Eerste klasse B (zaterdag)- De talrijke meegereisde supporters van ´s Gravenzande stonden langs de lijn om hun ploeg periodekampioen te zien worden. Kleurige rookpotten, jeugd met veel lawaai en een enorme dosis zelfvertrouwen konden niet anders dan een zege opleveren. Ongeslagen was de koploper en met en met slechts drie doelpunten tegen, wat kon er mis gaan? Voorschoten leek geen serieus obstakel na de 5-1 nederlaag vorige week tegen CSW. De mokerslag die de thuisploeg uitdeelde moet ongenadig hard aangekomen zijn: Voorschoten won zeer terecht met 3-1.

,,Geniet ervan. Maak er een mooie wedstrijd van; zo’n ambiance maak je niet veel mee.” Met die eenvoudige opdracht had trainer Dick-Jan Ente zijn mannen het veld ingestuurd. Bij de spelers leefde er vooral revanchegevoelens. Genieten, okee, maar de gênante nederlaag van vorige week diende wel rechtgezet te worden. Het leverde een verbeten strijdende thuisploeg op dat vocht voor elke centimeter gras. ’s Gravenzande wist niet wat het overkwam. De opbouw werd vanaf het begin met grote regelmaat vrijwel onmogelijk gemaakt doordat er steeds weer een Voorschoten speler in de weg stond. Balverlies leverde aanvankelijk nog geen gevaarlijke momenten op voor het doel van de bezoekers.

Remy Constancia V97za

Het was Constancia (foto boven) die in feite vanuit het niets na een minuut of twintig de score van afstand opende. Met een fantastisch knal joeg hij de bal in de kruising, hiermee bevestigend dat Voorschoten vandaag serieuze plannen had. De onvermoeibare Jim van der Krogt hierover: ,,’s Gravenzande kwam hier om de periodetitel te pakken. Ze vergaten misschien dat ook wij voor die prijs in aanmerking wilden komen. Dat en het gevoel de nederlaag van vorige week recht te zetten motiveerde ons tot op het bot.”

Na de 1-0 ontspon zich een fraai voetbalgevecht waarin beide ploegen bewezen terecht hoog in de eerste klasse B te staan. De felheid van Voorschoten bracht ’s Gravenzande tot het meer en meer hanteren van de lange bal, dit tot genoegen van het centrale duo Steven Knijnenburg en Kasper Michel van Voorschoten die koppend hun tegenstander gemakkelijk de baas waren. Daarachter stond immer de lange Stefan van der Niet die een foutloze wedstrijd keepte. Het was misschien ook wel logisch dat Voorschoten op 2-0 kwam. Vroeg storen dwong de gasten weer eens tot balverlies. Van der Krogt zocht en vond Constancia op rechts die een paar tegenstanders van zich af schudde. Zijn schot werd half gekeerd en kwam via de lat voor de voeten van Richard Guffens die het leer simpel tegen de touwen schoof.

Na de rust leek de inzet van Voorschoten conditioneel zijn tol te gaan eisen. Steeds vaker konden de bezoekers een ploeggenoot vinden en daardoor kreeg de Voorschotense defensie het steeds moeilijker. Toen Kirill Slutskyy wegdraaide van zijn tegenstander en de bal onhoudbaar voor Van der Niet in de uiterste hoek schoot werd het billenknijpen voor de groengelen. Een paar keer ontsnapte Voorschoten aan een treffer van de gasten, die alles op alles zetten om een gelijkmaker te forceren; Voorschoten rechtte nogmaals de rug en de counters waren levensgevaarlijk. Eerst miste Sipan Khalid een op het oog makkelijk af te ronden kans om even later toch de bevrijdende 3-1 te maken. Zijn volley belandde via keeper Stam in de uiterste hoek. Het was de genadeklap voor ’s Gravenzande dat vandaag zijn meerdere had gevonden in een herboren Voorschoten’97.

Stephan van der Niet v97za

De tot Man of the Match uitgeroepen doelman Van der Niet (foto 2) was vanzelfsprekend een zeer tevreden mens na afloop: ,,Man, wat een wedstrijd. Wat een inzet! We zonnen echt de hele week op wraak na die smadelijke 5-1 van vorige week. Revanche, dat was de gedachte waarmee we het veld opstapten. We hadden wat goed te maken en dat hebben we ook gedaan denk ik.” Jeffrey Loozen, dit seizoen tot nu toe de doelman voor de basis, trainde deze week niet en dientengevolge stond Van der Niet weer eens tussen de palen. Hij beschaamde het in hem gestelde vertrouwen zeker niet gezien zijn vlekkeloze optreden. ,,Het ging wel lekker. Ik heb hier jaren gekeept, dus de klik met de verdedigers was gelijk als vanouds. Vandaag kreeg ik de ruimte om me te laten zien. Maar deze zege was niet het resultaat van mijn optreden; dit was absoluut teamwork. Niemand die verzaakte en zo zijn we nog volop in de race.”

Kilometervreter Van der Krogt oogde niet eens moe na afloop. ,,De beentjes werkten mee”, verklaarde hij met een brede grijns, ,,Ik heb vandaag geen directe tegenstander gezien. Nu nog dat periodekampioenschap pakken.”

Daarvoor zal ’s Gravesande nog puntenverlies moeten lijden. Niet onmogelijk als het weer op een ploeg stuit met zoveel inzet als Voorschoten zaterdagmiddag toonde.

 Voorschoten’97-‘s Gravenzande 3-1 (2-0). 20. Constancia 1-0, 40.Guffens 2-0, 75. Slutskyy 2-1, 85. Khalid 3-1.

Voorschoten’97: Van der Niet, Verlaan, Michel, Knijnenburg, Owel (75. Agyapong), Den Hollander, Beijersbergen (60. Khalid), Bakker, Guffens, Van der krogt, Constancia.

’s Gravensande: Stam, De Groot, Stoffels, Maartense (70. Triep), Vermolen, Lopes de Brito (70. Klop), Koeleman, Broos, Van Meerten (82. Van den Berg), Slutskyy, Koning.

Scheidsrechter: Calvert. Toeschouwers: 600.