Eerste klasse B (zaterdag)- Na vier mooie jaren eindigde het vijfde seizoen voor Dennis Olman bij GHC op een gure, winderige lentemiddag in de Noord-Hollandse polder in een deceptie. ,,Achteraf kun je zeggen dat ik een jaar te lang ben gebleven’’, sprak de naar GDA vertrekkende trainer na de degradatie.

Teleurstelling. Dat is het woord dat de Hagenaar na de 4-1 nederlaag bij HBOK het vaakst in de mond nam. Meer nog dan over het sportieve verval van GHC vond Olman die in allerlei randzaken. Sinds de oprichting in 2003 nam de jonge fusievereniging de lift omhoog, maar die opmars werd dit seizoen abrupt een halt toegeroepen. Over voetbal ging het daarin nauwelijks. De matige prestaties werden overschaduwd door de onrust binnen de Vlietclub.

Rondzoemende geruchten over de benarde financiële positie, spelers die in staking zouden zijn geweest vanwege uitblijvende betalingen en vacante posities in het bestuur, waaronder die van de penningmeester en voorzitter Dick Barnhoorn, voor wie nog altijd geen opvolger gevonden. En dan is er nog het verhaal Roberto Escudero, die dit seizoen op papier nog deel uitmaakte van de selectie van GHC, door slepende enkelblessures echter niet in actie kwam, maar begin maart verrassend gepresenteerd werd als Olman’s opvolger. Opmerkelijk, gezien het feit dat Escudero geen ervaring heeft als hoofdtrainer en bovendien slechts clubs uit de tweede klasse of lager mag coachen. Alsof GHC al een voorschot op de degradatie nam.

 
Die bleek uiteindelijk onvermijdelijk, al kenden de Leidenaren de voorbije weken nog wel een opleving. Zelfs na de nederlaag tegen directe concurrent DSO van vorige week was er nog hoop, al sprak Olman duidelijke taal. ,,Laten we volgende week maar met het tweede elftal spelen. Er is teveel gebeurd dit seizoen. Ik ben er klaar mee.’’
Opgeven zit echter niet in de aard van het beestje, zo maakte hij zaterdag nog eens duidelijk. In Zunderdorp, een uithoekje van de gemeente Amsterdam, speelde Olman gewoon met zijn sterkste elf tegen HBOK, dat in hetzelfde schuitje verkeerde. Beide clubs waren bij winst afhankelijk van DSO, dat de laagste p/d-plek bezette. Omdat de Zoetermeerders wonnen van Haaglandia, deed het resultaat er achteraf niet meer toe. Niettemin was de laatste vertoning onder zijn leiding volgens Olman kenmerkend voor de labiele toestand van zijn ploeg dit seizoen. Via Jeffrey Rutten nam GHC nog wel de leiding, maar na rust stortte het als een kaartenhuis ineen.

,,Er zijn jongens die het geen reet interesseert. Die zitten nu alweer in de kleedkamer met een biertje in hun handen te lachen. Ik kan daar slecht tegen. Ik heb er tot het einde alles aan gedaan, ben hier echt ziek van. Eigenlijk wilde ik na vorig seizoen al stoppen, maar de club wilde graag verder en ik heb me over laten halen. Nu blijkt maar weer eens dat je naar je gevoel moet luisteren. Dit viel niet meer te redden.”

 
Ondertussen dreigt bij GHC een leegloop. Niels van den Burg, Bart van der Weijden (beiden UVS), Marvin Sloos (SJC), Michael van Voorthuizen (Docos) en Elroy Lammers (Katwijk) vertrekken sowieso, terwijl de toekomst van een aantal andere basisspelers nog in het ongewis is. Het is echter de minste zorg voor de zo trotse, maar nu in zwaar weer verkerende club.

HBOK – GHC 4-1 (0-1). 24. Rutten 0-1, 70. Clobus 1-1, 75. De Groot 2-1, 84. De Groot 3-1, 90. Azzouz 4-1.
GHC: Van den Burg; Sloos, Gonlag, Maaskant, Van Voorthuijzen; Van der Weijden, Van Leeuwen, Lammers; De Haas, Rutten (46. De Ridder), Demirbas.

Bron: LD/ R.Toret