Eerste klasse B (zaterdag)- GHC verloor het eerste treffen in 2015 met 1-4 van Sportlust’46, gezien de stand op de ranglijst geen verrassende uitslag. Toch had het zomaar anders kunnen lopen. Voorlopig blijft de Leidse eersteklasser weinig onheil bespaard.

,,Koffietentverhalen. Dan hoor ik dat er drie of vier spelers weg zijn, dan zelfs zeven.” Aftredend preses Dick Barnhoorn laat voorafgaand aan de ontmoeting met de Woerdense opponent weten ‘het niet op prijs te stellen’ wat er over ‘zijn’ club wordt gezegd en geschreven. ,,Het is niet de meest makkelijke fase waarin de club zit, maar daar lopen we niet voor weg. In elk geval kan je aan de opstelling zien dat de soep niet zo heet wordt gegeten en dat we er samen uit willen komen.”

Diverse spelers zouden uit onvrede over achterstallige betalingen zijn vertrokken, maar in het eerste duel na de winterstop blijkt de schade ernstig mee te vallen. Enkel Michael Halvemaan koos het hazenpad, maar dat was geen basisspeler in de eerste seizoenshelft. Verder ontbraken in de basisopstelling Michael van Voorthuijzen en Martijn van Leeuwen, maar daaraan lagen blessures ten grondslag. Daar kwam Danny Maaskant voorts nog bij in de warming-up.

Al met al bleek de personele bezetting wel de achilleshiel voor de geplaagde formatie van Dennis Olman en Kees van Tongeren. De voor Maaskant in de plaats spelende Angelo van Heusden kende een ronduit ongelukkige middag. Zo werkte de linksback de 0-1, volkomen onnodig, achter zijn eigen doelman en bracht hij Sportlust’46 later nog twee keer onbedoeld in kansrijke positie. Overigens had Jeffrey Rutten pal na het beginsignaal en voor de 0-1 al de lat getroffen namens GHC.

Koos de Haas was de andere dissonant aan Leidse zijde. De lang niet altijd opgetrommelde aanvaller in de eerste dertien wedstrijden maakte een inspiratieloze indruk en kreeg grote kansen om GHC op 1-1 en later op 1-2 te zetten. Hij slaagde daar niet in, waar de nummer twee van de ranglijst juist veel slagvaardiger was.

Vooral Gert Labots, Kevin Blonk en Martijn Jansen waren vaak ‘too much’ voor de nummer laatst. Labots tekende na rust voor de 0-2 na weifelend optreden bij Niels van den Burg, die niet in grootse vorm stak. De naar FC Rijnvogels vertrekkende buitenspeler gooide het duel met zijn tweede doelpunt en dus de 0-3 op slot, hoewel Jeffrey Rutten direct een antwoord klaar had. Even drong GHC aan en kwamen er mogelijkheden om er alsnog een spannende slotfase uit te persen. Vervolgens counterde Sportlust verder weg en werd GHC met grotere sportieve zorgen opgezadeld.

,,We kunnen moeilijk ontkennen dat we in zwaar weer zitten. Pech blijft ons ook achtervolgen. Toch heb ik een strijdbaar GHC gezien, dat minimaal zoveel kansen kreeg als de tegenstander. En zelf geef je drie goals weg”, oordeelde Olman. De kern van het verhaal werd daarmee aangestipt, hoewel daarmee tegelijkertijd werd blootgelegd dat Sportlust beduidend meer smaken in huis heeft dan GHC, dat zich op moet maken voor resterende loodzware maanden.

GHC-Sportlust’46 1-4 (0-1). 10. Van Heusden (eigen doel) 0-1, 56. Labots 0-2, 65. Labots 0-3, 65. Rutten 1-3, 85. Cieremans 1-4. Scheidsrechter: Greveling. Toeschouwers: 100.

GHC: Van de Burg, Sloos, De Roode, Gonlag, Van Heusden (69. Van Voorthuijzen), Van der Weijden, Lammers, Bezzai (79.Demirbas), Narcisio (79. Boukhidous), Rutten, De Haas.

Bron: LD/HK