. Misschien een suggestie om de kersverse kampioenen te paaien met een bloemetje?

 

Ook nog kansrijk voor de nacompetitie is Voorschoten ’97. Dat kan via de ranglijst, maar ook nog door winst van de derde periode, waarin de equipe van Mo Bougrine er aardig voor staat. Een overwinning bij ASC zou alvast een flinke stap in de juiste richting betekenen. Zijn spelers doen er echter goed aan het klusje niet te licht op te vatten, want de hekkensluiter presteert dit seizoen op eigen bodem beduidend beter dan buiten Oegstgeest. Wat dat betreft geeft ook de 3-1 overwinning op Adegeest, eind november, geen garantie op een goed resultaat komende zondag.
SJZ treft zondag in Alkmania een directe concurrent. Beide ploegen delen de negende plaats, met 23 uit 21, en willen de nacompetitie om lijfsbehoud ontlopen. De winnaar van het onderonsje neemt daar alvast een flink voorschot op. Tegengoals incasseert het team van Rob van den Wijngaard de laatste weken nauwelijks meer, maar het scoren gaat de Zoeterwoudenaren ook moeizaam af. Met de Oude-Weteringers heeft SJZ overigens nog een appeltje te schillen. Het thuisduel werd met 2-3 verloren.

 

Ronduit beladen is de wedstrijden tussen GOL Sport en DOSR. Op 23 november werd het duel tussen beide clubs in de Veen gestaakt, nadat Oguzhan Yazici zich mengde in een opstootje achter zijn doel, waarbij de vader van de GOL Sport-keeper betrokken was. De wedstrijd werd nog wel even hervat, maar uiteindelijk weigerden de bezoekers toch verder te spelen en werd de wedstrijd – bij een 3-0 voorsprong voor de thuisploeg – definitief gestaakt. In de nastoot werd over en weer met modder gegooid en de tuchtzaak die volgde leverde alleen maar verliezers op. GOL Sport kreeg een punt in mindering wegens ‘werkweigering’, terwijl DOSR een boete kreeg omdat zijn supporters de spelers van de tegenstander beledigd zouden hebben. Het restant van het duel werd op 15 december nog uitgespeeld. Daarin voerde DOSR de score nog flink op met vier treffers: 7-0. Niet zo verwonderlijk, aangezien Taoufik Maatoug een aantal veteranen en zelfs een B- en een C-junior opstelde. ,,We zijn gestraft omdat we onze waardigheid hebben behouden en zijn weggelopen. Dan nemen wij de KNVB niet meer serieus’’, zo verklaarde Maatoug die opvallende actie. Hopelijk houden de twee kemphanen zondag hun hoofd erbij en moge de beste ploeg winnen. De belangen voor beide clubs zijn overigens groot. GOL Sport strijd tegen degradatie, DOSR om promotie.