Eerste klasse B (zondag)- Het Leidse voetbal heeft het moeilijk. Een open deur. FC Boshuizen is de hoogst spelende club en was tot aan dit weekend leider in 1B. Na de wedstrijd tegen VOC, de meest nabije hijger in de nek op vier punten voor deze topper, is het verschil opgelopen tot zeven punten. De Leidse ploeg won met uitstekend voetbal en een niet in te tomen portie energie met 3-1 en dat tegen een ook al niet malse tegenstander. FC Boshuizen gaf het Leidse voetbal zondagmiddag een boost, maar vooral ook zichzelf. Zoveel is zeker.

Zonder de geblesseerde Bart-Jan Neuteboom en met daardoor Lesley Kluivers links achterin en Sean Armitage meer centraal geposteerd, werd de tweestrijd met de Rotterdammers van meet af aan een interessant gevecht. Daar zijn nu eenmaal twee ploegen voor nodig en dus was er al sowieso een compliment te vergeven aan de Leidse koploper en de nummer twee. Al na vijf minuten hadden de beide teams gescoord.

Mike Bekooij scoorde het eerste doelpunt voor de Leideanren. Nic van Wordragen, ex-Noordwijk, kon daar niets aan veranderen.
Mike Bekooij scoorde het eerste doelpunt voor de Leidenaren. Nic van Wordragen, ex-Noordwijk, kon daar niets aan veranderen.

De openingstreffer kwam op naam van Mike Bekooij namens de thuisploeg. Lars van Bommel had een prima voorzet in huis en voor de spits was het zeker niet makkelijk om af te ronden. Dat gebeurde echter wel. Het toonde meteen aan dat de geelblauwen in grote vorm verkeren en niet schuwen om gedurfd te spelen. De 1-0 was dus  fraai te noemen en bleek een voorbode voor een heerlijke voetbalmiddag. Het tempo lag hoog, op technisch vlak overtuigden beide elftallen en dat alles werd ook nog eens gekoppeld aan ijver, niet aflatende ijver.

FC Boshuizen kon niet lang genieten van de voorsprong. VOC trok ten strijde en kwam na vijf minuten al op gelijke hoogte. Doelman Dennis van Rosendaal en Armitage gingen voor de bal bij een uitbraak van VOC, maar de aanvaller werd in de mangel genomen door het duo. De scheidsrechter van dienst, de heer Van der Kraan, aarzelde niet en legde de bal gedecideerd op de stip. Wessel Verhaar klopte Van Rosendaal en dus konden de beide ploegen weer opnieuw beginnen.

Mehmet Güngör deed van zich spreken met de derde goal en heerlijke acties al lukte het niet altijd.
Mehmet Güngör deed van zich spreken met de derde goal en heerlijke acties al lukte het niet altijd.

Het deed de wedstrijd in elk geval goed. Het spel golfde op en neer en voor de ware voetballiefhebber was even niet opletten sterk af te raden. Het leverde geen hele grote kansen op, maar wel voortdurende dreiging. Bekooij was nog het dichtst bij een tweede treffer op aangeven van Mehmet Güngör, vanuit een opnieuw lastige positie werd het leder over gewerkt.

FC Boshuizen was voortdurend net iets scherper, maar VOC liet zien niet voor niets tweede te staan. Het duel bleef derhalve boeien, maar leek een tussenbalans te krijgen van 1-1. Een score die dus al heel vroeg op het scorebord stond. Op slag van rust werd het echter alsnog 2-1. Voor het eerst rukte Jesper Neuteboom mee op naar de en prompt was hij betrokken bij de derde goal van de middag. Geheel vrijstaand voltrok Michael Schouten, die een beresterke wedstrijd afleverde, het vonnis voor de ruststand.

Na de pauze mocht verwacht worden dat het tempo gedrukt zou worden en dat het gevoel van ‘gejaagd door de wind’ zou weg vagen. Niets was evenwel minder waar. Het tempo bleef onverminderd hoog liggen en de vonken spatten nog steeds van het duel af. Daarbij werd het technische vernuft nog steeds niet verwaarloosd en was elk individueel gevecht de moeite waard om naar te kijken.

VOC kwam al wel verder in last kort na rust. Bekooij deed goed werk aan de linkerflank, waarna de verdediging van de ploeg van Thomas Verhaar en Robert Verbeek er even niet goed uit zag.  Güngör, die zeer sterke momenten afwisselde met te lang doordraven, profiteerde optimaal van de geboden ruimte en schoot zijn ploeg naar een marge van twee treffers.

Michael Schouten in ruste, een zeldzaam moment voor de middenvelder..
Michael Schouten in ruste, een zeldzaam moment voor de middenvelder..

VOC moest daarna het spel gaan leiden en de Leidenaren konden meer de afwachtende houding gaan innemen. Minder boeiend werd het echter nog steeds niet. VOC probeerde van alles, maar de defensie van de brigade van Roodakkers gaf geen krimp. Enkel Matthijs Kuil kreeg nog een grote kans, nadat Van Rosendaal er bij uitzondering een keer naast zat. De middenvelder had de bal voor het inschuiven, maar ook nu bundelden de verdedigers van FC Boshuizen de krachten en werd de aansluitingstreffer voorkomen. In de extra tijd moest Van Rosendaal nog eens aan de bak op een schot van diezelfde Kuil, maar de doelman stond nu zijn mannetje.

Daarvoor had de thuisploeg de kans gehad om de score nog verder uit te bouwen, maar een grotere uitslag zou overdreven zijn geweest, want VOC voetbalde de hele middag zoals gezegd wel goed mee. Enige minpunt op de middag aan Leidse kant was de rode kaart voor Jesper Neuteboom. Eerst kreeg hij een terechte gele kaart na een pittige ingreep, maar een kwartier voor tijd kreeg hij door aanmerkingen aan het adres van de arbiter een tweede en onnodige gele kaart. Rood dus. Dit was sowieso niet nodig, want de leidsman had een puike wedstrijd gefloten, geheel en al in de geest van de wedstrijd. Door laten gaan wanneer dat kon en even een rustmoment inbouwen als het al te dol werd. Ook al een duim omhoog waard.

Schouten heeft een tik gehad, maar bovenal nekt kramp de ex-VVSB'er
Schouten heeft een tik gehad, maar bovenal nekt kramp de ex-VVSB’er

Dol was de middag al met al zeker en niemand van de aanwezigen had ook maar eenmaal moeten geeuwen. Daarvoor boeide het onderlinge duel teveel, van het begin tot het einde. FC Boshuizen deed prima zaken door VOC nu al op een forse achterstand te zetten. IFC, een andere concurrent voor een hoge klassering, won wel. Wanneer FC Boshuizen daar volgende week niet verliest, ligt de eerste periodetitel al voor het grijpen. Op basis van de wedstrijd tegen VOC zal niemand dat verbazen. Het vlaggenschip van FC Boshuizen leeft en daarvoor mag een schouderklop worden gegeven voor het technische beleid aan de Leidse Boshuizerkade. De spelvreugde straalt er vanaf en dat is een uitstekende basis voor succes.

Opstelling FC Boshuizen: Van Rosendaal, Berdai, J.Neuteboom, Armitage, Kluivers, Cabrera, Arnoldus, Schouten (Fitz James), Van Bommel (BJ Neuteboom), Bekooij, Güngör.

Op onze app werden al twee interviews geplaatst. Zo kwamen Sean Armitage en Steef Roodakkers aan het woord. Deze gesprekken neemt onze redactie nu nog eens mee als vervolg op het verslag:

De technische staf van FC Boshuizen kon zeer tevreden zijn...
De technische staf van FC Boshuizen kon zeer tevreden zijn…