Eerste klasse B (zaterdag)- Geruime tijd bleef Danny Maaskant achter in de kleedkamer na afloop van het degradatietreffen Voorschoten’97 tegen GHC. Naar eigen zeggen zat hij er even finaal doorheen. GHC had net met 4-0 op de broek gehad en is terug op de laatste plaats. Hoe anders was de bui van Ahmed Faridi Blanquez. ,,Dit is prachtig. Eindelijk weer winst en dan met dit soort cijfers, ook al is het wat geflatteerd.”

nabeschouwing banner
Het was een roerige week geweest in beide kampen. GHC speelde vorige week gelijk bij Valken’68, waar winst niet had misstaan. De Leidse ploeg leidde met 0-2, maar uiteindelijk bleef er slechts een punt over aan het bezoek in Valkenburg. Daarnaast waren er weer wat schorsingen bijgekomen en dus was het alweer puzzelen voor Dennis Olman en Kees van Tongeren. Spelers als Michael de Roode en Bart van der Weijden heb je er als ploeg nu eenmaal liever bij. Olman mocht wel meedenken, maar zag de ontmoeting tegen Voorschoten’97 van achter het hekwerk. De naar GDA vertrekkende trainer kreeg naar aanleiding van de botsing in Valkenburg ook twee wedstrijden aan zijn broek.

Steven Knijnenburg kwam vaak als winnaar uit de bus in duel met Jeffrey Rutten
Steven Knijnenburg kwam vaak als winnaar uit de bus in duel met Jeffrey Rutten

In Voorschoten zag men het fout gaan en er werd ingegrepen. Marcel de Hoogt heeft een stap terug moeten doen (zou na dit seizoen sowieso het geval zijn, red.) en Paul van der Zwaan werd benaderd om de schone taak te vervullen om degradatie af te wenden. De Leiderdorper had wel oren naar de klus. ,,Het is een loodzware opdracht, maar tevens een uitdaging. Het kan in elk geval niet zo zijn dat ik een betere of slechtere trainer ben straks als we er wel of niet in blijven.”

 
Achmed Faridi Blazquez had de trainerswissel niet zien aankomen. ,,Om eerlijk te zijn niet nee. Van een medespeler kreeg ik een app’je dat we afgelopen dinsdag om 19 uur al op de club moesten zijn. Vervolgens heeft de nieuwe trainer een speech gehouden en een stemming voor elk individu. De vraag was of de spelers mee wilden in zijn filosofie. Iedereen heeft daar ‘ja’ op gezegd. Ik werk al een tijd met Marcel de Hoogt en de trainerswissel verraste me wel. Ik ken de nieuwe trainer niet, maar hij heeft meteen getracht de boel op scherp te zetten. Hij gaf aan dat de bal bij ons lag om te laten zien dat we te laag staan. Kennelijk heeft het wat met ons gedaan. Misschien is het wel goed geweest dat er iemand van buitenaf is gehaald om ons de ogen te doen openen. Voor mij persoonlijk is het prettig uitgepakt tegen GHC. Ik speelde nog niet al teveel en nu kreeg ik een basisplaats. Ik hoop dat ik nu kan blijven staan.”

Boeiend waren de krachtmetingen tussen Marvin Sloos en Virgil Tsin-Asjoe
Boeiend waren de krachtmetingen tussen Marvin Sloos en Virgil Tsin-Asjoe

Maaskant had er vooraf vertrouwen in dat GHC eindelijk weer eens zou gaan winnen. ,,We pakten dan wel niet veel punten de laatste tijd, maar het spel was bij vlagen niet slecht en er zat weer karakter in de groep. En dan krijg je vervolgens zo op je donder. Voor mij is dat een zware domper. We komen van de koude kermis thuis. Ik ben het met je eens als je stelt dat we zwak zijn begonnen. Dat was tegen Valken’68 juist wel anders. Als ik de doelpunten terug haal dan kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat we de goals hebben weggegeven. We waren nog zo gewaarschuwd voor de lengte van hun bij standaardsituaties. Wij hebben echter ook lengte in de ploeg, maar dan moet je wel mee springen. Bij de eerste goal stond Kasper Michel helemaal vrij. Vervolgens geven we een pingel weg. Ik ben niet de speler die dat anderen gaat kwalijk nemen, maar we liepen na een halfuur wel achter de feiten aan. In de tweede helft hebben we ons aardig hersteld, maar dan vergeet je te scoren.”

 
Faridi Blazquez ziet in dat er nog genoeg werk ligt te wachten op zin ploeg, maar de opkikker kwam wel erg gelegen. ,,Dit moet de eerste stap zijn. Er staan nog ploegen in onze buurt en het kan nog steeds dat we de nacompetitie ontlopen. Ik zie ook niet in waarom we het niet zouden kunnen halen. Voor de groep is het in elk geval belangrijk dat de trainer direct een stempel wilde drukken. Dan is het maar duidelijk. We speelden ook wat anders dan anders. Met meer druk om zo de lange bal eruit te halen richting hun lange mannen voorin. Daarnaast hadden we drie centrale verdedigers staan en twee opkomende backs. Qendrim Gashi en Jim van der Krogt speelde meer ‘hangend’. Zeker in de eerste helft hadden we de controle en met een 2-0 voorsprong voetbalt het natuurlijk prettiger.”

Controle bij Shemiel Constancia. Michael van Voorthuijzen en Qendrim Gashi kijken toe
Controle bij Shemiel Constancia. Michael van Voorthuijzen en Qendrim Gashi kijken toe

Verdediger Maaskant ziet het ondertussen somber in. ,,Begrijp me goed, maar de groep wil niets liever dan in de eerste klasse blijven. Voor de club is het denkelijk beter om naar de tweede klasse te gaan. Het is geen leuk jaar, daar hoef ik niet omheen te draaien. We hebben het zonder meer goed gedaan de voorbije jaren, maar sinds dat Richard Guffens is vertrokken, hebben we een groot probleem met scoren. Bij mij bekruipt steeds meer het idee dat als we achter komen dat het dan ook gedaan is. En staan we met 0-2 voor, zoals bij Valken’68, dan gaat het om andere redenen weer fout. GHC is nog niet gezien, maar laten we vooral wel realistisch zijn. We hebben dan nog wel een inhaalwedstrijd open staan, maar dat is tegen Deltasport. Een kampioenskandidaat. Maar goed, op dit moment is elke tegenstander voor ons een zware. Ik denk ook dat Voorschoten’97 nog wel de nodige punten gaat pakken. Voor ons is het er in elk geval niet eenvoudiger door geworden. Het is voor mij in elk geval niet meer zo dat ik het hele weekend er ziek van ben. Dat had ik wel toen ik een jaar of achttien was, maar nu ben ik het eerder kwijt. Met een groepje zijn we na afloop naar een cafeetje gegaan. Dan spreek je er zeker nog over, maar daarna moet je verder. Er zijn altijd ergere dingen en dan is voetbal maar heel betrekkelijk. Kees (van Tongeren, red.) kreeg vlak voor de wedstrijd te horen dat zijn zwager overleden was. Dus tja, waar hebben we het dan over?”

Foto’s: met dank aan Angelo Blankespoor (Haaglandenvoetbal.nl)