Hoofdklasse B (zaterdag)- Opluchting alom in het Rijnvogelkamp na de met 1-2 gewonnen derby op sportpark De Krom in Katwijk. Wellicht zal men elders bij in problemen verkerende teams mogelijk kunnen vermoeden dat de kampioenen het wel zouden geloven, maar niets is minder waar. Met een vrijwel complete formatie wilde het niet de eerste nederlaag op eigen terrein oplopen die een smetje zou werpen op het glorieuze seizoen van de oranje-zwarten. Het geschiedde zowaar.

Klaar voor de laatste Katwijkse derby van het seizoen
Klaar voor de laatste Katwijkse derby van het seizoen

Plaatsgenoot Rijnvogels, dat zich nog veilig moest spelen om p/d-voetbal te ontlopen ging er verrassend met de 1-2 zege vandoor. ,,Het is natuurlijk geweldig dat dit vandaag is gebeurd”,aldus een opgeluchte trainer Hein van Heek. ,,Het kan nu niet meer fout gaan want zelfs als SHO nog drie keer zou winnen kan het als wij alles verliezen nog in punten gelijk komen. Maar het doelpuntensaldo verschil is twintig in ons voordeel.” Nog immer opportunistisch: ,,We willen graag in het linkerrijtje eindigen.”
Of het zover komt zullen de laatste drie wedstrijden moeten uitwijzen. Voorlopig is de doelstelling ‘handhaven’ gehaald. Menig nieuwkomer op het hogere niveau kukelde na een jaar weer naar beneden. Dat zou het team van Van Heek ook niet waardig zijn geweest want daarvoor speelden zij hun partijtje als debutant behoorlijk goed mee. Zo ook in de derby op De Krom waarin de Vogels met dezelfde cijfers revanche namen voor de eerder geleden nederlaag (1-2) in het eigen Kooltuinnest.

Cadeautjes werden er niet gegeven, behalve de kampioensbloemen  dan..
Cadeautjes werden er niet gegeven, behalve de kampioensbloemen dan..

Was de belangrijke zege verdiend? Op basis van inzet zeer zeker. Maar bij tijd en wijlen was het verschil tussen de kampioen en de opponent even zichtbaar. De verdienste van de bezoekers was echter dat zij zich met name in de eerste helft gelijkwaardig toonden na de eerste mogelijkheid van Jeffrey Jongeneelen bij wie vandaag de scherpte ontbrak. Als hij trefzeker zou zijn geweest bij de diverse mogelijkheden zou er wellicht een andere stand op het scorebord hebben geprijkt.

De vandaag in het blauw gestoken Vogels waren trefzekerder. Yuri Guijt vond in de korte hoek doelman Atam Koroglu op zijn weg naar succes, maar mocht na een afgeslagen corner toch als eerste bejubeld worden. Doelman Peter Messemaker voorkwam dat Jongeneelen nog voor de thee de gelijkmaker zou noteren. Messemaker belette in de tweede helft met twee sublieme reddingen binnen een minuut dat de thuisclub op voorsprong zou komen. Want na de pauze had de thuisclub na een messcherpe uitval de zaken door Jongeneelen via een niet te missen kans al recht gezet, 1-1.

Martin Onderwater slaagde er niet in de 1-3 af te drukken, maar kon toch ook opgelucht adem halen
Martin Onderwater slaagde er niet in de 1-3 af te drukken, maar kon toch ook opgelucht adem halen

De zaken waren dus weer in balans. In deze fase waren de gastheren gevaarlijker maar konden het optische overwicht niet verzilveren. De Vogels, die in principe al voor een punt getekend zouden hebben, groeven zich niet in maar zochten daar waar mogelijk de aanval. Het leidde na een uitbraak tot de 1-2 die door Niels van Veen keihard in het kruis boven Koroglu werd geknald. Het was de eer van de kampioenen te na om hiermee genoegen te nemen. Maar in het kansen benutten bleek het vandaag geen kampioen. Ook de Kooltuinboys waren niet scherp genoeg om de 1-3 aan te tekenen waarvoor het binnen vijf minuten twee ultieme mogelijkheden kreeg. Zowel Martin Onderwater als Van Veen vonden in het een tegen een duel met Koroglu de doelman op hun weg naar de alles bevrijdende derde treffer.

Atam Koroglu was meerdere keren een sta-in-de-weg
Atam Koroglu was meerdere keren een sta-in-de-weg

Derhalve bleef het spannend op De Krom. De gastheren gingen jagen en drukken om de eerste thuisnederlaag te voorkomen. Dus werd het in de Vogeldefensie alle hens aan dek. Eerder in dit seizoen gingen een aantal punten bij het scheiden van de markt verloren maar de les was nu blijkbaar geleerd. Het ‘vrouwen en kinderen eerst’ scenario werd nu beter uitgevoerd. Met als eindresultaat dat er een belangrijke en mogelijk in de ogen van de aanwezigen ook wel een verdiende overwinning werd geboekt.

De buit is binnen voor FC Rijnvogels. Zorgeloos de laatste drie wedstrijden in
De buit is binnen voor FC Rijnvogels. Zorgeloos de laatste drie wedstrijden in

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Joey Zandbergen, Kevin Wijmer, Rob Zandbergen, Andreas Stam, Pieter van den Breggen, Sander van der Horst, Yuri Guijt. Martin Onderwater (86. Sammy Zandbergen), Niels van Veen (88. Jeffrey Beukenholdt), Mitchel Beijersbergen.