De prijs voor het meest merkwaardige seizoen gaat dit jaar naar….. Voorschoten zaterdag. Ga maar na: van een rij teleurstellende en zwakke resultaten dat leidde tot het stempel van zekere degradatiekandidaat tot een schier onklopbare ploeg die bijna een periodetitel pakte. Keerpunt was de trainerswisseling: Paul van der Zwaan nam het roer over van Marcel de Hoogt. Daarmee is absoluut niet gezegd dat de laatste een koekenbakker is en Van Zwaan een magiër.

Bas Beijersbergen

 

Bas Beyersbergen (foto) is hier heel duidelijk in: ,,Nee, Marcel is gewoon een goede trainer. Ik ken hem vanaf de jeugd en weet waar ik over spreek. Het was het allemaal net niet de eerste periode. We creëerden kansen, die echter niet afgemaakt werden. Het spel was ook zeker niet slecht, maar we bereikten er weinig mee. Marcel liet ons erg vrij en misschien was de groep daar nog niet aan toe. De wedstrijden die echt om te huilen waren? Delta Sport uit en Swift lieten ons voor 100% kansloos met een 4-0 nederlaag als gevolg.”
Van der Zwaan bracht geen revolutie: geen radicale wijzigingen in de opstelling en niet een ommezwaai qua tactiek. ,,Nee”, vervolgt Beyersbergen, ,,het bleef bij kleine omzettingen en nuances wat onze spelopvatting betreft. De stukjes vielen echter opeens op hun plaats. Het belangrijkste verschil was wat mij betreft het mentale aspect. We kregen opeens geloof in eigen kunnen. De nieuwe trainer heeft daar zeker aan meegeholpen. De koppies gingen niet meer hangen bij een achterstand. Vertrouwen in elkaar, zal ik het zo samenvatten? De sfeer onderling was overigens nooit slecht, ook niet toen de punten uitbleven. Aan het eind kwamen we in een soort roes: zeven overwinningen op rij en een gelijkspel. Vooral de zeges op concurrenten HVC’10 en GHC waren cruciaal, al vind ik de zege thuis op het hooggeplaatste Deltasport de mooiste van het seizoen.”
De pas 19-jarige Beyersbergen veroverde dit jaar een basisplaats in het zo verrassende Voorschoten. ,,In het begin had ik moeite met het hogere tempo en fysiek moest ik stevig aanpoten. Ik kon me redelijk snel aanpassen en het gaat nu lekker.” Een positie als hangende rechtsbuiten of rechtshalf lijkt de plek waar de jongeling zich het meest thuis voelt. Met zijn dynamiek en loopvermogen is hij inmiddels een van de sterkhouders. Ook volgend seizoen verwacht hij op die plek te spelen. ,,Lastig om in te schatten wat het komende jaar gaat brengen: er zijn vier ploegen weg en vier nieuwe ervoor in de plaats gekomen. Er hebben zich versterkingen aangemeld en dat zal ons scorend vermogen ten goede komen. Onze ploeg heeft een vreemd jaar meegemaakt, maar we weten wat we voetballend kunnen. Mentaal zijn we in ieder geval ijzersterk.”

 

Voorschoten’97 in cijfers:
Totaalstand: 26-33-35-43 (7e)
Resultaten thuis: 13-23-21-15 (4e)
Resultaten uit: 13-10-14-28 (12e)
Beste periode: 9-19-15-12 (3e periode)
Grootste thuisoverwinning: GHC (4-0)
Grootste thuisnederlaag: ARC (2-6)
Grootste uitoverwinning: HBOK (2-4)
Grootste uitnederlaag: Swift (4-0), Deltasport (4-0)
Laatste thuisoverwinning: Nootdorp (2-1, 2 mei)
Laatste thuisnederlaag: Forum Sport (0-2, 28 februari)
Laatste uitoverwinning: Zwaluwen’30 (0-1, 18 april)
Laatste uitnederlaag: ARC (2-1, 21 februari)

Thuis de nul gehouden: 6x

Uit de nul gehouden: 1x

Thuis niet gescoord: 3x

Uit niet gescoord: 5x