Hoofdklasse B (zaterdag)- Wat is dat toch? Alweer in de slotfase drie goals tegen terwijl na de 1-3 van Rob Zandbergen de schaapjes op het droge leken. Gelukkig speelden de vogels zich vorige week al officieus veilig anders had het nog een benauwd slotstuk van het seizoen kunnen worden. Het beoogde linkerrijte kan nu wel worden vergeten. Smitshoek- FC Rijnvogels 4-3.

 
In de nabeschouwing viel te beluisteren dat Hein van Heek not amused was over het in het laatste half uur falen van zijn team. ,,Voorin hadden we het na de rust af moeten maken en achterin was de organisatie daarna zoek”, baalde de oefenmeester terecht na. ,,Het lijkt wel of we op een gegeven moment de druk niet aan kunnen als de tegenstander opportunistisch gaat pressen.” Het optreden in Smitshoek deed denken aan het duel tegen Noordwijk waar ook in no time een zeker lijkende overwinning uit handen werd gegeven. Toen hielden de vogels nog een punt over aan de merkwaardige wedstrijd, nu stonden zij met lege handen na een wedstrijd die nodeloos werd verloren.

Niels van Veen werkt de 0-1 binnen
Niels van Veen werkt de 0-1 binnen

Er leek in de eerste helft geen vuiltje aan de lucht. De zaterdagmiddag weer blauwe Katwijkers heersten en gaven weinig tot niets weg. Mede geruggensteund door de vroege voorsprong die Niels van Veen koppend vanuit een hoekschop al op het scorebord bracht. Het ontbreken van de geopereerde Sander van der Horst deed zich niet echt voelen want de andere Sander (Van der Gugten, red.) verving hem goed. Rob Zandbergen schoof door naar het middenveld en Van der Gugten vormde samen met Kevin Wijmer een betrouwbaar hart van de defensie. Met verzorgd voetbal gingen de Rijnvogels op zoek naar de 0-2. Het was wederom Niels van Veen die deze op zijn naam schreef. Vanuit een zelfde positie als de week ervoor tegen Katwijk dook hij op rechts de zestien in en nu was het niet hard en hoog in het kruis bij de eerste paal maar langs de grond via de binnenkant van de verste paal waarmee hij doelman Mike van de Wijngaart voor een hopeloze opgave stelde. Als het schot van Yuri Guijt niet rakelings over was gescheerd, had de marge bij halftime nog ruimer kunnen zijn en zou er niets op te aan te merken zijn geweest.

Niels van Veen maakte ook de tweede Katwijkse treffer
Niels van Veen maakte ook de tweede Katwijkse treffer

Die 0-3 had pal na de thee moeten vallen. Van Veen – de gevaarlijkste spits vandaag – gaf na goed doorzetten knap voor, maar Mitchel Beijersbergen was een fractie te laat om de wedstrijd in het slot te gooien. De grove charge die kort daarna Kevin Wijmer de wedstrijd kostte, bleek een ommekeer. Het leek wel of met het wegvallen van de immer constante centrale verdediger de rust en de organisatie achterin met het wegvallen van Wijmer binnen was geslopen. Smitshoek – voor de rust dus nauwelijks aan het woord – leek er weer in te geloven maar schuwde keiharde tackles niet. Een inzet werd door doelman Peter Messemaker nog gekeerd maar de rebound was voor Tom Achterberg, 1-2.
De Katwijkse formatie geloofde op dat moment nog steeds in eigen kunnen en wilde weer orde op zaken stellen. Het deed dit door Rob Zandbergen die na een afgeslagen hoekschop beheerst de 1-3 langs Van de Wijngaart schoof. Het tij leek weer gekeerd maar in plaats van eb werd het vloed voor de Katwijkse veste. Vooralsnog wist Messemaker met een miraculeuze voetbeweging de schade te beperken, maar een communicatiestoring tussen de doelman en een zijner verdedigers, die beiden voor de bal gingen, deed het leer voor de voeten van Steven Wever belanden die vanuit een moeilijke hoek het lege doel vond, 2-3.

Smitshoek tegen het canvas, 1-3..Niets was minder waar
Smitshoek tegen het canvas, 1-3..Niets was minder waar

Voordien weigerde scheidsrechter Mulder tot twee maal toe de bal op de stip te leggen toen Van Veen op weg naar succes leek. Wellicht eenmaal een twijfelgeval, maar moment nummer twee had met een elfmetertrap gehonoreerd kunnen worden. Daarna volgde nog een grove charge op Van Veen. Het bleef slechts bij geel.
De in gevaar verkerende oranjehemden uit Barendrecht roken bloed. Het team was geen schim meer van een machteloos opererend geheel van de eerste helft. De sterke spits Marvin Richard maakte vanuit een moeilijke hoek het mooiste doelpunt van het duel en knalde zijn team op de valreep naar de gelijkmaker.

Het werd echter nog erger voor Van Heek en de zijnen. In de blessuretijd was het weer Richard die na een snelle uitbraak werd bereikt en van dichtbij de thuisclub in euforie bracht, 4-3. Deze wedstrijd diende als een schoolvoorbeeld hoe raar het in de voetballerij kan lopen. Het cliché: een wedstrijd met twee gezichten was duidelijk weer eens van toepassing. De vraag waarom de Rijnvogels niet voor het eerst in dit seizoen de punten in de slotfase onnodig uit handen gaven is voer voor psychologen. Zij kunnen er zich de hersenen over pijnigen.

Smitshoek uit deed hevig terugdenken aan Noordwijk thuis..
Smitshoek uit deed hevig terugdenken aan Noordwijk thuis..

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Joey Zandbergen, Kevin Wijmer (47. Sammy Zandbergen), Sander van der Gugten, Andreas Stam, Pieter van den Breggen, Rob Zandbergen, Yuri Guijt, Martin Onderwater, Niels van Veen (84. Jeffrey Beukenholdt), Mitchel Beijersbergen (76. Timo Schaap).