Eerste klasse B (zaterdag)- Hij weet dat het erbij hoort, maar middenvelder Bart van der Weijden had eigenlijk heel veel moeite zaterdagavond om zijn pijn te delen. ,,Dit is zo ongelooflijk onterecht. Swift had vooral voor rust niets te zeggen. Zelfs met een punt hadden ze in hun handen mogen knijpen, maar in de extra tijd krijgen ze er nog drie ook. GHC had drie punten verdiend. Hoe ik die wedstrijd ook tegen het licht wil houden.”

GHC vertrok echter met een grote kater uit de hoofdstad. Een 0-1 voorsprong werd verspeeld. Was de gelijkmaker op zich nog fraai te noemen, de winnende treffer trof de Leidenaren in het hart (een ingepompte vrije trap verdween via wat benen achter de Leidse doelman, red.). ,,Al helemaal als je je bedenkt dat we zelf tot drie keer toe een kans kregen op de 1-2 in blessuretijd. En voor rust had Swift niet mogen mopperen als het 0-2 of 0-3 zou zijn geweest. Dit kan niet waar zijn eigenlijk.”

Van der Weijden kreeg bijval van zijn trainer Dennis Olman. ,,Er blijft ons niets bespaard. GHC was veruit de bovenliggende partij. Net als vorig seizoen vind ik Swift misschien wel de best voetballende ploeg, maar we hebben ze nu gewoonweg de wil opgelegd. Ik heb een fantastisch GHC gezien. Na afloop kregen we ook de complimenten en de vraag hoe wij in hemelsnaam laatste kunnen staan. Maar wat koop ik daarvoor? We staan alweer met lege handen. Ik ben er ziek, nee doodziek van.”

Zoals gezegd kwam het gevaar voor rust ook al van de bezoekers af. Swift stond erbij en keek erna, maar kon gniffelen dat het halverwege ‘gewoon’ nog 0-0 was. Na de pauze bleef GHC lange tijd heersen en eindelijk kreeg het loon naar werken. Jeffrey Rutten legde af op Elroy Lammers die zich niet bedacht: 0-1. Vanaf dat moment moest Swift de tanden wel laten zien en GHC kreeg het ook moeilijker. Bij GHC stond het echter prima en counters en aanvallen werden in de kiem gesmoord. Toch kwam de 1-1 op het scorebord na balverlies van GHC. ,,Maar eerlijk gezegd was het ook een prima goal, daar kon ik nog wel vrede mee hebben”, meende Olman.

De extra tijd verliep echter dramatisch voor GHC. Soufiane Boukhidous kwam een teen te kort om af te ronden en Tim Gonlag en Danny Maaskant kregen het leder van dichtbij ook niet tegen de touwen. Het zou alsnog gerechtigheid hebben betekend, maar zo stak ook nu het leven niet in elkaar. De goed leidende arbiter besloot Swift in de laatste tellen een vrije trap te schenken (volgens Olman was er een onschuldige schouderduw uitgedeeld door Gonlag) en daaruit viel alsnog de derde treffer van de middag. GHC kon wel door de Amsterdamse grond zakken. Tot overmaat van ramp was de Leidse ploeg daarvoor ook nog bestraft met een rode kaart. Michael de Roode haalde het einde niet.  Olman daarover: ,,Kan er ook nog wel bij. Hij deelde een elleboogje uit in de hoek van het veld. Niet slim natuurlijk. Dat betekent dus dat we hem moeten missen de komende weken en dat komt niet bepaald handig uit. Iedereen weet wat de waarde van Michael voor ons is.”

Olman vervolgend: ,,Dit was by far onze beste wedstrijd. En wat levert het op? Toch kan ik niet anders dan de ploeg een groot compliment geven. GHC dat de lakens uitdeelt bij Swift. Het geeft maar aan dat we ons niet gewonnen geven. Maar ik snap ook dat zoveel tegenslag teveel kan worden. Als we dit kunnen blijven opbrengen, hoeven we niet te verzuipen. De uitslagen waren niet gunstig voor ons, maar Swift versus GHC had er bij moeten staan met een ‘2’.”

Van der Weijden hier een schot loslatend tegen Sportlust'46: ,,Ik verlies liever kansloos met 4-0"
Van der Weijden hier een schot loslatend tegen Sportlust’46: ,,Ik verlies liever kansloos met 4-0″

Van der Weijden, het middenveld vormend met Michael van Voorthuijzen, Shurdien Narcisio en Elroy Lammers, verduidelijkt de middag. ,,Ik verlies liever kansloos met 4-0. Dan weet je waar je aan toe bent. Dit is zo pijnlijk en moeilijk te verkroppen. We zijn nu samen met Voorschoten’97 de lelijke eendjes en het wordt er niet makkelijker op. Nu zijn we ook nog eens De Roode kwijt. Toch denk ik dat we hebben laten zien dat we er allemaal het beste van willen maken. Er is veel gezegd en geschreven over ons, maar we tonen karakter. Er komen nu cruciale weken aan. Ik denk wel dat we zes tot zeven punten nodig hebben in de komende drie wedstrijden om de rest van het seizoen nog met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.”

De ex-UVS’er, die vooralsnog aangeeft niet nadrukkelijk bezig te zijn met zijn voetbaltoekomst, stipt aan dat het nu moet gebeuren. ,,We krijgen achtereenvolgens ARC, Valken’68 en Voorschoten’97. Dat zijn niet alleen derby’s, maar ook wedstrijden die bepalen wie het hoofd nog boven water kunnen gaan houden. Zo spelend als tegen Swift en deels tegen Sportlust’46 vorige week moet het toch een keer omdraaien. Maar ik weet ook, elke wedstrijd staat op zichzelf. Drie punten waren nu al meer dan welkom geweest.”

Basisopstelling GHC: Van den Burg, Sloos, Gonlag, De Roode, Maaskant, Van der Weijden, Narcisio, Van Voorthuijzen, Lammers, Rutten, Boukhidous.