Eerste klasse B (zaterdag)- Het was een lange busrit terug vanuit het Noord-Hollandse Hoorn naar Valkenburg. Veel wegomleidingen en dan ook nog een wedstrijd die verloren werd. En wederom in de absolute slotfase. Valken’68 verloor nipt van Zwaluwen’30 (2-1).

De hoofdmacht zat dan ook met een dubbel gevoel in die bus. Aan de ene kant het gevoel dat er goed gespeeld was en aan de andere kant die late treffer van de sterke tegenstander waardoor de eindstand 2-1 werd.  Tevens moest men terugdenken aan afgelopen dinsdag, toen Valken’68 in de bekerwedstrijd ook al vlak voor het einde de tegentreffer voor de kiezen kreeg tegen RKAVV, waardoor de volgende ronde van de districtsbeker werd mis gelopen.

Tel daarbij op de groot uitgevallen bekernederlaag tegen Quick Boys en de vraag doemt zich op of het meer aanvallende concept van de nieuwe trainer, Gerard de Geus, niet wat verkeerd uitpakt. Daar is verdediger Jeroen Haasnoot het helemaal niet mee eens. ,,Ik heb vijf fijne jaren met Andries Wendt gehad en die wilde ook aanvallend spelen. Alleen kwam het daar afgelopen seizoen niet hel vaak van. Nu spelen we iets anders, met druk naar voren, minder inzakken, vol gas in de aanval, bal afpakken in de verdediging van de tegenpartij want dan ben je het dichtst bij de goal. Dat gaat best goed, alleen loop je wel eens wat risico. Dat hebben we tegen Quick Boys gezien. Tegen Zwaluwen hadden we het in eerste kwartier best moeilijk, maar daarna konden we ons eigen spel gaan spelen.”

De meer dan verdiende ruststand was dan ook 1-1 door een mooi doelpunt van Mathijs de Mooij die daarmee de goal van Serder Ozturk tegenwicht bood. De linksback vervolgt: ,,Misschien hadden we op dat moment zelfs meer verdiend. De tweede helft liep anders. De tegenstander ging opportunistisch spelen met de lange bal. Daardoor konden we niet in ons spel komen en ging alles min of meer over ons heen. Wel hadden we pech toen Rens van Klaveren de bal op de paal zag terugketsen. Toen kwam dat tegendoelpunt (invaller Kevin Grent, red.) en dat was zwaar balen.”

De teleurstelling in de ploeg over dit resultaat was dan ook groot. Maar zoals Haasnoot eerder stelde:  ,,Wij geloven in dit concept en zo gaan we gewoon verder. Vergeet ook niet dat Zwaluwen een heel goede ploeg heeft met veel ex-betaalde voetballers die nu ook nog steeds, in tegenstelling tot ons, betaald worden. We schamen ons dan ook niet over deze uitslag, integendeel, we hebben goed gevoetbald. Vandaar dat dubbele gevoel bij de terugreis in de bus.”

Trainer de Geus sprak ook van een tweede kater in dezelfde week. ,,Na onze winst op ARC deden we het uitstekend bij RKAVV en was een stunt in de maak. Het was pijnlijk dat we het op een haar na net niet konden binnen slepen. Nu hadden we dus een bijna identiek verhaal. En dat terwijl je voor hetzelfde geld op 1-2 komt vlak voor tijd. En wat te denken van de vrije trap van Haasnoot. Die leek er in te zitten en toen was het nog 1-1. De scheidsrechter erkende na afloop dat hij de inzet waarschijnlijk had moeten tellen. Dan zit het dus niet erg mee. Maar ik vind dat we onderaan de streep tevreden mogen zijn over ons spel. Zwaluwen is een fysiek sterke ploeg die vast bovenin gaat meedraaien. Zo gek hebben we het dus niet gedaan. Dit Valken gaat sowieso geen grote nederlagen leiden. Ik heb vertrouwen in deze groep. De mannen zijn strijdbaar, laten zien er plezier in te hebben en het vooruit willen voetballen gaat steeds beter. Verdedigend stond het ook goed. Wel zijn we nog wat aan het zoeken op het middenveld, maar het komt goed met deze ploeg. Al zijn dit twee tikken in korte tijd en weten we dat ’s-Gravenzande ook een sterke tegenstander is volgende week.”

Opstelling Valken’68: Erwin van der Nagel, Sander van Duijn, Mark van der Plas, Lex Heemskerk, Jeroen Haasnoot, Matthijs de Mooij, Sven Boonstoppel, Arjan Haasnoot (68.Dylan Guijt), Corstiaan Paap (75. Dick van der Toorn), Dico Schaap (82.Erwin de Ridder) en Rens van Klaveren.

Foto: met dank aan VIDB