Eerste klasse B (zaterdag)- Dat bij Valken ’68 sprake is van een sportieve crisis durft niemand hardop te zeggen. Dat de situatie zorgelijk is, kan niemand ontkennen. De zevende nederlaag van het seizoen geeft stof tot nadenken. Uitgerekend op eigen terrein ging Valken ’68 keihard onderuit tegen Vitesse Delft (0-4). ,,Met de kwaliteiten van deze selectie moeten we natuurlijk veel hoger staan”, bekende middenvelder Matthijs de Mooy.

_MOM8349 (Small)

Apathisch

Slecht, slechter, slechtst. Valken ’68 schotelde haar aanhang een maaltijd voor die al snel buikpijn bezorgde. De thuisclub speelde slordig, wist amper doelrijpe kansen te creëren en maakte een apathische indruk. Niemand wist zich te onderscheiden waardoor er op het eindrapport louter onvoldoendes prijkten. Op sportpark ’t Duyfrak, normaliter een spookstad voor tegenstanders, kreeg Vitesse Delft alle ruimte om te voetballen. Met een 0-4 eindstand kregen de Valkenburgers een flinke draai om de oren. ,,Dit was misschien wel de slechte wedstrijd van het seizoen. Alles ging fout”, aldus de Mooy.

_MOM8390 (Small)

Onsamenhangend

Geen moment in de wedstijd liet de thuisclub blijken dat er geloof in een ommekeer was. Daarvoor speelde de brigade van Gerard de Geus te onsamenhangend, in sommige fasen van de wedstrijd zelfs zielloos. Zelfs het belangrijkste wapen was thuisgelaten: de mouwen opstropen en met passie en strijd de opponent in haar nekvel grijpen. Na een goed kwartier spelen deelden de bezoekers de eerste dreun uit. Uit een scrimmage voor het doel zette de handige linkerspits Burgering de Delftse ploeg – ooit spelend op het hoogste amateurniveau – op voorsprong (0-1). Nog voor de theepauze stootte Vitesse Delft de onzeker spelende thuisclub omver met een rake vrije trap. Spits Sander van Akkeren zette de Valkenburgse muur voor schut door een gaatje te boren waar doelman Erwin van der Nagel het antwoord op schuldig moest blijven (0-2). ,,We hadden de intentie op druk te zetten op hun defensie. Ze speelden vaak de lange bal en we verloren daarbij teveel duels. De counters waren vervolgens levensgevaarlijk.”

_MOM8333 (Small)

Gele kaarten

De teleurstelling over het spel en het gebrek aan scherpte vertaalde zich in meerdere gele kaarten. De broertjes Haasnoot en Sander van Duijn werden door arbiter Noordhoek op de bon geslingerd. De sportieve malaise werd nog groter na goals van Santos Silva (0-3) en invaller Lopes Mendes (0-4). Valken ’68 werd daarmee steeds dieper in het eigen moeras geduwd. Ondanks alle goede intenties vooraf slaagde de thuisclub er nimmer in het juiste ritme te vinden. Door de nederlaag is ‘geel-rood’ opeens in de gevarenzone terecht gekomen. Een situatie die allerlei vragen oproept. De komende weken zal moeten blijken hoe sterk de formatie van De Geus echt is. De Rotterdammer maakte na afloop een verslagen indruk. ,,Daarom is het misschien goed dat we komend week even vrijaf hebben. Tijd om na te denken en vooruit te kijken naar de komende weken.” Zaterdag 28 november wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen Neptunus/Schiebroek.

Opstelling Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn (46. M. van der Plas), Heemskerk, A. Haasnoot, J. Haasnoot, De Ridder, Boonstoppel (80. Van Klaveren), De Mooy, Paap, Van Rijn(60. Kuyt), Van der Toorn.

_MOM8414 (Small)

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij