HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseAndreas Stam (FC Rijnvogels): ,,We oogden wat loom’’

Andreas Stam (FC Rijnvogels): ,,We oogden wat loom’’

-

Hoofdklasse B (zaterdag)- FC Rijnvogels heeft in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen tegen nummer vijf, ASWH, een gelijkspel overgehouden aan de laatste thuiswedstrijd dit seizoen op De Kooltuin. De ploeg van Hein van Heek keek lange tijd aan tegen een 2-1 achterstand, maar rechterspits Mitchel Beijersbergen zorgde diep in blessuretijd voor een punt. Beijersbergen, die zodoende zijn twaalfde van het seizoen liet noteren, had een klein kwartier ervoor nog een penalty gemist.

Voor beide teams stond er niets meer op het spel. ASWH had met een vijfde plaats al lang geen uitzicht meer op het spelen van promotiewedstrijden, terwijl de Rijnvogels zich twee weken geleden hadden veilig gespeeld dankzij een 2-1 overwinning op Katwijk. Volgens linksback Andreas Stam was vooral de eerste helft een beetje ‘saai’ voor de toeschouwers op de Kooltuin.

,,Natuurlijk mag er geen excuus zijn’’, vertelt Stam. ,,Maar als er in zo’n wedstrijd wél wat op het spel staat, dan ga je er toch anders in. En mede door het vrij warme weer oogde het aan onze kant een beetje loom. Pas na rust kwam het duel redelijk los en wij kwamen ook beter in ons spel. Uiteindelijk mogen we blij zijn met een punt, want ASWH verdiende op basis van de kansen om te winnen.’’

De gastheren waren al in de tweede minuut op achterstand gekomen, maar knokte zich via Martin Onderwater terug (1-1). De bezoekers uit Hendrik-Ido-Ambacht hadden tussendoor al een aantal kansen gemist op de 0-2. Vlak voor de pauze pakte ASWH opnieuw de leiding uit een scrimmage voor het doel, terwijl de Katwijkers in ondertal stonden. Verdediger Sander van der Gugten was even daarvoor geblesseerd geraakt.

,,Onze trainer liet Orlando (Ouwehand, red.) eerst een lange warming-up doen, omdat hij net terugkwam van een blessure. Hij wachtte dus even met de wissel. Logisch ook. Natuurlijk hadden wij een middenvelder terug laten zakken naar de verdediging, maar er was toch een beetje paniek achterin. Er stond ineens een man vrij in de zestien. Dus ik denk dat de organisatie toch een beetje weg was.’’

In de tweede helft liet ASWH de thuisploeg leven, omdat het wederom verzuimde afstand te nemen. Beijersbergen bezorgde zijn team uiteindelijk een punt. Daardoor komt FC Rijnvogels nu op 33 punten in totaal. Stam vindt dat aantal ‘te weinig’. ,,Daarom ben ik niet helemaal tevreden met hoe dit seizoen is verlopen. Natuurlijk hebben we onze doelstelling behaald, want we spelen volgend seizoen weer in de Hoofdklasse. Maar er zat meer in. Misschien wel een vierde of vijfde plaats.’’

Continuerend: ,,We hebben punten onnodig weggegeven, zoals onlangs tegen Noordwijk (4-4, red.) en Smithoek (4-3 verlies, red.). Aan de andere kant moet je reëel blijven. We hebben het gewoon prima gedaan. We hebben iedere wedstrijd goed meegedaan. Geen enkele keer zijn we echt weggespeeld.’’

Het enige dat Stam en zijn ploeggenoten nog bij blijft aan de confrontatie met Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht, is de vrouwelijke scheidsrechter die het duel leidde. ,,Ik had dat nog niet eerder meegemaakt, alleen een vrouwelijke grensrechter. Wel bijzonder op zich. Het komt maar weinig voor. Maar ik moet zeggen dat ze het allemaal redelijk goed in de hand hield. Ik merkte dat de voetballers toch anders reageerden. Hun reacties waren minder explosief op beslissingen. Dat vind ik wel mooi om te zien.’’

Aanstaande zaterdag staat de laatste competitieronde op het programma. Van Heek en zijn mannen nemen het dan op tegen Zwaluwen uit Vlaardingen. Eerder dit seizoen verloor Rijnvogels met 1-2 op eigen veld.

Note redactie: het wedstrijdverslag van Piet van Kampen werd eerder geplaatst.