Eerste klasse B (zaterdag)- Het valt altijd lastig te bewijzen of een schokeffect, ofwel een tussentijdse verandering van een trainer voor een groep, reden is van een opwaartse spiraal. Feit is dat Voorschoten’97 twee overwinningen boekte sinds de komst van Paul van der Zwaan. Vorige week werd GHC op een 4-0 nederlaag getrakteerd en nu was het de beurt aan Deltasport om in het stof te bijten op Adegeest: 1-0.

 
Van der Zwaan was hoofdzakelijk nuchter in zijn analyse. ,,Zo binnen komen is wel lekker, ja. Het was niet altijd mooi, maar we stonden organisatorisch weer beter dan vorige week. Tegen GHC waren we de controle na rust wat kwijt, maar nu bleven we tot het einde toe prima overeind. Het werd wel meer en meer vechtvoetbal, maar de bereidheid om voor elkaar stront op te ruimen was er. Daarvoor zijn we beloond. Dit is een terechte zege, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet.”

 
Voorschoten’97 startte met Bas Beijersbergen op het middenveld. Simon Jouby ontbrak ten opzichte van het treffen met GHC. Kort na het begin moest Van der Zwaan ingrijpen. Spits Shemiel Constancia liep een hamstringblessure op, waardoor Wouter Pen binnen de gelederen kon komen. De thuisploeg stond er vanaf het begin en de Vlaardingers hadden zichtbaar moeite om een bres te slaan.

 
Brutaal nam Voorschoten’97 de leiding via een fraai genomen vrije trap van Jim van der Krogt. De bal zeilde heerlijk in de winkelhaak. Eerder had Beijersbergen al afgevuurd. De 1-0 gaf Voorschoten’97 meer vertrouwen en waar de titelkandidaat thuis nog heer en meester was geweest, kon de nummer voorlaatst nu prima mee en gaf het nauwelijks wat weg.

 
De Leiderdorpse trainer: ,,We zaten er heel kort op. De opdracht was ook om compact te spelen. Dan zie je dat een prima voetballer als Levi Marengo (ex-FC Boshuizen, red.) het ook moeilijk heeft. We konden het blijven opbrengen, hoewel het wel heel veel energie kostte voor mijn ploeg. We moesten de hele wedstrijd echt tot het gaatje gaan, maar dan is het heerlijk om daar beloond voor te worden. Ik heb vooral genoten van Achmed Faridi Blazquez. Die deed het vorige week ook al goed, maar speelde nu fantastisch. Daarmee wil ik niemand tekort doen, want bovenal was dit een teamprestatie.”

 
Deltasport, lange tijd de trotse lijstaanvoerder, werd ook na rust amper gevaarlijk. ,,Onze verdienste. Ik weet wel dat zij in een mindere fase zitten, maar het blijft wel een prima ploeg. Dat zegt dus genoeg over de manier waarop wij hebben gespeeld. Met een beetje meer geluk hadden we de 2-0 gemaakt. Ik denk dat hun grootste gevaarlijkste moment pas ontstond in de laatste vijf minuten.”

 
Op de ranglijst is Voorschoten’97 nu boven de streep terecht gekomen, omdat HBOK verloor van DSO. ,,Het zijn de eerste stappen, maar de weg is nog lang. We gaan nu uitgerekend naar HBOK. Het belang van die wedstrijd mag duidelijk zijn. Deze overwinning biedt in elk geval perspectieven. Het is vooral zaak om het team fysiek heel en mentaal sterk te houden.”

 
Volgende week zal Faridi Blazquez niet van de partij zijn, want de middenvelder is geschorst. Met de weer fitte Beijersbergen en de alsmaar groeiende Steven Knijnenburg, heersend in het luchtruim, heeft Voorschoten’97 in elk geval weer meer mogelijkheden. Het vertrouwen heeft met zes punten meer ongetwijfeld een boost gekregen voor de ontmoeting met Het Begon Op Klompen uit de hoofdstad.

 
Basisopstelling Voorschoten’97: Keemink, Verlaan, Guijt, Knijnenburg, Van der Krogt, Beijersbergen, Michel, Faridi Blazquez, Gashi, Tsjin-Asjoe, Constancia.