Eerste klasse B (zaterdag)- GHC kijkt de tweede klasse in de ogen na de ontluisterende 1-4 thuisnederlaag tegen concurrent DSO. Een route om via p/d-wedstrijden te ontsnappen ligt er op zich nog wel, maar daar lijkt niemand aan de Vliet nog in te geloven.
Drie seizoenen achtereen eindigde GHC als negende in de eerste klasse en daarmee werd een puik vervolg gegeven aan een aantal jaren waarin de Leidenaars floreerden. Acht jaar geleden acteerde de fusieclub immers nog in de vierde klasse. Dit seizoen is echter alles anders en veel ellende kwam bijeen in het treffen met DSO. Bij een overwinning zou GHC het seizoen nog een vervolg kunnen geven en het in elk geval nog in eigen hand hebben. Dat laatste is niet meer het geval en de lichaamstaal sprak boekdelen. De pijp lijkt leeg en de handdoek geworpen.

Soufiane Boukhidous kreeg de nodige kansen en de rode kaart..
Soufiane Boukhidous kreeg de nodige kansen en de rode kaart..

Toch was het opmerkelijk dat er zo ruim werd verloren. Want hoe had de gemoedstoestand eruit gezien wanneer de pakweg acht dotjes van kansen wel zouden zijn omgezet in een treffer? Daarnaast gaf de ploeg twee goals weg, waardoor DSO opzichtig de helpende hand werd geboden.
Zo kon Kevin Cameron in een vroeg stadium profiteren van wanorde in de Leidse organisatie, nadat Elroy Lammers een pass bijna zielloos in de voeten had geschoven bij een middenvelder van DSO. Na de 0-1 herpakte GHC zich wel, maar de fraaiste kansen werden om zeep geholpen, waarbij Vrouwe Fortuna overigens ook niet de kant van de tricolores had gekozen.

Jeffrey Rutten speelde een sterke wedstrijd, maar het mocht niet baten
Jeffrey Rutten speelde een sterke wedstrijd, maar het mocht niet baten

De eerste die een grote kans kreeg was Soufiane Boukhidous. De aanvaller ging alleen op doelman Michael Verhoef af, maar kwam als verliezer uit de bus. Niet veel later trachtte Bart van der Weijden de Zoetermeerse doelman te verschalken met een lob, maar de bal kreeg niet voldoende hoogte mee. Ook de volgende kansen waren voor GHC, hoewel DSO tussendoor twee keer net niet kon profiteren van de gewaagde opstelling van de GHC’ers. De buitenspelval werkte een paar keer niet en dus was het ook opletten voor de 0-2.

Wel of geen slaande beweging? In elk geval trekt scheidsrechter Kloet de rode kaart
Wel of geen slaande beweging? In elk geval trekt scheidsrechter Kloet de rode kaart

Zoals gezegd kwamen de echte kansen tot stand voor het doel van Verhoef. Boukhidous haalde een keer niet overtuigend genoeg uit bij een hoekschop, een kopbal in vrijstaande positie van dezelfde speler ging over en Tim Gonlag mikte een kopbal op de paal. Even voor rust kon GHC de paal andermaal vervloeken. Dit keer had Boukhidous het geluk niet aan zijn zijde.

Goalie Michael Verhoef kreeg genoeg te doen, maar hoefde slechts eenmaal te passen
Goalie Michael Verhoef kreeg genoeg te doen, maar hoefde slechts eenmaal te passen

Ondanks de achterstand hoefde GHC niet te wanhopen, want de ploeg kreeg in het vervolg van de middag nog steeds genoeg ruimte en kansen om DSO te achterhalen. Wel dient te worden aangetekend dat de Zoetermeerders eveneens nalieten de tegenstander vaker te laten aftrappen. Vooral op Cameron kreeg de thuisploeg niet altijd vat.
Kort na het begin van de tweede helft werd de malheur groter, omdat Boukhidous, die zijn handen in onschuld waste en na afloop aangaf van geen slaande beweging te weten, moest vertrekken met een rode kaart op zak. Halverwege de tweede helft werd het vervolgens 0-2. Volgens de GHC’ers vanuit buitenspelpositie, maar doelman Niels van den Burg zag er in elk geval ook niet goed uit en had de tegentreffer simpelweg moeten voorkomen.

 
GHC stribbelde alsnog met de moed der wanhoop tegen en kreeg andermaal genoeg gelegenheid om in elk geval nog een belangrijk punt te pakken. Nu kregen Gonlag en Jeffrey Rutten het niet voor elkaar om Verhoef te kloppen. Danny Maaskant tekende wel voor de aansluitingstreffer, maar kort daarop pakte Michael de Roode vanwege commentaar op de leiding zijn tweede gele kaart en daarmee was het definitief gedaan met het Leidse verzet. Ogenschijnlijk ook al met het oog op de afsluitende ontmoeting bij HBOK. Daar zou gewonnen moeten worden en DSO moet dan ook nog een handje mee helpen door te verliezen.

Vertrekt Dennis Olman met degradatie na een aantal fraaie jaren?
Vertrekt Dennis Olman met degradatie na een aantal fraaie jaren?

Het heeft er alle schijn van dat GHC de mentale veerkracht niet meer kan opbrengen en dat de opgelopen rake tikken in de loop van het seizoen hebben gemaakt dat het ondertussen niet meer uit de Leidse tenen kan komen. Roberto Escudero moet er ernstig rekening mee houden dat hij als opvolger van Dennis Olman een tweedeklasser onder zijn hoede zal krijgen.

 
GHC-DSO 1-4 (0-1). 10. Cameron 0-1, 65.Schoonen 0-2, 76. Maaskant 1-2, 82.Koster 1-3, 90. Montanus (strafschop) 1-4. Scheidsrechter: Kloet. Toeschouwers: 200.
GHC: Van den Burg, Sloos, Gonlag, De Roode, Maaskant, Van der Weijden, Lammers, Van Voorthuijzen, Boukhidous, Demirbas (46.De Ridder), Rutten.

http://www.fotografiewilcodevilee.nl/