Deze week in het wekelijkse rondje langs de velden van het vrouwenvoetbal een verzameling van competitievoetbal, de KNVB beker en de piramide van het vrouwenvoetbal van Nederland.

Afgelopen weekend is de landelijke loting voor de KNVB verricht bij voetbalvereniging Maarssen. Ter Leede VR1 (topklasse) speelt thuis tegen sv Venray en Ter Leede VR2 (hoofdklasse zaterdag) mag uit naar Wartburgia VR1 (topklasse). De wedstrijden worden op 12/13 december gespeeld, hebben clubs competitieverplichtingen dan een week later. RCL zat ook in de poule van Ter Leede VR1 en eindigde op de tweede plaats. In de tussenronde tegen Fortuna Wormerveer was het bekeravontuur voorbij, want er met 5-2 verloren.

FC Rijnvogels en SJC zaten ook in deze poule, maar spelende in de eerste klasse mag je dan nog uitkomen in de districtsbeker. Helaas is SJC daarin al uitgeschakeld voor de kwartfinale, ze verloren met 3-1 van Zuidland. FC Rijnvogels (eerste klasse zaterdag) speelt op 19 december thuis tegen competitiegenoot Rhoon voor een plaats in de halve finale. FC Rijnvogels heeft een top affiche door uit tegen DSVP (tweede klasse) te loten, ook op 19 december.

SJC Vrouwen 1 (1e klasse zondag) (Small)

WVC (eerste klasse zondag) ontvangt op 12 december het Westlandse Lyra (tweede klasse zaterdag). De andere kwartfinale, om het volledig te maken, zal zijn Zuidland (derde klasse zaterdag) thuis tegen Barendrecht VR2 (tweede klasse zaterdag).

Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen hebben inmiddels op een positieve manier kennis gemaakt met hun nieuwe bondscoach Arjan van der Laan (o.a. ex-trainer topklasser FC Lisse). In zijn debuut wedstrijd tegen Frankrijk (Parijs – Stade Jean-Bouin) werd het duel 1-2. Voor Oranje scoorde Danielle van de Donk en een eigen doelpunt van Frankrijk fleurden het debuut op met een winst voor zo’n 10.000 toeschouwers.

De tweede wedstrijd was in en tegen Polen, die na de eerste helft werd afgelast vanwege het uitvallen van de lichtinstallatie. De ruststand was 1-0 en het spel was niet hetzelfde als tegen Frankrijk . De bondscoach heeft helaas geen andere tactiek kunnen toepassen om de 1-0 weg te poetsen.

In maart 2016 spelen de Oranje Leeuwinnen het Olympische kwalificatietoernooi voor plaatsing in Rio 2016. In een poule met Noorwegen, Zweden en Zwitserland plaatst alleen de nummer 1 zich voor de laatste ticket. De wedstrijden worden gespeeld in Den Haag (Zwitserland) en Rotterdam (Noorwegen & Zweden). De KNVB verwacht een uitverkocht huis bij de Oranje Leeuwinnen.

Ter voorbereiding spelen de Oranje Leeuwinnen op 29 november een oefeninterland tegen vice wereldkampioen Japan. De wedstrijd wordt live uitgezonden maar je kunt er ook zelf bij zijn in Volendam. De aftrap is om 16:30 uur.

Eredivisie vrouwen

De Eredivisie bestaat, op alfabetische volgorde, uit de volgende teams: ADO Den Haag, Ajax, Heerenveen, PEC Zwolle, PSV,  Telstar en Twente. De competitie wordt gespeeld in een dubbele ronde, dat zijn 28 speelronden, dus de clubs spelen in totaal vier keer tegen elkaar. Dit zou dan de optimale ontwikkeling, continuïteit en een commerciële basis opleveren voor de speelsters van deze zeven clubs die een gemiddelde leeftijd van onder de 21 jaar hebben. De voorlopige tussenstand is Ajax (11-26), FC Twente (10-25), PSV (10-19), Telstar (11-13), ADO Den Haag (10-10), sc Heerenveen (10-4) en PEC Zwolle (10-3).

Er is de komende jaren geen degradatie mogelijk uit de Eredivisie of promotie uit de topklasse zaterdag. Via de media probeert de KNVB de BVO’s te triggeren om een vrouwenvoetbalteam op te starten. Achilles’29 onderzoekt dit seizoen of er een start gemaakt kan worden terwijl de speelsteden van het EK 2017 nog steeds niet investeren in een het vrouwenvoetbal. De KNVB denkt en hoopt dat ze met de toekenning als speelstad wel die motivatie gevonden gaat worden om een vrouwenvoetbalteam op te laten starten. De drie wedstrijden in de poulefase voor de Oranje Leeuwinnen worden in Utrecht, Rotterdam en Tilburg gespeeld.

Terug naar het heden. FC Twente speelde afgelopen week de return in de UEFA Women’s Champions League, kortweg de UWCL. Het thuisduel ging met 0-1 verloren en er was alles aangelegen om in Barcelona te winnen. Helaas is dat ook niet gelukt en wederom werd het een 1-0 verlies. Een ronde hiervoor werd het bij elkaar gekochte Bayern München nog volledig van de mat gespeeld. Wellicht is het drie keer in de week top presteren te veel gevraagd en het verwachtingspatroon te hoog geworden.

In ieder geval toch een prachtige prestatie van zowel speelsters als begeleiding, die wel in het juiste perspectief gezien moet worden. Het is de vraag of de opgebouwde ervaring komend seizoen weer van nut kan zijn, dan moet het wel weer kampioen van Nederland worden om de ervaring en ontwikkeling verder uit te breiden.