GR 10 GEEN PINGEL

Hoofdklasse B (zaterdag)- Yuri Guijt speelde in de D1 toen de inmiddels 35-jarige Hendrik van Beelen in 2004 met Quick Boys kampioen van Nederland werd. Zaterdag stonden ze als teamgenoten aan de basis van de late zege van FC Rijnvogels op ’s-Gravenzande: 2-1.

Guijt (23), die na dit seizoen terugkeert op Nieuw Zuid, schoot in blessuretijd de winnende binnen, nadat Van Beelen na een uur spelen al gelijk had gemaakt, waarbij de grensrechter constateerde dat zijn kopbal de doellijn gepasseerd had. ,,Hij is toch een soort mentor voor me’’, sprak de matchwinner over de afzwaaiende routinier. ,,Bijzonder om met hem samen te spelen, als jeugdspelertje keek ik enorm tegen hem op. In zijn voetsporen treden? Nou, dat wordt lastig met iemand van zijn status. Ook vandaag was die ouwe rot weer geweldig.’’

De lovende woorden voor de oudgediende waren op zijn plaats. De aan zijn afscheidstournee bezig zijnde Van Beelen kan ook dit seizoen niet rekenen op een basisplaats. Bij afwezigheid van een andere oud-Quick Boyzer, Sander van der Horst, deed Hein van Heek echter weer eens een beroep op hem. Ondanks een gebrek aan wedstrijdritme ging de middenvelder voorop in de strijd en hielp zijn onherkenbare ploeg over een dood punt.

GR 13

Want de thuisploeg maakte er tegen de hekkensluiter aanvankelijk een potje van. Alweer. ‘FC Rijnvogels laat hart thuis en verliest kansloos’, kopte de krant na de offday bij Spijkenisse (3-0). Blijkbaar lag het vitale orgaan goed verstopt op de Kooltuin, want de Katwijkers trokken de lijn van een week eerder in de eerste helft moeiteloos door. Al in de tweede minuut profiteerde Martijn Broos van schrijnend zwak verdedigen aan Rijnvogels-zijde, waar vooral Orlando Ouwehand onzeker oogde. Maar eigenlijk gold dat – uitgezonderd Van Beelen en Mitchel Beijersberen – voor al zijn teamgenoten voor rust. Rijnvogels mocht zich in de handjes knijpen dat het die met slechts 0-1 bereikte, ook al omdat de ongrijpbare Domingos Lopes de Brito na een fraaie actie de lat trof.

GR 20 JEF B

Hoe anders was het beeld na rust, met Jeffrey Beukenholdt voor de dramatische Martin Onderwater. Ineens speelde Rijnvogels wel met passie en bleek ook al snel waarom de tegenstander met zeven punten onderaan bungelt. Al duurde het na de gelijkmaker van Van Beelen nog lang voordat het kwaliteitsverschil ook in de score werd uitgedrukt. De ontlading was daardoor groot, ook bij Van Heek: ,,’s-Gravenzande was voor rust sterk, omdat wij het toelieten. Het was blinde paniek. De zeperd van vorige week, opgeteld bij de snelle achterstand, kwamen toch hard aan. Maar na rust herpakten we ons en toonden we ons ware gezicht. Als collectief. Want daar moeten wij het toch van hebben.’’

FC Rijnvogels – FC ‘s-Gravenzande 2-1. 2. Broos 0-1, 63. Van Beelen 1-1, 90+1. Guijt 2-1.

Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 700.

FC Rijnvogels: Messemaker; J. Zandbergen, Wijmer (23. Stam), Ouwehand (86. Van Veen), R. Zandbergen; Van der Breggen, Guijt, Van Beelen; Beijersbergen, Onderwater (46. Beukenholdt), Dijk.

Bron: Leidsch Dagblad/RT