Eerste klasse B (zaterdag)- Het zonnetje scheen de laatste weken volop voor de Vlietbewoners. De laatste drie wedstrijden werden overtuigend gewonnen en met de volle buit uit de resterende drie wedstrijden, te beginnen zaterdagmiddag tegen concurrent Forum Sport, zou de nacompetitie nog ontlopen kunnen worden. Dat voor wat betreft het meest gunstige scenario. Die hoop van de tricolores werd op sportpark tˈ Loo in Voorburg door A-junior Leo Dijkhuizen de grond ingeboord. Het jeugdig talent was zaterdagmiddag de grote man bij de Voorburgers met twee treffers. GHC verloor dus met 2-0 en kan, mede door de andere uitslagen, zich enkel nog via de nacompetitie veilig spelen.

De ploeg van trainer Dennis Olman staat na de nederlaag weer met beide benen op de grond. De Leidse ploeg moet de komende twee wedstrijden, uitgerekend tegen DSO en HBOK, nog vol aan de bak om directe degradatie te voorkomen. DSO verloor overigens met 10-0 van Swift en HBOK won verrassend bij Deltasport.

Tegen Forum Sport schoot de ploeg van Olman in eigen voet. Op de zege van de gastheren viel niets af te dingen. Dat de ene wedstrijd de andere niet is, onderstreepte het gezelschap van Olman overduidelijk in Voorburg. Van de passie en strijd waarmee vorige week Haaglandia werd vernederd was weinig over.
Op de openingsfase na, waarin spits Soufiane Boukhidous zijn omhaal naast zag scheren, en Michael de Roode, die een pegel gestopt zag worden door Forum Sport doelman Davy Schilperoort, waren het de gastheren die het meeste gevaar konden stichten.

Vooral de snelle Osman Lamin, die verdediger Danny Maaskant een lastige middag bezorgde, was met zijn rushes gevaarlijk. Doelman Niels van den Burg moest onder meer redding brengen op een lage schuiver van Lamin. Halverwege de eerste helft liet groeibriljant Dijkhuizen GHC’er Shurdien Narcisio zijn hielen zien, maar de aanvaller schoot tot opluchting van de Leidse ploeg en supporters rakelings naast. De jonge spits was even later wel doeltreffend door een uitstekende lage voorzet van Lamin achter doelman Van den Burg te schieten (1-0). Het middenveld, met de licht geblesseerde Bart van de Weijden, werd door de fysiek sterkere gastheren gedomineerd. De Voorburgers raakten vlak voor rust nog het aluminium.

Na rust kwam GHC veel beter uit de startblokken. Jeffrey Rutten had met zijn ferme kopbal meer verdiend, dit na een uitstekende actie van Michael van Voorthuijzen. Doelman Schilperoort redde in een reflex en voorkwam daarmee de gelijkmaker.

Boukhidous werd in de 65e minuut een vrije doorgang ontnomen. De vrije trap van de Roode, die vorige week nog verwoestend uithaalde, miste nu de juiste richting.
Van den Burg hield zijn ploeg aan de andere kant op de been na een spetter van Dijkhuizen. Dezelfde speler gooide even later de wedstrijd op slot na een snelle omschakeling: 2-0.

Elroy Lammers zag daarna zijn harde uithaal via een verdediger net naast zeilen, maar GHC was vor het overige gezien . Het waren al met al te weinig hoogtepunten van de Leidse kant.
De ploeg van Olman koos te vaak voor de lange bal, waar het sterke centrale duo van de thuisclub de wedstrijd controleerde. In de slotfase werd de deur naar de Leidse goalie wagenwijd opengezet, maar de gastheren weigerde definitief de trekker over te halen. Voor de uitslag en de verdeling der punten haalde het niet meer uit.
Voor Dennis Olman was de nederlaag hard aangekomen. ,,De ploeg was vanmiddag niet herkenbaar, zoals de vorige wedstrijden. Het lef en bewustzijn voor een goed resultaat ontbrak bij de ploeg. Tactisch hebben we dramatisch gespeeld. Er is vandaag door ons niet gevoetbald, veel te vaak werden verkeerde keuzes gemaakt . Vooral het niet kunnen opbrengen om druk te zetten op de bal, wat de laatste wedstrijden toch ons handelsmerk is geweest, was teleurstellend. Één lichtpuntje zie ik wel; we hebben het nog zelf in de hand om degradatie te ontlopen.”

Ook Elroy Lammers heeft wel eens leukere wedstrijden gespeeld. ,,Die gasten waren zeker in de eerste helft veel feller dan onze ploeg, wij misten deze middag juist de felheid van de laatste weken. Hoe het komt, geen idee, het is klaar, jammer we hadden alle wedstrijden moeten winnen om de nacompetitie nog te kunnen ontlopen. We waren vooraf door de trainer gewaarschuwd voor de snelle omschakeling van de gastheren, het heeft niet geholpen. Door veel te vaak de lange bal te spelen was het deze middag zeker niet lekker voetballen op het middenveld.”

Talent Leo Dijkhuizen scoorde voor de hoofdmacht van de Voorburgers zesmaal in even zoveel malen wedstrijden. Voorts had Dijkhuizen met 27 doelpunten in 14 wedstrijden een aanzienlijk aandeel in de promotie van de A junioren naar de derde divisie. ,,Ik heb zeker ambitie om hogerop te gaan spelen, volgend seizoen speel ik echter zeker nog voor Forum Sport. Vandaag had ik een hattrick moeten scoren.”
Dijkhuizen kon met het speltempo van de hoofdmacht moeiteloos mee. De Voorburger, die bij VUC begon, belandde vervolgens bij de D1 en D2 van Feyenoord, om daarna bij Forum Sport te gaan ballen.

Basisopstelling: Niels van den Burg, Michael van Voorthuijzen,Tim Gonlag, Michael de Roode, Dannny Maaskant, Bart van der Weijden, Shurdien Narcisio, Martijn van Leeuwen, Jeffrey Rutten, Elroy Lammers, Soufiane Boukhidous.