Eerste klasse B (zaterdag)- De ontlading was duidelijk hoorbaar aan de stem van de vrouwelijke speaker op Sportpark de Vliet. Spits Jeffrey Rutten had zojuist de 4-0 op het scorebord gezet en maakte daarmee aan alle onzekerheid een einde. Waar GHC eerder dit seizoen nog met 3-0 de boot in ging tegen de in verval geraakte titelpretendent Deltasport, won het zaterdagmiddag tijdens het weerzien zeer verrassend van de ploeg uit Vlaardingen.

Jeffrey Rutten gaat in de houdgreep bij een Vlaardinger
Jeffrey Rutten gaat in de houdgreep bij een Vlaardinger

,,Helaas zie ik het vertrouwen binnen de spelersgroep langzaam wegebben”, was trainer Dennis Olman vooraf nog niet bijster optimistisch. In de negentig minuten voetbal die volgden was er weinig van het geringe vertrouwen terug te zien. Hekkensluiter GHC speelde anderhalf uur lang met de borst vooruit en veegde de vloer aan met de nummer vier van de ranglijst.
Terwijl Soufiane Boukhidous dankzij twee treffers door de omroepster tot man van de wedstrijd werd benoemd, had die titel evengoed aan een man aan de andere kant van het veld gegeven kunnen worden. Mede dankzij een ijzersterk optreden van gelegenheidsdoelman Remco Neuteboom kwamen de sleutelstedelingen eigenlijk nauwelijks in de problemen. De 21-jarige goalie kreeg twee uur voor aanvang van de wedstrijd te horen dat hij de zieke Niels van der Burg onder de lat zou vervangen, en deed dat met verve. ,,Dat is lang geleden, was het eerste wat ik dacht”, vertelt Neuteboom na afloop. ,,Vorig seizoen tegen Rijnvogels voor de beker speelde ik voor het laatst in het eerste.”

Soufiane Boukhidous was net als de laatste weken van grote waarde voor GHC
Soufiane Boukhidous was net als de laatste weken van grote waarde voor GHC

Terwijl de mededeling van Olman over de absentie van Van der Burg vooraf in de kleedkamer nog als een domper werd ontvangen, toonde Neuteboom zich binnen de lijnen een waardige vervanger. Tot drie keer toe hield de doelman Edinho Pattinama -zoon van Ton Pattinama, oud-profvoetballer en tegenwoordig de man aan het roer bij Deltasport- van scoren af. ,,Door mijn lengte (1,74 meter, red.), twijfelen mensen nog wel eens over mijn kwaliteiten. Maar dat ik goed kan keepen, daar komen ze vanzelf wel achter”, aldus de jonge sluitpost, die in de C’tjes de overstap maakte van UVS naar GHC.

Jeffrey Rutten nam de vierde Leidse goal voor zijn rekening. Weelde aan de Vliet!
Jeffrey Rutten nam de vierde Leidse goal voor zijn rekening. Weelde aan de Vliet!

Deltasport, dat al zes wedstrijden van een zege verstoken was voor het treffen met GHC, liet verdedigend nogal wat steken vallen en dat resulteerde al vroeg in een Leidse treffer. Een voorzet van Elroy Lammers werd fraai binnengewerkt door Soufiane Boukhidous, die na een half uur spelen de marge verdubbelde door een laag schot uit de draai. ,,Het mocht wel weer een keer”, glundert Boukhidous. ,,Uit speelden we ook wel goed tegen hen, dat neem je mee naar deze wedstrijd. We vochten echt als een team vandaag.”
De tengere Boukhidous zag drie minuten na zijn tweede doelpunt hoe Shurdien Narcisio kinderlijk eenvoudig de bal veroverde in het zestienmetergebied van Deltasport en zijn collega Lammers in staat stelde de 3-0 aan te tekenen. ,,Het ging lekker vandaag. Ik zit goed in m’n vel”, verklaart Boukhidous.

,,Daarom is het wel jammer dat ik een gele kaart kreeg en daardoor geschorst ben voor de wedstrijd van volgende week tegen HVC’10. Ik denk wel dat deze overwinning vertrouwen geeft. Elke week spelen we goed, maar nu valt het een keer onze kant op.”

Bart van der Weijden haalt uit, ex-Boshuizenaar Levi Marengo komt te laat
Bart van der Weijden haalt uit, ex-Boshuizenaar Levi Marengo komt te laat

Doordat ook HBOK het volle pond binnensleepte in eigen huis tegen Nootdorp (1-0) blijft GHC de rode lantaarn dragen. Wel zien de tricolores het gat met nummer 11 en 12, DSO en Voorschoten, verkleind worden tot vijf punten. ,,We hebben nog vijf wedstrijden te gaan, waarin we alles zullen geven. Dan zien we wel wat er mogelijk is”, klinkt keeper Neuteboom hoopvol.
Kansen om eerste keeper van GHC te worden, lonken voor de Leidse keeper, nadat eerste doelman Van der Burg onlangs bekendmaakte terug te keren naar UVS. ,,Ik weet niet wat de club met me van plan is, dat zal ik binnenkort wel horen. Ik denk zelf dat ik er wel klaar voor ben.”

Dennis Olman kreeg de handen eindelijk weer eens regelmatig op elkaar. ,,Bij vlagen prima voetbal gespeeld"
Dennis Olman kreeg de handen eindelijk weer eens regelmatig op elkaar. ,,Bij vlagen prima voetbal gespeeld”

Opstelling GHC: Neuteboom; Van Voorthuijzen, Gonlag, De Roode, Maaskant; Narcisio, Van der Weijden (90. De Ridder), Van Leeuwen; Boukhidous (86. De Haas), Rutten (80. Demirbas), Lammers.
Scoreverloop: 6’ 1-0 Boukhidous, 32’ 2-0 Boukhidous, 39’ 3-0 Lammers, 65’ 4-0 Rutten.

Foto’s: met dank aan Wilco Devilee