Enkele jaren terug verliet Richard Guffens GHC om zijn geluk te beproeven bij toen nog topklasser Noordwijk. De makkelijk scorende spits wilde slagen op hoger niveau, maar twee forse knieblessures in successie weerhielden de Leidenaar van succes. Ondertussen is Guffens weer fit en mocht hij bij nu hoofdklasser Noordwijk blijven. Veel andere clubs waren ook in hem geïnteresseerd en j.l. vrijdagavond hakte Guffens de knoop door. Volgend seizoen zal hij uitkomen voor zaterdageersteklasser Voorschoten’97.

 
De belangstelling deed Guffens goed. Kennelijk waren zijn doelpunten, eerder massaal gemaakt bij GHC, ondanks het blessureleed nog niet vergeten. ,,De ellende van de blessures heb ik achter me gelaten en ik wil weer lekker ballen. Het deed me al goed dat ik in Noordwijk mocht blijven spelen, maar ik zocht het toch liever wat dichter bij huis. Ik was er lange tijd niet uit of ik in een vriendenteam wilde gaan spelen of toch op niveau. Met mijn 28 jaar heb ik uiteindelijk gekozen om dat vriendenteam nog uit te stellen. Dat kan altijd nog. Ik heb gesprekken gevoerd bij ARC en FC Rijnvogels. Op zich kon ik daar ook wel wat mee. Valken’68 toonde vervolgens ook interesse en bij GHC heb ik gesproken met Roberto Escudero, de nieuwe trainer.”

 
Een terugkeer in Leiden was dus mogelijk geweest, maar Guffens besloot anders. ,,Ik ben er van overtuigd dat het Escudero lukt om weer een aardig elftal op de been te brengen. GHC krijgt een nieuw gezicht en die club zal ik altijd blijven volgen, want ik heb er mooie jaren gehad. Ik zag een terugkeer in een opbouwelftal gezien mijn leeftijd echter niet zo zitten. Uiteindelijk heb ik nu voor het totaalplaatje gekozen en die was voor mij het beste bij Voorschoten’97.”

GHC Guffens
Richard Guffens op archieffoto nog in het uitshirt van GHC

Die club handhaafde zich zoals bekend na een geweldige opmars voor de eerste klasse. Guffens: ,,Een knap staaltje. Ik denk ook dat de organisatie daar goed staat en het eerste elftal mag er zijn. Het is voor mij dicht bij en het bevalt me dat ik daar drie keer per week kan gaan trainen. Ze lieten echt blijken mij heel graag erbij te hebben en ik denk dat ik er ook goed pas. Hoe lang dit speelt? Een week of twee tot drie. Uiteindelijk was ik er dus vlak voor het weekend uit. Ik heb veel zin om bij Voorschoten’97 aan de slag te gaan.”

 
Overigens zal Guffens, zoveel is al zeker, niet het gehele seizoen spelen. ,,Dat klopt. Ze wisten dat ik een trip ga maken in november. Vermoedelijk ben ik dan een paar maanden weg. Daar draaide ik niet om heen en voor de club is dat geen probleem. Ik start in Peru en trek dan de jungle in. Daar ga ik met vrienden vrijwilligerswerk zoeken. Lukt dat niet dan zullen we een lodge moeten huren en dan raken we veel geld kwijt. Dus afhankelijk van hoe dat loopt, zal de duur van mijn buitenlandse trip worden bepaald. Op zich staan Australië en Nieuw-Zeeland ook op het lijstje. Voorlopig ka ik mij focussen op de voorbereiding en de eerste maanden bij de club. En tevens ben ik nog hard bezig met mijn scriptie en wat andere bezigheden. Het is zaak om straks goed van start te gaan met de club. Voorschoten’97 heeft nu het hele seizoen achter de feiten aan moeten lopen. Gelukkig is dat nog goed gekomen. En het voelt voor mij goed om weer een nieuw avontuur aan te gaan. De knie houdt het goed, ik ben weer fit nu en de gemaakte keuze voelt ook goed.”

 

Guffens kwam dit seizoen tot zes invalbeurten in de hoofdmacht van Noordwijk, maar speelde dar voornamelijk in het tweede elftal. In het seizoen 2011/2012, tevens zijn laatste aan de Leidse Vliet, was de puntspeler met zeventien goals clubtopscorer en werd hij opgepikt door Noordwijk, terwijl ook onder meer Katwijk destijds belangstelling voor hem toonde.