Nadat FC Boshuizen het afgelopen seizoen uit de hoofdklasse degradeerde volgde er een leegloop. Coach Steef Roodakkers startte in de eerste klasse B derhalve met een grotendeels vernieuwde selectie. Halverwege de jaargang bezet zijn formatie de zesde plek. Aanstaande zondag begint geelblauw bij Wateringseveld/GONA aan de tweede seizoenshelft. Roodakkers blikt hoopvol vooruit.

Boshuizen start dus met een uitwedstrijd en op vreemde bodem overtuigde het team tot nu toe niet. Van de 26 verzamelde punten werden er slechts tien op bezoek behaald. Thuis scoren de Leidenaars er vrolijk op los (20 goals in zeven duels), maar in uitduels lukt dat aanzienlijk minder: slechts zeven treffers in zes ontmoetingen. ,,Er zijn maar weinig teams die graag naar de Boshuizerkade komen”, vertelt Roodakkkers. ,,Dat weten we maar al te goed. We willen ze thuis dan ook graag afbluffen en dat lukt meestal wel. In uitwedstrijden hebben we het lastiger, vooral als we het spel moeten maken. We speelden tegen Poortugaal en Zwervers en die ploegen zakten ver in. Het lukte ons niet om voldoende kansen te creëren. Zij loerden op de counter en we verloren tweemaal met 2-0. Maar goed, we moeten ons team de tijd geven om hiermee om te gaan.”

DSC_0412(2)

Over het verloop van de eerste competitiehelft toont de 45-jarige trainer zich tevreden. ,,Ik kan alleen maar positief zijn. Je moet niet vergeten dat we met een bijna totaal nieuwe groep zijn begonnen. Ik zag laatst nog een foto van de selectie van vorig jaar. Van de 36 spelers zijn er nog maar vier over. Een aantal spelers van de A1 van UVS is gekomen en daarnaast een flink aantal jongens van allerlei niveaus. We wilden graag ook meer spelers uit de buurt, die binding hebben met de club. Omdat er nogal veel laat van vakantie terug kwamen was de voorbereiding echter een rommeltje. Zonder verwachtingen zijn we eigenlijk aan het seizoen begonnen. De afgelopen week zaten we met de spelers om de tafel en spraken we over wat zij wilden. We hebben dat bewust bij de jongens neergelegd om ze medeverantwoordelijk te laten zijn. Ze gaven aan te willen gaan voor een plek bij de eerste vijf en dan te streven naar de nacompetitie. We gaan er met elkaar ook alles aan doen om dat te bereiken. We leggen de lat dus hoger. Hopelijk blijft alles dan wel redelijk fit, want onze selectie is aan de krappe kant.”

De oefencampagne in de winterstop maakte Roodakkers duidelijk dat het behalen van de doelstelling geen utopie hoeft te zijn. ,,Wij hebben veertien of vijftien basisspelers, maar tegen Alphense Boys hebben we iedereen laten spelen. Het ging moeizaam en zij beschikten over meer technische vaardigheden. We verloren met 3-2. Afgelopen weekend ging het tegen SJC een heel stuk beter. Ik heb beleving, passie en plezier gezien. Onze kwaliteiten kwamen er uit. We wonnen met 3-1. We hebben zo veel vertrouwen opgedaan. En dat hebben we nodig. Ook komende zondag, want het wordt in Wateringen een lastige wedstrijd. Thuis wonnen we met 3-1, maar het was wel oppassen geblazen. Ze hebben goede spitsen.”

Roodakkers is nu een jaar in functie bij de fusieclub. Of hij ook komend seizoen nog werkzaam zal zijn aan de Boshuizerkade is nog niet bekend. ,,Aan het einde van deze week gaan we daarover verder praten. Maar beide kanten hebben al wel de intentie uitgesproken met elkaar verder te gaan. Ik heb het hier ook erg naar mijn zin. We zijn met Boshuizen stappen aan het maken. En dat kan geen kwaad, want het is met het Leidse voetbal niet zo geweldig gesteld. Zo gaan er meer activiteiten bij de club georganiseerd worden en komt er  een scoutingscommissie, waarvan onder anderen Bert Jansen deel uit gaat maken. We zien langzamerhand ook dat er meer publiek bij de wedstrijden komt kijken. Met z’n allen gaan we zo stapje voor stapje vooruit.”