Eerste klasse B (zaterdag)- Voorschoten’97 staat weer volledig op de kaart in de eerste klasse. Meer dan in het oogspringend was de inhaalrace van de groengelen vorig seizoen. Onder het mom ‘Zwaan kleef aan’ werd degradatie voorkomen en het seizoen erop is de lijn doorgetrokken. Op bezoek bij ARC was de motor nog koud en bij CSW uit viel er een uitglijder te noteren. Voor het overige liet Voorschoten’97 zien dat er dit seizoen een elftal van formaat staat. Zo ook afgelopen zaterdag.

Trainer Dick Jan Ente en assistent-trainer Ronald van Delft hebben een team geformeerd waarin enige ervaring en jeugdige onbezonnenheid samen gaan. Niet dat er ‘rijpe appelen’ rondlopen op Adegeest, want de oudste spelers zijn ook nog pas slechts 27 (Remy Constancia) en 26 (Sander van der Niet), maar spelers als Michael Owel (met een Katwijk-verleden, red.) en Kasper Michel spelen of ze al oneindig veel caps achter hun naam hebben.

Opkomst van de spelers op Adegeest. De vogels worden voor even verdrongen.
Opkomst van de spelers op Adegeest. De vogels worden voor even verdrongen.

Steven Knijnenburg vormt met Michel het hart van de defensie en is daar niet meer weg te denken. De onomstreden bewaker kwam over uit het tweede en blijkt ondertussen een regelrechte rots in de branding te zijn. Op het middenveld laat Richard Bakker zien dat hij, met alles respect voor die club, veel eerder toe was aan een overstap van MMO naar een hoger spelende club. Ook de nog jongere Bob den Hollander heeft zich snel aangepast en toont niet voor niets aan dat hij eerder opviel bij Oegstgeest. Bas Beijersbergen brak al eerder door en wordt meteen gemist wanneer hij eens geblesseerd is. Jim van der Krogt is dikwijls het gezicht van zijn ploeg. Gezegend met voetbalgogme, maar ook niet te beroerd om vuile meters te maken.

Dan is daar nog Sipan Khalid, die al een paar keer goud bleek waard te zijn. Net als Bakker en Den Holander kwam de aanvaller ook over van een derdeklasser. Tel daarbij op dat de eerste spits, Richard Guffens, even op pad is in het buitenland maar na de winterstop weer zal aansluiten. Ook al geen berichtgeving om van te somberen. Door blessures zijn Simon Jouby en Lars Verlaan even geen basisspelers, maar het tweetal was afgelopen seizoen ook belangrijk in de weg terug naar boven.

De van Oegstgeest overgekomen Bob den Hollander scoorde de eerste treffer op aangeven van Remy Constancia.
De van Oegstgeest overgekomen Bob den Hollander scoorde de eerste treffer op aangeven van Remy Constancia.

Binnen het genoemde gezelschap is Richie Agyapong vrij nieuw. Tegen Zwaluwen’30 speelde hij pas voor de tweede keer in de basis. De rechtsback moest de rappe Gilermo Pengel aan banden leggen en dat lukte dikwijls, waardoor een van de angels uit het spel verdween bij de ploeg uit Hoorn. Agyapong was na afloop wel kritisch over zichzelf. ,,Ik had als taak om mijn directe tegenstander uit te schakelen. Dat is redelijk gelukt, maar ik vond niet dat ik heel goed speelde. Vorige week bij Vitesse Delft ging het eigenlijk beter. Gelukkig heb ik aan mijn kant niet veel weggegeven.”

De 22-jarige verdediger is met Ente mee overgekomen van Stormvogels. Op dat moment clubloos, maar wel meetrainend bij Ente’s vorige club. ,,Hij vroeg mij om mee te gaan naar Voorschoten’97 en dat blijkt een prima beslissing. Nee, het is voor mij geen probleem qua vervoer. Ik stap op de trein bij Amsterdam-Duivendrecht en vanaf het station van Voorschoten fiets ik in vijf minuten naar het complex hier.”

Spits Ozturk vraagt om de bal. Kasper Michel (c) en Richie Agyapong hebben er het oog in.
Spits Ozturk vraagt om de bal. Kasper Michel (c) en Richie Agyapong hebben er het oog in.

In zijn nog prille voetbalcarrière kende Agyapong weinig geluk. Liefst tweeenhalf jaar moest hij het voetbal laten vanwege een zware knieblessure. Zijn kruisbanden waren gescheurd en de meniscus aan barrels. Die laatste kwetsuur brak hem zelfs twee keer op. ,,Daardoor heb ik ook maar kort kunnen spelen voor Haaglandia in Rijswijk. Ondertussen is dat leed achter de rug en ik voel me nu weer fit. Enkel moet ik nog meer wedstrijdritme krijgen, maar door te spelen komt dat vanzelf.”

Of hij een basisplaats heeft afgedwongen valt te bezien, want Verlaan was hiervoor wel een zekerheidje. ,,Hij weet zelf niet precies wanneer hij weer mee kan doen. Ik hoop natuurlijk zoveel mogelijk aan spelen toe te komen. Zeker ook omdat het heel lekker draait. Ik ben hier prima opgevangen en ik denk dat we een goede ploeg hebben. Niemand had verwacht dat we het zo goed zouden doen. Ik denk dat we ook tegen Zwaluwen’30 genoeg kansen hebben afgedwongen om te winnen. Dit was tot nu toe wel een van de sterkste tegenstanders en dus hoeven we ook niet al te lang te mokken over het gelijke spel. Voorlopig doen we het als koploper prima. Het is vooral zaak om door te gaan met het binnen halen van punten. Dan zien we wel wat er zoal in zit. Wij moeten niet praten over een kampioenschap. Die druk moeten we onszelf niet opleggen.”

Voorlopig is Agyapong geen dissonant in het team en oogt het elftal van Ente en Van Delft als een solide geheel met potentie. Dat werd tegen Zwaluwen’30 bewezen. Het leverde enkel geen zege op dit keer (2-2). Zonder overdrijven wel opnieuw vertrouwen richting het vervolg van het lopende seizoen.

Ook vier minuten later kwam er geen winnaar op Adegeest. De middag was vermakelijk.
Ook vier minuten later kwam er geen winnaar op Adegeest. De middag was vermakelijk.