Eerste klasse B (zaterdag)- Handhaven was voor Valken’68 het doel dit seizoen. Negen speelrondes voor het einde lijkt die missie al geslaagd te zijn. De Valkenburgers wonnen met 1-2 van DSO en stilaan kijken de mannen van Andries Wendt zelfs omhoog. Er lijkt meer in te zitten dan een bescheiden rol. Valken’68 is simpelweg een aanwinst voor de eerste klasse.

Johan Le Van kwam over van Rijnsburgse Boys. Om de simpele reden dat hij op De Middelmors geen kansen kreeg om aan het grote werk te ruiken. De middenvelder/aanvaller vond dat hij toe was aan een eerste elftal en koos voor ’t Duyfrak. Tot zijn teleurstelling startte hij in het tweede team. ,,Op dat moment dacht ik bij mezelf ‘wat doe ik hier’.”

Le Van, die niet onder stoelen of banken steekt dat Rijnsburgse Boys nog steeds wel in zijn hart zit, mokte maar bleef zijn best doen. Het tweede elftal van Valken’68 mag er zeker ook zijn is zijn idee, maar hij bleef azen op een plek in de hoofdmacht. Ondertussen was hij omgeturnd tot een back en op links achterin deed hij het alleraardigst. Zijn kans kwam toen Jeroen Haasnoot voor de winterstop op vakantie ging. Le Van werd door Wendt erbij gehaald en vanaf dat moment wilde hij niets anders dan zijn kans pakken. Oefenpotjes benutte hij om zich verder in de kijker te spelen.

,,Ik heb er nu pas twee officiële wedstrijden op zitten voor 1, maar het gaat lekker. Dat zijn ook de signalen die ik opvang. Zowel van de trainer als van anderen binnen de club. Het is aan mij om de trainer te blijven overtuigen, hoewel ik ook wel weet dat Jeroen een vaste waarde is. Hij komt volgende week weer terug van een periode van afwezigheid. Hij is net als ik een pezer. De trainer kan hem ook centraal opstellen en dat ik blijf staan. Maar ja, dat gaat ook weer ten koste van een andere speler. Het verhaal is dat Valken’68 een brede keuze heeft met een man of twintig. Die concurrentie is prima. Enkel wil iedereen spelen en dat is voor mij niet anders.”

Ook tegen DSO was het steeds meer volwassen geworden Valken niet zorgen vrij, ook vormgever Jaber Akhrif ontbrak onder meer vanwege een schorsing, maar de bezoekers hadden de zaken prima voor elkaar en er lijkt geen sprake te zijn van verzwakkingen als de opstelling noodgedwongen wordt gewijzigd.

,,Dat is een kracht van Valken’68. In de breedte is het niet verkeerd en we vormen echt een team. Ik moet zeggen dat ik het verrassend vond hoe DSO speelde. In het thuisduel heb ik nog zitten kijken en zetten ze druk. Nu deden ze dat niet eens met meewind. Al snel kregen we zo een onoverwinnelijk gevoel. We verzuimden alleen voor de pauze al te scoren. Wij kregen twee grote kansen en van DSO hadden we weinig te duchten.”

Na de wisseling van speelhelft bleef Valken’68 de lakens uitdelen. Sven Boonstoppel etaleerde zijn talent twee keer in het eerste kwartier na rust. Valken’68 zat met 0-2 op rozen. Niet ver voor tijd werd het nog wel 1-2, maar serieuze problemen bleven uit voor de gasten.

Valken’68 pakte tien punten na de winterstop. Naast DSO werden ook Nootdorp en HBOK eenvoudig aan de kant geschoven. Tegen Zwaluwen’30 werd verdienstelijk gelijk gespeeld. Een prima serie dus.

De ex-speler van Rijnsburgse Boys: ,,We zijn aan een goede reeks bezig en het smaakt naar meer. We krijgen nu GHC en HVC’10. Ploegen die onder ons staan en waarvan we eigenlijk moeten winnen. Mocht dat lukken dan staan we zeker in de top vijf en doen het dan goed in de derde periode. Van daaruit kunnen we verder kijken. Vrees hebben we in elk geval niet. Voor geen enkele tegenstander. Als promovendus kan je een keer omver worden gekegeld, maar die fase zijn we voorbij. Wij delen nu de kegels uit en dat voelt prettig.”

Opstelling Valken’68: Erwin van der Nagel, Sander van Duijn, Lex Heemskerk, Thomas Paauw, Johan Le Van (89.Jan van Duijn), Erwin de Ridder,Sven Boonstoppel Dico Schaap, Lars van Bommel, Rens van Klaveren (82. Ardy Vooijs), Dick van der Toorn.