Eerste klasse B (zaterdag)- Stralend en gearmd liepen zoon en vader Akhrif na afloop van de wedstrijd Valken ’68 tegen Nootdorp richting kleedkamers. Pa had alle reden trots te zijn: niet alleen had Valken een knappe overwinning geboekt, maar zoonlief was ook de absolute uitblinker geweest. Met een oogstrelende techniek en achteloze voetbewegingen had Jaber de lijnen op het middenveld uitgezet. ,,Mijn vader slaat geen wedstrijd over en vandaag heeft hij genoten denk ik”, aldus Jaber die zelf ook nog eens het tweede doelpunt voor zijn rekening had genomen.

Valken ’68 tegen Nootdorp kende een verhaal vooraf. Donderdag had de bezoekende vereniging te horen gekregen van de strafcommissie van de KNVB, dat er vijf punten in mindering zouden worden gebracht en dat twee sterkhouders langdurige schorsingen kregen. Een domper van jewelste. Het kansloze verlies maakte het wel een heel zwarte week voor Nootdorp.

Voor Valken was de winterstop eigenlijk een opluchting. De ploeg was de weg kwijt en de laatste overwinning dateerde al van 4 oktober. Kernvraag zaterdag was of de troosteloze serie zou worden voortgezet of dat men inspiratie had opgedaan. Dat laatste leek zeker het eerste kwartier het geval. Valken speelde fris en goed combinatievoetbal en Nootdorp had het benauwd. Het doelpunt wat Sven Boonstoppel in de negende minuut maakte was er een van uitersten. Eerst kopte verdediger Sander van Duijn de bal van de doellijn, vervolgens zocht en vond men de diepte om Boonstoppel weg te sturen. Die rondde oog in oog met de Nootdorp keeper Bjorn Benard beheerst af terwijl de bezoekers luidkeels aangaven dat het buitenspel was. De jonge en uitstekende scheidsrechter Cantineau keurde echter het doelpunt goed. De 2-0 had snel daarna kunnen vallen, maar Lars van Bommel zette wat onnauwkeurig voor zodat Benard erger kon voorkomen.

Dit niveau wist Valken echter niet vol te houden. De ploeg zakte weg en Nootdorp nam meer en meer het initiatief. Het aanvalsspel bleef steriel en pas in de veertigste minuut was er dan het eerste moment dat Erwin van der Nagel handelend moest optreden bij een schot van de bezoekers. Echt gevaarlijk was het pal voor het rustsignaal. De  snelle Bruno Varela Lopes was net iets eerder bij de bal dan Van der Nagel. Hij tilde de bal keurig over de doelman heen maar de bal verdween via de bovenkant van de lat achter het doel.

Heel even leek het er in de helft op dat Nootdorp de scherpte had gevonden. Na een minuutje of vijf was de koek bij hen op en Valken controleerde de wedstrijd zonder tot groots voetbal te komen. Het middenveld werd het terrein van Valken. Akhrif regeerde soeverein en strooide met lepe passjes. ,,Ja, dat is wel waar, maar dat kan ik doen door het vele loopwerk van Dico (Schaap) en Erwin (de Ridder). Die houden me uit de wind en daardoor krijg ik die ruimte”, meldde Akhrif na afloop. Aanvankelijk zorgde het gebrek aan rust aan de bal ervoor dat het tweede doelpunt van de gastheren uitbleef. Dat kwam er dan ook door individueel doorzetten. Na goed stoorwerk ontfutselde Boonstoppel de bal aan een Nootdorp verdediger en kon alleen op het doel af. Zijn poging stuitte op de goalie die de bal maar half kon keren. Akhrif stond op de juiste plaats en liet de 2-0 aantekenen. Het verzet van Nootdorp was gebroken en niet veel later maakte Lars van Bommel de vreugde bij de thuisclub compleet door de derde te scoren.

Een uitstekende start van Valken dat zelfs Nootdorp op de ranglijst passeerde. ,,Men onderschat ons,” zei Akhrif, ,,We kunnen beter voetballen dan menigeen denkt. Die 3-3 tegen koploper Deltasport was geen toeval, sterker nog: we hadden daar moeten winnen. Handhaven is inmiddels een achterhaalde term voor dit seizoen. Wij staan hoog in de middenmoot en terecht. Het wordt een leuke tweede helft van het seizoen.” De middenvelder is inmiddels topfit na een aantal slepende blessures en lijkt zijn belofte volledig waar te gaan maken. Goed nieuws voor de winnende coach Andries Wendt en zijn assistent Jaco Staalduinen.

Sommige wedstrijden kennen details die nog even aandacht verdienen. Tot verbijstering van de dik ingepakte en desondanks totaal verkleumde toeschouwers was de grensrechter van Valken slechts gekleed in een dun  T-shirtje en een korte broek. Ongevoelig voor het ijzige briesje hanteerde hij blijmoedig de vlag.

Valken ’68: Van der Nagel, Sander Van Duijn, Pauw, Arjan Haasnoot (46. Heemskerk), Jeroen Haasnoot, Schaap (64. Jan van Duijn), Van Bommel, De Ridder, Akhrif, Kuyt (75. Van der Toorn), Boonstoppel.

Nootdorp: Benard, Windhorst, Abrams, Spaans, Hollenberg, Wotte, Den Dulk (75. Ortega), Varela Lopes, Sie (65. Pieper).

Scheidsrechter: Cantineau. Toeschouwers: 200.