Hoofdklasse B (zaterdag)- FC Rijnvogels heeft zich hersteld van twee mindere beurten tegen respectievelijk Xerxes/DZB en Heinenoord. Op eigen veld werk Hoek met 2-0 teruggewezen en zo staat de ‘ winstpakker’ nu op vier. De derde plaats werd zo gecontinueerd.

Vorige week zaterdag kreeg Hein van Heeks vrouw haar man met geen stok de deur uit. De verloren wedstrijd tegen Heinenoord was de oefenmeester zo zwaar op de maag gevallen, vooral vanwege nalatige arbeidsethos, dat hij ‘zijn’ feestje in de binnenstad van Leiden maar aan zich voorbij liet gaan. ,,Daar had ik na die middag absoluut geen trek meer in en dus heb ik de bank verkozen, terwijl 3 oktober voor mij altijd heel belangrijk is geweest.”

Nieuweling Gert Labots had niet zijn beste dag aan de linkerflank
                                        Nieuweling Gert Labots had niet zijn beste dag aan de linkerflank

Een week later was het feest al uit de stad, maar viel er voor Van Heek toch weer wat te vieren. ,,We hebben weer laten zien wat we kunnen en daar ben ik heel blij mee. Je moet waken dat de klad er niet in komt en we speelden toch niet tegen een misselijke tegenstander.”

Met Hoek werd er gesproken over een degradant uit de topklasse, waar het al vroeg in het seizoen rommelde. Pas vorige week werd de eerste wedstrijd gewonnen, na een maand waarin de Zeeuwen zelfs niet eenmaal het net hadden kunnen vinden. Het leverde het ontslag op van trainer Ruud Pennings. Een nieuwe trainer is al aangesteld en dat is opvallend genoeg een trainer die eerder moest vertrekken. Dat soort malheur kende FC Rijnvogels niet, maar omdat de lat andermaal hoger ligt op de Kooltuin wordt er niet snel meer genoegen genomen met onvoldoende inzet en beleving.

Niels van Veen heeft de ban gebroken voor FC Rijnvogels
                                                        Niels van Veen heeft de ban gebroken voor FC Rijnvogels

Aan Katwijkse kant ontbrak Mitchel Beijersbergen, omdat de doelpuntenmaker ziek was geweest. Rob Zandbergen speelde linksachter en Wouter Soomer bleef aan de kant. Thomas Dijk en Martin Onderwater zijn nog steeds herstellende van een blessure.

In de eerste helft liet FC Rijnvogels al zien geleerd te hebben van ‘Heinenoord’. Overdreven oogstrelend was het spel zeker niet, maar de wil om te winnen was wel waarneembaar. Hoek stelde daar opvallende offensieve intenties tegenover en deelde minimaal evenveel speldenprikken uit als de thuisploeg. Vooral Nick de Groote en Sam de Munster lieten zich gelden. Het enige doelpunt kwam echter tot stand via Niels van Veen, tegen Hoek de gevaarlijkste aanvaller van de Katwijkers. De spits ontdeed zich simpel van zijn bewaker en haalde droogjes uit voor de 1-0. Dat was na ruim twintig minuten spelen.

Martijn Tjon A Noek doet er lang over, maar is uiteindelijk de maker van de 2-0
                                        Martijn Tjon A Noek doet er lang over, maar is uiteindelijk de maker van de 2-0

Voor die tijd mocht Martijn Tjon A Noek een keer ver oprukken de zestien in, maar hij kon eenmaal daar geen vuist maken. Lionel Fitsch testte een keer doelman Peter Messemaker met een ‘ zwabberbal’. Pieter van den Breggen had een ‘ krul’ in huis die net naast ging. De beste actie bij de thuisploeg kwam van Niels van Veen. Op artistieke wijze plukte hij een bal uit de lucht, waarmee hij zijn verdediger kansloos liet. Afdrukken lukte niet. Imdat Jordi de Jonghe zijn doel goed had verkleind. Voor het overige kwam Hoek er diverse keren gevaarlijk uit, maar bleven de Zeeuwen zuinig met het afmaken van mogelijkheden en kansen.

Van balans was in de tweede helft geen sprake meer. Al kort na rust hadden Gert Labots, Martijn Tjon A Noek en Pepijn Kooij Hoek grotere ellende kunnen bezorgen. Dat lukte niet, maar Van Heek zag zijn team wel volledig het heft in handen nemen. Vooral wanneer Kooij zich bemoeide met een Katwijkse aanval, moesten de gasten alle zeilen bijzetten om averij te voorkomen.

Over en uit voor Hoek: 2-0
Over en uit voor Hoek: 2-0

Gedurende de tweede helft veranderde er niets meer aan de gewijzigde hiërarchie op het veld. Van Hoek werd vrijwel niets meer vernomen en het was wachten op de tweede Katwijkse goal. Die kwam er vlak voor tijd via Tjon A Noek, ook al duurde het lang voordat de van HFC overgekomen aanvaller de trekker over haalde in die situatie. Het deed evenwel niets af aan de overwinning, die Van Heek zonder meer had doen besluiten wel een feestneus op de zetten bij gelegenheid. Zijn vrouw kreeg nu, anders dan vorige week, in elk geval een goedgeluimde man thuis.

FC Rijnvogels-Hoek 2-0 (1-0). 21. Van Veen 1-0, 89. Tjon A Noek 2-0. Scheidsrechter: Kieft. Toeschouwers: 400.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, J.Zandbergen, Wijmer, R.Zandbergen, Van der Horst, Van den Breggen, Kooij, Labots, Van Veen (89. Van der Bent), Tjon A Noek.

Jan Vos van mediapartner RTV Katwijk sprak na afloop met de winnende trainer: